Гласуват вота на недоверие довечера в 19,10 часа

Гласуват вота на недоверие довечера в 19,10 часаГласуването на вотът на недоверие срещу правителството е насрочен за 19,10 часа таз вечер, предаде БНР. Близо осем часа Народното събрание обсъждаше предложението, внесено от ГЕРБ след като ръководството на ИТН оттегли министрите си от кабинета.

Часове наред депутатите от управляващите партии и опозицията спореха дали финансово-икономическата политика на кабинета е провал или не.

Разискванията продължиха повече от седем часа. Много критики и обвинения се чуха между управляващи и опозиция. Вносителите на вота от ГЕРБ-СДС посочиха, че макар официалният мотив за недоверието към кабинета да е неадекватната финансова политика, той всъщност се е провалил във всички сектори. Бившите управляващи посочиха високата инфлация и ниските доходи на хората като основен мотив. Депутатът Кирил Ананиев, който е бивш финансов министър, каза, че от ГЕРБ виждат само управленска немощ, която легитимира задкулисните игри в коалицията.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори, че инфлацията е световен проблем, а страните членки от Европейския съюз го решават с общи усилия. Отчете увеличението на минималната работна заплата, на минималната пенсия, данъчните облекчения за младите семейства и още: държавният дълг е намален, а пари в хазната има.

В обръщение към ГЕРБ финансовият министър критикува тяхното управление и предизвика бурни реакции в залата с изказването, което направи.

Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова намира претенциите за вота на недоверие за несъстоятелни. Според нея на всички е ясно, че става въпрос за пари:

“Добре, това правителство си отива. Какво предлагате? Каква неинфлационна мярка предлагате? За вас всичко е проинфлационно и е сгрешено. Добре, имате право на различно мнение. Каква е алтернативата? Искате единствено разрушително този кабинет да си отиде, за да можете да се обедините и да спрете започнатата промяна”.

В пленарната зала премиерът Кирил Петков обвини в лъжи доскорошните си коалиционни партньори от “Има такъв народ”, както и опозицията. Разказа за телефонни разговори, обяснения за договорки и срещи в тъмни стаички при обсъждането на актуализацията на Бюджета, което изостри дебата в залата. Заяви, че ГЕРБ и ДПС се страхуват от управляващите. Петков каза още: “Всъщност, истинската причина за този вот на недоверие, са четири човека, които не са тук. Първият е, господин Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият: господин Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договорока с някой друг в тази зала”.

На тези думи реагираха остро Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС:

“Не очаквах този дебат да покаже на показ лекьосаните парапети на властта и вие имате самочувствието да говорите за мафия. Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията? Корупционери!”, посочи Атанасова.

Другите двама човека, от чийто есемеси зависи гласуването по вота според премиера, са лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Тошко Йорданов посочи, че парламентарната му група отдавна е изразила отношението си към кабинета на Кирил Петков:

“Ние от “Има такъв народ” отношението към това правителство го изразихме още преди ГЕРБ да им поискат вот на недоверие. Ние оттеглихме нашето доверие преди ГЕРБ да внесат вот на недоверие”.

Костадин Костадинов от “Възраждане” пък беше категоричен, че предсрочни избори трябва да има и то възможно най-скоро:

“Към настоящия момент този парламент е напълно изчерпал своя морален мандат. Най-доброто решение, което може да се случи, е максимално бързо всички ние с ясната отговорност, че тук всеки един от нас представлява десетки хиляди български избиратели, да направим необходимото, за да можем да отидем на нови избори”.

Кирил Петков се обърна към депутатите с призив да не позволяват някой друг да определи изхода от вота:

“Утрешния /б.р.днешния/ ден обаче от вас зависи, хора. Наистина от вас. Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири есемеса на четири човека, които не са в тази зала”.

Ще намери ли Кирил Петков така необходимите 6 народни представители, или опозицията няма да събере 121, въпреки, че разполага с малко повече, ще стане ясно довечера.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico