Борисов за мониторинга: Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българите и гражданското общество

Борисов за мониторинга: Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българите и гражданското общество“Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз”.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира на личната си страница във Фейсбук решението на Европейската комисия (ЕК) да прекрати механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния.

“Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество”, написа Борисов, цитиран от БТА.

Според него напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави членки на Европейския съюз.

Последният доклад за напредъка на България по механизма беше в мандата на нашия кабинет през 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите – като задоволително, припомни лидерът на ГЕРБ.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico