Доц. Гломб разкри има ли у нас огнища на мистериозния хепатит

Доц. Гломб разкри има ли у нас огнища на мистериозния хепатитРегистриран е първи случай на нов вид остър хепатит с неизвестен произход при дете в България, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова. Тепърва обаче предстои да излязат пробите, които да потвърдят дали става дума за новия вид хепатит.

“Трябва да се притесняваме в рамките на нормалното. Паниката и прибързаните действия не са добър съветник. Щом едно заболяване го има някъде, България не е остров – ще го има и у нас. Не се учудвам, мерките са взети, организацията е направена, а ние трябва да бъдем подготвени”, заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя разкри подробности за регистрирания случай у нас: “Става дума за дете от Бургаска област, което отговаря на критериите за определението остър хепатит с неизвестен причинител – да е под 16 г. и с повишени чернодробни ензими. Свикнали сме инфекциозните хепатити да са причинявани от 5 вируса – A, B, C, D и E; в случая маркерите за тях са отрицателни.”

Мистериозният хепатит е този, при който не се разпознава досега познатите хепатитни вируси, обясни вирусологът и увери, че огнища у нас няма. “Над 228 са случаите в света, според СЗО, като само при два случая има връзка. Иначе са разпръснати”, посочи доц. Николаева-Гломб.

Симптомите са ясни – на остър хепатит, стана ясно от думите ѝ.

“Бързо и внезапно започване на влошаване на общото състояние; пожълтяване (жълтеница) най-напред на склерата на очите, след това и на кожата; потъмняване на урината и избледняване на изпражненията; гадене има при поне половината от случаите; едва една трета са съобщили за повишена температура”, изброи доц. Николаева-Гломб.

Вирусологът в студиото подчерта, че Ковид пандемията не е свършила. Според нея ще трябва да се научим да живеем със SARS-CoV-2.

“Изтеглихме късмет, че Омикрон се оказа доста по-заразен и относително по-малко вирулентен. Хората се разболяват лесно, но не боледуват тежко. Но Омикрон продължава да мутира. Човечеството ще се научим и взаимно ще се адаптираме към SARS-CoV-2, той към нас и дано постигнем мирно съвместно съществуване”, разясни тя.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico