Председателят на СОС Георги Георгиев: С предоставянето на GPS устройства на хора с деменция, им даваме възможност за постоянен контакт с техните близки

Председателят на СОС Георги Георгиев: С предоставянето на GPS устройства на хора с деменция, им даваме възможност за постоянен контакт с техните близки

София. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по финанси и здравеопазване на Столичната община Дончо Барбалов връчиха първото GPS устройство на роднина на човек със заболяване, което крие риск от загубване. Това съобщиха от Пресцентъра на СОС.
В края на април общинските съветници одобриха предложението на председателя за разкриване на новата социална услуга, която има за цел да се осигури подкрепа както за непосредствено засегнатите от деменция лица, така и за техните близки, както и да се подобри качеството им на живот и намали вероятността от изгубване.
Именно чрез специалните устройствата може да бъде установена точната или приблизителната локация на лицето, страдащо от деменция и възможността то да бъде намерено.
„Предоставяме напълно безплатно възможността близките да бъдат в постоянен контакт със своите родители и близки, които имат нужда от помощ при ориентиране по всяко време на денонощието. Това е световна практика, която въвеждаме в София. По-малко от месец, след като двама кандидати пуснаха своите заявления и документи за кандидатстване по социалната ни програма, те вече са одобрени и могат да използват устройствата, които им предоставяме. Големите предимства на апаратите са освен постоянен контакт, така и създаването на безопасна зона, която ако страдащият човек напусне, веднага да бъде изпратен сигнал до роднините му.“, коментира председателят на СОС.
Столична община предоставя безвъзмездно 250 устройства с вграден GPS. Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:
1. Да са получили резултат от MMSE (Mini-Mental State Examination) тест под 27 точки – т.е. обхващат се хора в преддементна фаза, както и в лек, умерен или тежък стадий на деменция;
2. Да имат настоящ адрес или постоянен адрес на територията на Столична община (настоящият адрес да не е извън границите на Столичната община);
3. Да имат непрекъснати здравноосигурителни права.
Документи могат да бъдат подадени в районната администрация на адрес: бул. “Васил Левски” № 2, всеки делничен ден от 8:30 до 17:00 ч.; в Столичната община на адрес: ул. „Московска“ №33, фронт офис или по електронен път – в този случай приложените документ следва да се сканират и подадат заедно със заявлението.

© 2022 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Adblock test (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico