Важните новини във ФАКТИ на 23.05.2023 г.

Важните новини във ФАКТИ на 23.05.2023 г.Борисов: Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми (ВИДЕО)

“Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми. Да преодолеем хаоса и кризата, бе хора. Не е коалиция, защото ако беше аз и Кирил Петков щяхме да сме премиери. Не се нарича коалиция, а отговорност“, подчерта Борисов пред журналисти в Пловдив. Той участва във финала за ветерани по футбол с Витоша (Бистрица) срещу Ботев (Пд). Тимът на бившия премиер победи и стана шампион.

Алгафари: Борисов си изигра картите по перфектен начин

Първите две политически формации се мразят много, но успяха да намерят сили да стабилизират държавата икономически и политически, а също и да направят правителство, контролирано от НС. Бойко Борисов е чул какво искат хората, които не са гласували, а те са 60%. Тези, които са гласували, искат да имат стабилност. Той направи много компромиси и си изигра картите по перфектен начин. Освен това прехвърли горещия картоф в чужди ръце. Тежките решения трябва да ги взема друг. Гениално беше Борисов да се отдръпне. Това каза за “Денят на живо” Нидал Алгафари.

Кирил Петков: Няма да съм министър, Асен Василев ще е, Мария Габриел ще е единственият човек от ГЕРБ

Започваме с основата на правителството на акад. Денков, което предложихме. В последните 2 дни имаше хора, които канихме в правителството първия път, не виждаха шанс да се реализира. Като виждат, че е по-реално, казват, че може да се включат. Човек от ГЕРБ – в никакъв случай, освен Мария Габриел, но ще има една-две промени на база на личните истории на всеки един от министрите. Аз няма да съм министър, оставам в Народното събрание. Това заяви в интервю за бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Прокуратурата иска имунитета на депутат, ощетил НЕК с над 4,5 млн. евро

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., който е депутат в 49-ото Народно събрание.

Кирил Петков се извини за коалицията с ГЕРБ: Защо вярвам, че в тази ситуация това е най-доброто?

Едно от нещата, които не обичах в политиците, когато бях в ролята на наблюдател, е да обясняват какви са причините за престъпване на някакво обещание. В такъв момент често се вади от сто кладенци вода, за да се обясни защо нещо е направено не както е обещано.

Десислава Атанасова: Политическата ни система претърпя огромна промяна както в политически, така и в обществен план

В ГЕРБ – СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си. Със собственото си его, със собствените си илюзии и със собствените си недостатъци. Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните битки с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила. Ние знаем, че изходът от тази битка зависи от самите нас и от силите ни да преодолеем самите себе си. От възможността за осъществяване на качествена промяна, която рано или късно намира своя положителен резултат. Това написа във фейсбук Десислава Атанасова.

Социолог: Кой ще остане в опозиция, ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ управляват. Не очаквам голяма стабилност от този компромис

“Когато тези две политически сили са в управлението, кой тогава остава в опозиция.Важно е да се отбележи кой печели и кой губи от това споразумение. От този компромис аз лично не очаквам голяма стабилност.”
Така социологът Яница Петкова коментира в ефира на Euronews Bulgaria обявеното вчера споразумение между първите две политически сили за управление с министър-председател на ротационен принцип. Според нея изглежда, че това ще е формулата, но докато не го видим гласувано, не трябва да смятаме, че сме си решили проблема и че вече е постигната някаква стабилност.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico