Певицата Янка Рупкина: Видях с очите си как наши политици се напиха пред „Бийтълс“

Певицата Янка Рупкина: Видях с очите си как наши политици се напиха пред „Бийтълс“

Джордж Харисън ми пристигна на крака от Калифорния, за да ме слуша, спомня си народната певица

Великият английски китарист и певец Джордж Харисън от емблематичната рок група “Бийтълс” е станал свидетел на българска простотия. Това се случило по време на участие на популярната наша народна певица Янка Рупкина в Лондон преди време. Спомените си разказа 84-годишната изпълнителка пред “България Днес”.

“Джордж Харисън пристигна чак от Калифорния, за да чуе моя глас и моите колеги в Лондон. Наши политици след това дойдоха в механата и се напиха като не знам какво… Сутринта ги екстрадираха обратно към България. Харисън беше със своята свита и за жалост, видя всичко. Много го обичам и пазя негова снимка у дома. Имам неща, които духовно ме зареждат, и аз живея с техните образи. Имам лик на съпруга ми Георги Рупкин, на Васил Левски, на Гунди”, разкри още Рупкина.

В продължение на 30 години тя е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. Първата й среща с Джордж Харисън е колкото неочаквана, толкова и комична. След спектакъл Янка Рупкина си почива на един диван във фоайето, когато изведнъж мъжки ръце я вдигат и понасят, когато се обърнала да види кой е този човек, установила, че това е именно китаристът на “Бийтълс”.

С работата си в трио “Българка” печели световна известност и работи с музиканти като Харисън, Кейт Буш и Крис де Бърг. Джордж почина през ноември 2001 година.

Джордж Харисън обожавал гласа й
Джордж Харисън обожавал гласа й

Все пак Рупкина има и поводи за гордост с това, че е българка. Признава и кой е най-популярният наш сънародник зад граница.

“С Христо Стоичков сме приятели. Когато тръгнах по света, разбрах, че всеки го знае. Като сляза на някое летище и разберат, че съм българка, всички възкликват: “А-а-а, Стоичков!”, споделя Рупкина. Любопитното е, че песента й “Калиманку денку” е прозвучала на сватбата на британския певец и композитор Дейвид Бауи вместо традиционния Менделсон.

Adblock test (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico