Още няма насрочено заседание на Външната комисия в НС по френското предложение

Още няма насрочено заседание на Външната комисия в НС по френското предложениеДо момента няма насрочено заседание на парламентарната външна комисия по френското предложение за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония, предаде БНТ..

Документът, изготвен от френското ротационно председателство на Евросъюза, беше изпратен в комисията още в петък. Два дни по-рано на своето заседание миналата сряда правителството реши всички въпроси, свързани с темата Северна Македония, да се решават само от народните представители.

В неделя външното ни министерство излезе с официална позиция за свършеното до момента, а вчера изпрати в комисията и проект за двустранен протокол между София и Скопие.

Снощи посланиците на всички 27 държави членки се събраха в Люксембург, за да обсъждат темата, но новини от България за позиция по френския документ няма.

БНТ научи неофициално, че парламентарната външна комисия ще бъде свикана чак в четвъртък с два мотива – документът да бъде преведен на български и да получим позицията на Северна Македония по темата.

Членове на комисията от управляващата коалиция коментираха за БНТ, че с гаранциите, които дава документът, е много добър за страната ни, защото според него Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи и ако Македония не направи това – няма да има преговори за ЕС и съответно няма да вдигнем ветото.

Едва ли бихме получили по-добра оферта, твърдят същите депутати, защото Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка, което е без прецедент, тъй като досега страните членки избягваха да поставят двустранни спорове на европейско ниво.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico