4 милиона лева са нужни за антарктическия ни кораб

4 милиона лева са нужни за антарктическия ни корабДо края на годината трябва да има мисия на новия изследователски кораб до “Св. Св. Кирил и Методий” и той може да отплава за Антарктида, предаде БНР. Проф. Христо Пимпирев и флотилен адмирал Боян Медникаров поискаха от новия бюджет 4 милиона лева, за да може да се случи това.

3 млн. лв. ще са нужни за цялостното въвеждане в експлоатация на кораба, 1 млн. лв. за полярната програма. В момента се допоълва екипажът – главно курсанти от военноморското училище. Нужен е и ремонт на близо 40 годишният съд. Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев обясни, че научната програма е важна за присъствието на страната ни в Антарктика.

Корабът е най-модерният морски съд, с който армията разполага обясни иначалникът Военноморското училище флотилен адмирал Боян Медникаров:

Депутати от комисията по транспорт препоръчаха искането за финансиране да бъде внесено възможно най-бързо, за да бъде отразено в бюджета за 22-ра година, защото той започва да се гледа в края на януари.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico