Петър Байков: Две години тренирах гласа на Снежанка

Петър Байков: Две години тренирах гласа на Снежанка

Петър Байков е филмов и театрален актьор. Занимава се с дублаж на филми, сериали и реклами на български и английски език. Придобива широка популярност за първи път с участието си в шести сезон на “България търси талант”, където пресъздава на живо общо над 40 различни мъжки и женски гласа, както и с дублажите си на някои от най-големите световни и холивудски кино- и телевизионни продукции, сред които – “Красавицата и звяра” (2017), “Господарка на злото” (2014), “Господарка на Злото 2” (2019), “Игра на тронове” и др. Носител на световно отличие от “Уолт Дисни Студио” заради уникалното си умение да озвучава сам цели филми.

– Г-н Байков, завършихте 2022 г. с две празнични прожекции на “Снежанка” с вашия глас в Киноцентър Бояна. Кое беше най-голямото предизвикателство в работния процес – да озвучите главната героиня, злата кралица или джуджетата?

– “Снежанка и седемте джуджета” е анимационният филм, който още като дете отключи у мен вдъхновението към приказките, превъплъщаването в различни герои и е ключов в откриването на таланта ми – да променям гласа си, така че сам да мога да озвучавам цели филми натурално, без да бъде търсен хумористичен елемент.

В шестия филм, който озвучавам напълно сам с нахсинхронен дублаж – “Снежанка: С гласа на Петър Байков”, не само дублирам всички персонажи, но изпявам и песните на български език. Гласът на Снежанка е сопран, който е доста далеч от натуралния ми глас – баритон. Отне ми две години ежедневни репетиции, за да постигна гласа и пеенето на Снежанка във филма, така че по естествен начин да взимам високите тонове, без това да навреди на гласните ми връзки.

Кралицата, от друга страна, е героят с най-открояваща се арка на развитие в приказката. Маниакалният образ на старицата, налудничавият смях и манията, които я превземат, са невероятно актьорско предизвикателство. Образът на злата кралица има силата да смрази и най-смелия зрител. Като малък аз самият доста са страхувах от нея във филма на Дисни, но днес с шега на уста казвам, че вече не ме е страх, защото аз играя този образ. Героят живее в мен и съм удовлетворен, че на 24 години имам вдъхновението и възможността да достигна подобни дълбини в магията на актьорското майсторство и превъплъщението на история, която докосва душата.

– Каква година изпратихте?

– Изпратих много успешна година. Сбъднах една голяма моя мечта – да продуцирам и дублирам сам цял филм – “Пътешественикът: С гласа на Петър Байков”, който беше по кината в цяла България през пролетта на 2022 година. Вече имам 6 филма, дублирани с нахсинхронен дублаж изцяло с моя глас, което ме прави горд и все по-голям оптимист, че всичко на този свят е възможно и постижимо, когато го повярваме и не спираме да полагаме усилия, докато не се осъществи.

– Какво предстои през 2023 година?

– Не спирам да се предизвиквам постоянно с нови творчески проекти. Този тип работа и начин на живот ми носи най-голямо удовлетворение – когато рисувам собствените си мечти. Надявам се през 2023 година да останете още по-изненадани от това, което в момента подготвям.

– Как поддържате гласа си?

– Откакто се помня, променям гласа си. Да кажа, че пия много чай и вода, според мен няма да бъде достатъчно. Поддържам висока енергийна вибрация, заобиколен съм от хора и неща, които ме вдъхновяват и провокират да се развивам. Правя най-доброто, на което съм способен, всеки ден. Говоря с любов за себе си и за хората около мен. Когато съм в подобно състояние на тялото и духа, гласът ми е в най-добрата си форма и се случват чудеса.

– Кои са най-значимите неща, които научихте от проф. Цветана Манева и доц. Снежина Петрова, при които сте следвал актьорско майсторство?

– От Снежина Петрова научих, че талантът и умението са две различни неща. Колкото и умел да е един професионалист, без вроден талант, харизма, обаяние, чисто сърце, трудолюбие и любов към изкуството той няма никога да достигне до същината на актьорската професия, да надскочи тези преди него, както и да признава чистосърдечно чуждия успех.

Проф. Цветана Манева беше един от първите професионалисти, които изказаха признание и възхищение за моите актьорски умения и гласови възможности. Тя, както и много други ме насърчиха да вървя напред и да поема сам кормилото на професионалния ми път още в ранна възраст.

– Предвестник сте на пролетта и на границата между зодия Риби и Овен с рождената дата 21 март. Кое надделява в характера?

– Аз съм Овен. Моят рожден ден на 21 март е първия ден от астрономическата пролет. Съдбата е предопределила да бъда първи, да съм предвестник на новото начало и на новия живот. Упорит съм във всяко едно отношение. За мен всичко е възможно и осъществимо. Всяка смела мечта. Надявам се да успявам да предам усещането ми за света и вдъхновението ми от живота чрез изкуството, което създавам.

– Възможно ли е в България да се живее нормално по време на рекордна инфлация и все по-смутни времена само с дублаж на филми, сериали и реклами?

– Както във всяка една професия, отговорът според мен е: “И да, и не”. Всичко зависи от желанието за развитие, дисциплината, мотивацията и продуктивността на един човек. Доста често сам съм двигателят на творческите ми проекти. Фокусирам се върху това, което мога да дам, и оставям съдбата да затвори кръга.

– Гласувате ли?

– През последната година пътувах много из Европа. Факт е, че имаме върху какво да работим, за да бъдем по-добри. Първата стъпка е осъзнаването на нашите права. Гласуването е едно от тях. Гласувам всеки път и се старая да бъда промяната, която искам да видя, но една птичка пролет не прави. Все пак оставам оптимист.

Adblock test (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico