Пеканов за изказването на Путин: Стряскащо е, има реален риск за целия регион

Пеканов за изказването на Путин: Стряскащо е, има реален риск за целия регионДнешното развитие е стряскащо, най-вероятно конфликтът ще се ожесточи. Рискът за целия регион е реален, но в момента няма пряка заплаха към България. България осъжда агресивните действия на Русия. Те са агресия към установения глобален ред и правен мир. Продължаваме да сме редом до нашите партньори. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той подчерта още, че няма таен план за въвеждане на еврото в България. „За съжаление, Хърватия успя да ни изпревари. Ще поговорим с хората там, за да видим притесняват ли се, имат ли някакви страхове и да развенчаем мита, че от 2 лева хлябът ще стане 2 евро. В Хърватия показват цените по двата начина, например 7 куни и 1 евро. По същия начин ще бъде и в България. Ще пише 2 лева и 1 евро в момента, в който започнем да преминаваме към еврото“, гарантира Атанас Пеканов.

Според него, в момента Еврозоната е по-силна отколкото преди 10 години. „Въпреки огромния енергиен шок, Еврозоната се държи по-добре на финансовите пазари, отколкото тогава. Нашата отговорност е да продължим всички процеси, взети от редовните демократично избрани кабинети

Вицепремиерът коментира и твърдението, че е имало нарушения при работата на Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“. Пеканов обясни, че съответната агенция е подопечена на финансовото министерство, но реално бива проверявана от Европейската комисия. „Тя проверява разплащанията към крайните бенефициенти с европейските средства, отговаря най-пряко към ЕС. Може да я възприемем като част от европейските институции. Всяка година има одит на българско ниво, след това одит на Европейската комисия. В моя опит миналата година не сме получили никакви сигнали от ЕК, която проверява тази агенция, че е имало някакви неправомерни действия. Не мога да споделя теорията, че ЕК прикрива някакви неправомерни механизми“, коментира той.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico