Захариева: Не изглеждаме добре в очите на Запада. Митева: И другите минават през криза

Захариева: Не изглеждаме добре в очите на Запада. Митева: И другите минават през кризаБългария не изглежда добре в очите на Запада – три пъти избори в една година. Това заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС по време на дебат в ефира на бТВ. Относно последното място на страната ни в ЕС по ваксинация срещу COVID-19, тя заяви:

„Никаква кампания, никакви мерки, за да се убедят българските граждани, че рискът от ваксините е малък. Ние сме единствената държава в ЕС. Последните месеци България не изглежда добре“, допълни тя.

Захариева заяви, че служебният кабинет носи отговорност за COVID кризата в момента.

Според Мукаддес Налбант от ДПС е добре по време на предизборната кампания политиците да изтъкват какви са ползите от ваксината срещу COVID-19 и да призовават към имунизация.

„В областта, от която съм кандидат, селата са много разпокъсани, населението е намаляло, останали са предимно възрастни хора. Тяхното придвижване до най-близката болница е изключително трудно и дори селските кметове организират ваксиниране на място“, каза още Налбант.

Тя беше категорична, че COVID кризата е повлияла не само на българската образователна система. Налбант заяви, че според нея не се е направило необходимото, за да се подготвят родителите, учениците и учителите.

Ива Митева от „Има такъв народ“ беше категорична, че България не е оставена без правителство.

„Да, България не стои добре пред останалите държави, но трябва да се съгласим, че и други държави минават през такава криза. Много дълги години и там се правят правителства. Жените в политиката трябва да се съсредоточим към здравеопазването, социалните дейности и образованието“, заяви Митева.

Тя уточни, че приоритет на ИТН в следващия парламент ще бъде енергетиката. Допълни, че антикорупционната тема също трябва да бъде на фокус.

По думите на Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ кризата през последните месеци в различни сектори не се дължи на управлението на служебния кабинет през последните месеци.

„COVID действа като един разобличител на тежките проблеми, които системно са наслагвани в нашите обществени системи и институции. Българите отказват да се ваксинират не защото са обхванати от антиваксърски настроения, а защото нямат доверие в институциите“, посочи Бориславова.

На въпрос какви са приоритетите на партията, тя заяви, че това е излизането от политическата криза, като рецептата за това е обединяване около обща програма за управление.

Всички участнички в дебата призоваха за диалогичност, за да се състави кабинет в следващия парламент.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico