„Демократична България“ обжалва решението на РИК-Стара Загора

„Демократична България“ обжалва решението на РИК-Стара Загора“Демократична България“ внесе жалба в Централната избирателна комисия срещу отказа на РИК в Стара Загора да регистрира листата на партията за парламентарните избори на 14 ноември. От РИК-Стара Загоря обявиха, че са отказали регистрация, защото подадените документи не са подписани на ръка, а „върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“.
Според дясното обединение има редица неверни твърдения в акта на Районната избирателна комисия, както и редица незаконни действия.
Те посочват, че водачът на листата Христо Иванов и Атанас Славов са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16:15 ч. във вторник, 12 октомври или 45 минути преди изтичането на крайния срок. Това разясняват от bTV.

„В решението на РИК се твърди, че флаш паметта не е предоставена и е била донесена едва в 18.02 ч. Тя е необходима, за да се установи автентичността на електронните подписи на пълномощното, подписано от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов. Видеозаписът от заседанието на комисията обаче показва друго. Флаш паметта е отворена от члена на РИК Денчо Денев. В жалбата се уточнява, че това се е случило в присъствието на друг член на РИК – Елица Сярова. Те са уверили двамата представители на „Демократична България“, че са свалили от флаш паметта всички необходими документи. Денев е направил коментар, че електронният подпис на Атанас Атанасов е издаден в качеството му на председател на ДСБ, а електронният подпис на Христо Иванов като физическо лице. Нищо такова обаче не се казва в решението на РИК, с което отказва регистрация“, се казва в позицията на „Демократична България“ по казуса. Освен това от формацията посочват, че в РИК-Стара Загора не се спазват редица законови изисквания за боравене с електронен подпис.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico