Шефът на БАБХ: Приемам заплахата към мен философски

Шефът на БАБХ: Приемам заплахата към мен философскиПриемам заплахата към мен философски. Това заяви изп. директор на БАБХ проф. Христо Даскалов в студиото на “На фокус”.

„Свикнах да се движа с охрана. Близките ми се притесняват за мен. Малко съм притеснен. Приемам заплахата философски. Това е част от тази опасна игра, която някои хора водят в България вече от десетки години”, заяви изп. директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Те извършват и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.

“Като си представите, че говорим за 200–250 камиона, сумите стават вече доста”, коментира изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов.

Пред bTV през май шефът на Агенцията по безопасност на храните Христо Даскалов обяви, че е отказал подкуп, който му бил предложен с цел да не променя положението с контрола на границата. Даскалов изтъкна, че бизнесът на двете поредни фирми с граничната лаборатория се дължи единствено на договор за наем на шест помещения на пункта. Отдава ги Агенцията по храните. Първата фирма наемател е „Интерпред Еврологистик“, която през 2012 г е сключила договора под името „Стоп Груп“. Със собствеността на фирмата, според търговския регистър, е свързан Размиг Чакърян. Медийни публикации през годините го сочат като близък до криминално проявените Красимир Каменов Къро и Христофорос Аманатидис Таки. През миналите 10 години бизнесмените са плащали наем на границата от 4800 лв. месечно, каза настоящият директор.

“Поисках проверка и се оказа, че за 10 години никога не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода, нищо”, казва проф. Даскалов.

От тази година след нов търг за още 10 години наемът вече е 10 000 на месец без ДДС, а фирмата наемател вече е друга „Евролаб 2011“. Договорът е подписан на 31 декември от бившия заместник директор на агенцията. Той е освободен с мотива, че го е направил в забрана на министерска заповед, а фирмата протестира срещу прекратяването на наема.

“Аз наемам само помещения, аз имам договори с турските фирми, които представлявам и се изследват тук, защото тук пробата му излиза за един час”, заяви управителят на фирмата наемател на ГКПП „Капитан Андреево“ Васил Димитров.

Управителят на „Евролаб 2011“ Васил Димитров твърди, че е работил в предишната “Интерпред Еврологистик”, а след това се е отделил. След въпрос на парламентарна комисия обаче Димитров каза, че не познава свързания с фирмата Размиг Чакърян, както и Христофорос Аманатидис.

В края на май Агенцията по безопасност на храните определи друга лаборатория, която да изследва пестицидите в храните на влизане през ГКПП “Капитан Анндреево” – Националната референтна лаборатория в София. Това предизвика опашки от чакащи тирове, протести на фирмата и поредица политически сблъсъци между поддръжници и противници на частния бизнес на границата. Агенцията по храните обяви, че прекратява и договора за наем на фирмата с лабораторията, а преди седмица изпрати заповед за освобождаване на помещенията.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico