Новият двуезичен албум “Икони от Странджа и региона на Бургас” ще бъде представен в художествената галерия на 24 ноември

Новият двуезичен албум “Икони от Странджа и региона на Бургас” ще бъде представен в художествената галерия на 24 ноември

Бургас. На 24 ноември т.г., сряда, от 16.00 часа, в Бургаска Художествена Галерия “Петко Задгорски” ще се състои официално представяне на най-новото ѝ издание. Това е двуезичният албум “Икони от Странджа и региона на Бургас”. Това съобщиха от Общината.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма “Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства”.

Галерията притежава една от най-ценните и уникални колекции от църковна живопис от региона на Бургас и Странджа. Иконите, показани в този каталог, са представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХ в. Професионално са заснети и представени 115 от тях, част от фонда на БХГ „Петко Задгорски“. Четиридесет не са показвани и представяни пред широката публика досега. Те са почистени, реставрирани, консервирани и експонирани в иконната зала на галерията.

В експозицията от икони на БХГ „Петко Задгорски“ ще откриете изключително разнообразие като стилистика и подход в работата на иконописците, а малкото експонати от черноморските градове са сред най-старите в сбирката.

Екип по проекта:
Климент Атанасов, реставратор на иконите
Георги Динев, съставител
Мария Алексиева, съставител
Лилия Моллова, съставител
Петър Пецин, художник на корицата
Емил Спасов, фотография

Рецензии:
Проф. д-р Марин Добрев, директор на ХГ – Стара Загора
Георги Динев, директор на БХГ “Петко Задгорски”

Партньори по проекта: Община Бургас, Художествена галерия – Стара Загора, Културен център „Морско казино“ – гр. Бургас Дружество на художниците – Бургас, СБХ – гр. София, НХА – филиал Бургас.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Adblock test (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico