Любослав Костов: Инфлацията идва отвън, нещата се влошават

Любослав Костов: Инфлацията идва отвън, нещата се влошаватКогато си платите данъците и осигуровките, ако сумата, която ви остава е по -ниска от тази заплата за издръжка, то в очите на синдикатите и на социално- мислещите хора, вие сте работещ беден. Това каза в ефира на обзорното предаване “Това е България” по Радио “Фокус” Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, във връзка с данните на конфедерацията за издръжка на живот за месец декември.

Изследването гласи, че 1351 лв е необходимият нетен месечен доход за работещо лице от едночленно семейство, а за тричленно домакинство (т.е. двама работещи с едно дете до 14 г.) достига 2432 лв.

Любослав Костов коментира, че КНСБ прави това изследване повече от 30 години на всяко тримесечие.

По думите му в момента заради инфлацията, политическата криза и заради много други, включително и геополитически фактори, нещата се влошават.

“В момент когато очаквахме да конвенгираме към средноевропейските доходи, ние се отдалечаваме. Това е показателно, тъй като в момента малко над 700 000 работещи се осигуряват на доход по-нисък от тази заплата за издръжка”, коментира директорът.

Той уточни, че близо 100 000 човека за една година, са изпаднали под тази заплата за издръжка, която нараства с над 17%. “Това е повече дори от ръста на средногодишната инфлация”, заяви Костов.

Любослав Костов допълни, че има стоки, които поскъпват с много повече от 17%.

Той даде пример с яйцата, които са поскъпнали със 147%, прясното мляко със 76%, кренвиршите с над 60%, картофите с 80%, захарта с 85% и др.

“Всички стоки от малката потребителска кошница, които най-много се потребяват от хората с ниски доходи, които присъстват като най-голям дял в потреблението, са поскъпнали с много повече”, каза той.

Костов беше категоричен, че това е причината на масовото обедняване.

“Тази криза ще я понесат хората от средната и хората под средната класа, а не тези, които я причиняват”, каза още директорът.

“Всичко можем да кажем, но не и че хората са причинителите на тази криза, тъй като те със своето потребление движат растежа. Те не помпат инфлацията”, обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

“Инфлацията идва отвън и е част от спекулативно нарастване на отделни стоки и услуги по места. Нека спрем да обвиняваме българския потребител, че той е виновен за всичко.”, заключи Костов.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico