Category Archives: Спорт от областта

Ева Русева с трето място и награда в турнир за Купа „Георги Трингов“

Ева Русева с трето място и награда в турнир за Купа „Георги Трингов“Eva Ruseva turnir PlovdivОт 3 до 10 февруари в Пловдив се проведе 41-ят Международен турнир за купа „Георги Трингов“, съобщават от шахматен клуб „Спартак Плевен XXI“. В турнира взеха участие 224 състезатели от 13 страни.Те бяха разделени в две групи – Турнир А (над ЕЛО 2000) и Турнир Б (под ЕЛО 2000) и играха 9 кръга по „Швейцарска Система“. Турнирът е и със статут на „Купа на България“ за мъже и жени. Отлично се представи 14-годишната състезателка на СКШ“Спартак Плевен XXI“ Ева Русева. Тя игра в Турнир Б като постигна 3 победи, 5 ремита и само една загуба, а сред противниците на Ева бяха 4 български и 5 чуждестранни състезатели. С набрания актив от 5,5 точки, плевенската състезателка спечели награда и трето място при жените. В Турнир А участваха двама състезатели от мъжкия отбор на СКШ“Спартак Плевен XXI“ – международният майстор Пламен Младенов и фиде-майсторът Николай Йорданов,които постигнаха съответно 5 и 4,5 точки.
Следващото състезание, в което ще участват състезатели от СКШ“Спартак Плевен XXI“, е първият турнир за „Купа Освобождение“. Той ще се състои на 23 и 24 февруари във Военен клуб в Плевен. Участие за заявили състезатели от всички възрасти от цялата страна. Турнирът ще важи за международно ЕЛО. Негови организатори са ВСК „Ботев-Плевен“, СКШ „Спартак Плевен XXI“ и „БФШ-1928“.

Powered by WPeMatico

Пореден успех на Ева Русева, която е 8-ма на полуфинала на ДИП за жени

Пореден успех на Ева Русева, която е 8-ма на полуфинала на ДИП за жениEva Ruseva DIPОт 26 януари до 1 февруари в София се състоя полуфинал на Държавното индивидуално първенство (ДИП) за жени. В него 12 състезателки играха 7 кръга по „Швейцарска Система“, като първите 4 добиваха право да играят на финала. Много добре се представи 14-годишната състезателка на „Спартак Плевен XXI“ Ева Русева, съобщават от клуба. С 2 победи, 2 ремита и 3 загуби тя се класира на 8-мо място. Ева имаше шансове за класиране за финала до последния кръг на турнира, когато загуби на първа маса от Белослава Кръстева. Белослава до преди две години играеше за плевенския клуб, но понастоящем се състезава за „Левски“(София).
Веднага след завършване на състезанието Ева Русева замина за Пловдив, където започна Международния открит турнир „Георги Трингов“, който е и със статут на „Национална Купа“ за мъже и жени. В турнира участват и нейните съотборници международния майстор Пламен Младенов и фиде-майстора Николай Йорданов. И тримата състезатели на плевенския клуб спечелиха партиите си в първия кръг.

Powered by WPeMatico

Ева Русева се върна със златен медал от шахматния турнир за Купа „Лясковец-2018“

Ева Русева се върна със златен медал от шахматния турнир за Купа „Лясковец-2018“Eva Ruseva chessНа 19 и 20 януари в Лясковец в 6 кръга по „Швейцарска система“ се проведе турнир за „Купа Лясковец“. Турнирът, в който взеха 93 участници от цялата страна, бе открит за всички възрасти, като се даваха и допълнителни награди до 8,10,12 и 14 години. Трима състезатели на клуб Спартак Плевен XXI взеха участие в надпреварата, съобщават от шахматния клуб. Най-много точки от тях спечели Мартин Дяков, който с три победи и три ремита набра 4,5 точки. Неговият син Борис Дяков, който е на 11 години, направи също добър турнир, набирайки 3 точки. Както се и очакваше, Ева Русева започна ударно годината. Тя постигна 4 точки като прибави 48 точки към международният си рейтинг и бе най-добре класиралата се жена в турнира. Тъй като такава награда не бе предвидена, организаторите я наградиха със златен медал за девойки до 14 години, категория, в която Ева ще се състезава тази година. Това бе вторият турнир за тази година, в който възпитаниците на треньора Михаил Гигов участвуват. Преди седмица Александър Георгиев се класира на седмо място до 12 години на детския турнир за „Купа Траяна “ в Стара Загора.

Powered by WPeMatico

Мариела Любенова стана почетен гражданин на Левски

Мариела Любенова стана почетен гражданин на ЛевскиM.Lubenova pocheten grazhdanin1В празник на спортния дух, воля и неуморен труд за достигане на високи постижения се превърна тържеството, посветено на световния шампион Мариела Любенова и постиженията на СКК „Киокушин” в Левски.
На 18 декември в НЧ „Георги Парцалев-1901” с радостни овации препълнения салон на читалището аплодира Мариела, каратеките от клуба, сенсей Росица Петрова и сенсей Милен Петров, носители на множество наши и международни отличия.
На 1 декември 2018 г. Мариела Любенова беше отличена с престижната награда на Българска карате киокушин федерация за „Спортист на 2018 г.“ при жените, а от Асоциацията на бойните спортове беше избрана сред 40 000 спортисти от различни бойни спортове и бе наградена с най-високото отличие „Златен пояс”. Мариела е двукратен европейски шампион и вицесветовен шампион при девойки старша възраст; вицеевропейски шампион и световен шампион при жени, многократен шампион от държавни първенства от вътрешния календар на Българската карате киокушин федерация.
Мариела Любенова благодари за топлото посрещане, за помощта и подкрепата на своите родители – сенсей Росица и Милен Петрови, на всички, които са я подкрепяли по дългият и труден път до световното признание. Именно от СКК „Киокушин” тръгва пътят на Мариела към славата. Много труд, спортен дух, дисциплина, воля и желание да стане национална състезателка са белязали пътя на младото момиче през годините.
Родителите на Мариела – Даринка и Николай Любенови благодариха на кмета на общината Любка Александрова и на председателя на ОбС Дочко Дочев, на общинските съветници, на СКК „Киокушин”, на всички съграждани, на младежите и децата за подкрепата, която оказват на Мариела. Специален поздрав Мариела получи от училището в което учи вече 12 години – СУ „К.Попов”. На златното момиче със златно сърце, което е гордост за училището и града директорът Валентина Дженева връчи юбилейния медал по повод 95-та годишнина на училището. Мариела получи и Почетна грамота за издигане авторитета на образователната институция, с благопожелания, благодарност и подкрепа.
M.Lubenova pocheten grazhdanin2
На предстоящото в четвъртък, 20 декември, заседание на ОбС Кметът на Общината Любка Александрова ще внесе предложение за предоставяне на извънредна парична награда от 5000 лева за изключителни спортни постижения на Мариела Любенова и от 1000 лева за високите резултати на СКК „Киокушин”.

Powered by WPeMatico

Три медала от турнира за „Купа на МОЛ Велико Търново“ за шахматистите на „Спартак Плевен XXI“

Три медала от турнира за „Купа на МОЛ Велико Търново“ за шахматистите на „Спартак Плевен XXI“chess VTarnovoНа 8 декември 2018 година във Велико Търново се състоя четвъртият детски турнир за „Купата на МОЛ Велико Търново“. В турнира се включиха 72 състезатели от цялата страна. Те играха общ турнир в 6 кръга по „Швейцарска Система“, като допълнително се правеха класации за групите до 6, 8, 10 и 12 години. Четирима състезатели на „Спартак Плевен XXI „, участвуваха в турнира, съобщават от клуба. Всички се представиха отлично, като трима от тях спечелиха медали.
Опитните Кристиан Георгиев и Кристиан Милев бяха сред основните фаворити за спечелване на медалите в генералният турнир. И двамата завършиха с 5 точки от 6 възможни, като по допълнителни показатели Кристиан Георгиев спечели сребърен медал, а Кристиан Милев остана шести. Отлично в своя дебют в шахматно състезание се представи Лора Бейкова, която със 3 точки спечели бронзов медал при момичетата до 12 години. Домакините бяха подготвили и няколко специални награди. Борис Дяков (на снимката) с 4 точки спечели второ място в класацията за най-добре представил се неградиран състезател. Това е и второ престижно класиране в неговото семейство, след като преди седмица баща му Мартин Дяков стана четвърти при мъжете в България на блиц.
Това е пореден успех на възпитаниците на треньора мс Михаил Гигов и на СКШ“Спартак Плевен XXI“. До края на годината клубът ще организира „Коледен Турнир “ за своите състезатели, на който ще бъде отчетена и изминалата спортна 2018 година.

Powered by WPeMatico