Георги Вулджев: Не разбирам какъв е смисълът от срещата на Радев с “Лукойл”. Може би политически ПР

Георги Вулджев: Не разбирам какъв е смисълът от срещата на Радев с “Лукойл”. Може би политически ПР“Не разбирам какъв е смисълът от тази среща, какво точно иска президентът Румен Радев да постигне с тази среща с представители на “Лукойл”. Може би е форма на политически ПР, да се покаже, че прави нещо по въпроса, че се грижи за ситуацията с горивата. Не мисля, че по същество може да се постигне нещо релевантно”.

Това коментира пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).
“Когато ембаргото влезе в сила, “Лукойл”, както и всеки друг вносител на петрол в страната, ще трябва да мине на алтернативни доставчици. Няма да може вече от Русия. Това не зависи от нас, решенията са на ниво ЕК”, обясни експертът.

По думите му от края на юли цените на бензина на българските бензиностанции постепенно падат, паралелно с цените на петрола на международните пазари:

“Лоша идея е държавата да се опитва да се намесва с по-агресивни мерки. Не съм сигурен, че “Лукойл” или друга петролна компания в страната биха приели да има някакви по-агресивни мерки за ограничаване на цените.
Икономистът смята, че би било добре и българското правителство да помисли за мерки за оптимизация на потреблението на газ:

“България не е толкова голям потребител на газ, колкото е Германия, примерно. У нас ситуацията няма да е толкова критична”.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico