All posts by admin

Спасиха крака на млад мъж с Бехтерев

Спасиха крака на млад мъж с БехтеревОртопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с болест на Бехтерев след уникална за България 3D операция.

Младият мъж вече е изписан след 4-часовата интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, който ръководи Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му.

Скъсяването на крака му е компенсирано след поставянето на имплант от последно поколение и пациентът се възстановява.

Подготовката за първата подобна операция у нас е продължила над 4 месеца. Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядката диагноза. При нея, заради увреждането на костта, бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза, обяснява ортопедът пред бТВ.

„Кракът се скъсява с няколко сантиметра, движенията силно се ограничават и са много болезнени”, допълва проф. Цачев.

Уврежданията поради болестта на Бехтерев не позволяват на пациента да се постави класически имплант.

„Освен това, ако използваме т.нар. циментна става, тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент”, обяснява професорът. Затова се свързва с колегата си д-р Владислав Райков – ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария.

„Благодарение на резултатите от скенер, той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията”, разказва проф. Цачев.

Виртуалната операция е осъществена успешно на практика от ортопедите на ВМА.

„За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Погба е казал на съотборниците си, че напуска!

Погба е казал на съотборниците си, че напуска!,,

Според френското издание L’Equipe, полузащитникът на Ман Юнайтед Пол Погба е информирал съотборниците си, че иска да напусне „Олд Трафорд“ през лятото и от клуба няма да го спрат.

Интерес кън Погба има от страна на Реал Мадрид, като наставникът на „белия балет“ Зинедин Зидан го иска на всяка цена в състава си. Самият футболист не веднъж е заявявал, че мечтае да играе за „кралския клуб“ под ръководството на сънародника си.

Ман Юнайтед може да не се класира за Шампионската лига през следващия сезон, което допълнително ще подтикне Погба към напускане.

Цената на френския национал е към 100 млн. евро.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

111 птицевъда получиха над 18 милиона лева субсидиите за хуманно отношение към птиците

111 птицевъда получиха над 18 милиона лева субсидиите за хуманно отношение към птицитеptici humanno otnoshenieЗапочна изплащането на финансовата подкрепа по мерките от схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“, съобщават от Държавен фонд „Земеделие (ДФЗ). Фондът е превел над 18 000 000 лв. на 111 птицевъди. Размерът на финансовата подкрепа за 2019 г., определен от УС на ДФ „Земеделие“, е 34 560 000 лв.
Държавната помощ има за цел да подкрепи земеделските стопани за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор „Птицевъдство“. Подпомагането се предоставя годишно за покриване на разходи или пропуснати доходи на птицевъдите, които се ангажират да прилагат една или повече от мерките по схемата за период от най-малко 5 години.

Powered by WPeMatico

Мъртво пияна шофьорка седна зад волана и катастрофира в София (СНИМКИ)

Мъртво пияна шофьорка седна зад волана и катастрофира в София (СНИМКИ)Пияна шофьорка заби автомобила си в стълб на основен булевард в София.

Катастрофата е станала днес по обяд на столичния булевард „Цар Борис III“ и на пешеходната улица „Нишава“.

Направен е тест за наличието на алкохол, като дрегерът е отчел 3,4 промила алкохол, съобщиха от МВР за TrafficNews.

По автомобила има сериозни материални щети, за щастие няма пострадали хора.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico