Богдан Милчев: Трябва ни нов Закон за движението по пътищата

Богдан Милчев: Трябва ни нов Закон за движението по пътищатаИзменения в наказателния кодекс и в Закона за пътищата предвижда Министерството на вътрешните работи, съобщи днес ресорният министър Иван Демерджиев.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност обаче, тези мерки няма да решат нито един въпрос, свързан с пътната безопасност в страната. За предаването “Пост Фактум” по Радио Варна Милчев съобщи, че нито една от промените не е консултирана с Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата. “За какво ни е тази държавна агенция, като един министър си е самодостатъчен…”, попита Милчев.

Според Богдан Милчев е необходим съвсем нов Закон за движението по пътищата, защото настоящият не решава проблема, свързан с отговорността. “В момента отговорността за това, което се случва по пътищата на България, е на шофьора. В Европейския съюз още след 2000 г. се прие друго разбиране за пътната безопасност, според което доставчикът на транспортната система носи отговорност и е длъжен да я достави безопасно. Това вече е друго разбиране, други отговорности, и по друг начин се гледа на транспортната система”, посочи Богдан Милчев.

България се нуждае от екшън план, от пътна карта за развитие, която да ни даде конкретни резултати в кратък период от време, подчерта Богдан Милчев.

По думите му, трябва да бъде проведен тесен експертен разговор. “Всеки в момента се упражнява по тази тема, включително МВР. Ако ние не променим философията и цялата административна процедура, това ще бъдат само добри идеи, които ще бъдат опорочени, а самата идея не може да реши нито един проблем”, допълни той.

Милчев припомни, че Институтът за пътна безопасност е подготвил пътна карта, по която работи още от 2020 г. “В нея сме разписали всички мерки и даваме гаранция, че ако се приложат, още през първата година жертвите на катастрофи ще намалеят между 50 и 100 души на годишна база”, каза още Милчев.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico