Петър Мутафчиев: Ако БСП се прегърне с ГЕРБ, това ще закара партията на дъното

Петър Мутафчиев: Ако БСП се прегърне с ГЕРБ, това ще закара партията на дъното“С толкова много избори българският народ губи търпение. На политическите партии е време да им стане ясно, че е необходима промяна и в левиците, и в десниците по политиките, които предлагат. И да изглеждат по-съвременно за идеите, които предлагат, защото и лявото, и дясното изглеждат неадекватно”, коментира бившият транспортен министър Петър Мутафчиев в студиото на “Bulgaria ON AIR”.

Той посочи, че печеливша ще бъде политиката, която намали неравенствата между гражданите, защото по думите му средната класа у нас се топи, селата са обезлюдени, хората обедняват.

“Ние трябва да правим всичко възможно хората с най-ниски доходи да получават по-добри такива. Ние вече над 30 г. сме в пазарна икономика, в която има свобода на бизнеса. Бизнесът казва, че производителността е по-ниска от тази в ЕС, затова доходите са по-ниски. Но не работникът е виновен, ако е ниска производителността – тук става дума за техническо оборудване, осигуряване на пазари. По-голяма е вината на собственика”, категоричен е Мутафчиев.

Той е убеден, че без подобряване на доходите няма смисъл от присъединяването ни в Еврозоната.

“България трябва да бъде страна, която има европейски доходи, иначе и да влезем в Еврозоната, няма никаква полза, пак ще има разделение на Европа на две скорости, ще си стоим бедни. Нали целта на членството в ЕС е България да стигне тези стандарти”, мотивира се бившият министър на транспорта от кабинета “Станишев”.

За бъдещия парламент той е убеден, че БСП няма как да се коалира с ГЕРБ.

“Как си представяте БСП да се прегърне с ГЕРБ? Ако някой това си го мисли, ще закара БСП на дъното. Г-жа Нинова имаше пълните права да разговаря с всички, разговорите са едно, коалирането е друго. Тя получи правомощия да проведе лидерска среща, това беше една реклама на Борисов, който показа, че може да даде заден и да говори със своите структури за коалиция с БСП, бъдещето на левицата е сблъсъкът с корупцията”, каза Мутафчиев.

И добави, че БСП е важен фактор за обединението в лявото пространство и без нея това трудно би могло да стане.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico