Велислав Величков: Трябва да се премахне длъжността главен прокурор

Велислав Величков: Трябва да се премахне длъжността главен прокурорОпитваме се да капитализираме всички наши усилия в последните 6 г.

Това каза пред Euronews Bulgaria адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ по повод протеста за конституционни промени и истинска съдебна реформа, който се провде снощи в центъра на София. Демонстрацията бе организирана от инициативата “Правосъдие за всеки” и се провежда в навечерието на годишнината от атентата, отнел живота на прочутия италиански прокурор Джовани Фалконе.

Поискахме реална, а не имитативна съдебна реформа и структурни промени в прокуратурата и ВСС на намаляване правомощията на главния прокурор и поставянето му под парламентарен и обществен контрол.

Трябва да се премахне длъжността главен прокурор. Това е политическа длъжност, която предизвиква политически ефекти, а не магистратска. Никой главен прокурор не пише и не защитава обвинителни актове в съда. Това, което сега се случва доказва това, което твърдяхме – че прокуратурата изпълнява политически поръчки. Има държани на трупчета дела с цел създаване на зависимости и влияние сред политическата система.

Сега политиците да натиснат копчето Enter, за да се случат промените в прокуратурата и ВСС, за които сме поели ангажименти пред ЕК.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico