Татяна Буруджиева: Всички партии са виновни да няма правителство

Татяна Буруджиева: Всички партии са виновни да няма правителствоМного ще е сложно да се състави правителство и след изборите. Механизмът на мандатите включва отговорността на партиите да предложат поне правителство. Има ясни критерии дали една партия е направила усилие или не. Всички партии са виновни да няма правителство.

Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева пред БНТ.

Според политологът Антоний Тодоров е било ясно, че ще е много трудно да се състави мнозинство. „Всички партии обаче даваха вид, че искат да съставят правителство“, посочи той.

„Много е лесно да се съгласим, че партиите не искат да управляват. Истината е, че държавата няма да рухне дори при най-лошите и малоумни правителства, поне още 20 години. Има ресурс и политическите сили би трябвало да го желаят, защото се налага да управляват по начин, който никой от тях не желае. Те трябва да седнат на една маса и да се разберат“, подчерта Буруджиева.

„Има спънка, защото бе нужно да се направи компромис. ГЕРБ имат вина, че не го направиха. Те не предложиха лидера си. Вече дори не се говори за промяната на Конституцията, предложена от ГЕРБ, а какво стана с протестите?“, пита се Тодоров.

„Избирателите са казали отношението си към партиите. Плурализмът ясно е казал, че търпиш или не – избирателите са решили с кой да седнеш на една маса, дори да не се понасяте. Коалициите в политиката не са, за да се обичате, а за да свършиш работа. Така беше и 1990 година. И тогава беше трудно да се състави правителство. Политиката разпределя ресурси. Ако не можеш да ги разпределяш, не искаш да правиш правителство, каза още доц. Буруджиева.

Според колегата ѝ предложението за президентска република е било направено набързо и лошо.

Доц. Татяна Буруджиева направи прогноза за правителство за след изборите. Тя припомни, че основните партии са направили някаква заявка, която води към идеята, че ще се съставя правителство.

„Надявам се партиите да се обърнат към гражданите и да им обяснят какво искат, за да има правителство, допълни Антоний Тодоров.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico