Category Archives: Червенобрежки новини

Мирчо Циганина и 7 подсъдими за източването на резерва.

20110222.dgbekwgmjr

Сред тях е и мъж на евродепутатка от ДПС
Жив е само бившият шеф на дирекция Васил Цоканов, но няма да бъде наказан заради изтекла абсолютна давност.
Починали са Мирчо Петков-Циганина и други 7 от подсъдимите по мегаделото за източването на Държавния резерв, научи “24 часа”.
На 25 септември т.г делото срещу тях най-накрая приключи и на последна инстанция – Върховен касационен съд. Обявено е за решение, но наказания по него няма да има. Единственият жив е Васил Цоканов, който е бил шеф на дирекция в Държавния резерв. За престъпленията, извършени от него, обаче е изтекла абсолютната давност и няма наказание.
Мирчо Циганина беше арестуван като лидер на престъпната група за източването на резерва през август 2006 г. Преди и след тази дата името му е свързвано с финансиране на партии и дори строителството на сарая на Доган. Разследването продължи 1 г., а делото на всички инстанции – 13. През всичките тези години редиците на 9-имата подсъдими са оредявали по естествени причини, като процесът се е засилил през последните две, става ясно от документи на съда. Сред починалите е и Станислав Копаров, съпруг на евродепутатката от ДПС Искра Михайлова. Копаров е бил председател на Държавния резерв през 2002 и 2003 г., когато оттам е изнасяно зърно за фирмите на Мирчо Циганина. Условната му присъда е отменена заради смъртта му и заради изтекла абсолютна давност, както и тези на останалите.
От всички 9 подсъдими само обвиненият като лидер на престъпната група Мирчо Циганина получи наказание 3 години затвор ефективно на първа инстанция в Софийския градски съд. Това се случи на 10 март 2017 г. Тогава той не коментира присъдата си и обещаваше да говори когато делото приключи окончателно.
По делото държавата няма да получи и стотинка от исковете си срещу починалите подсъдими на обща стойност 22 млн. лв. и то без лихвите, на колкото е оценена щетата за бюджета.
https://www.24chasa.bg/

Община Червен бряг кандидатства по програма „Топъл обяд у дома в условията на пандемията от COVID-19“

Община Червен бряг кандидатства по програма „Топъл обяд у дома в условията на пандемията от COVID-19“

Община Червен бряг разработва проектно предложение, с което ще кандидатства пред Агенция за социално подпомагане чрез дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция“, в качеството си на Управляващ орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г., съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ, ФЕПНЛ), чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ – Операция „3.1 – Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“ на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

През периода от 1-ви януари 2021 г. до 27-ми април 2021 г., в рамките на работните дни на територията на цялата община, ще се приготвя храна, която ще се доставя ежедневно до дома на потребителите и ще включва супа, основно ястие и хляб и поне веднъж седмично десерт.

Допустимите целеви групи по процедурата за кандидатстване са:
1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност – хора в затруднение, поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок ръст от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.

2. Лица, поставени под карантина – без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.

3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

В тази връзка, в срок до 11.12.2020 г., Община Червен бряг набира кандидат-потребители, като желаещите могат да заявяват своя интерес за включване в програмата чрез попълване на Заявление-Декларация Приложение № 2 в сградата на общинска администрация Червен бряг или в кметствата по населени места.
Принадлежността на идентифицираните лица към допустимата целева група ще се потвърждава от Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Червен бряг. Сформирана комисия към Община Червен бряг ще извърши подбор на потребителите. Лицата, които не са включени в първоначалния списък ще бъдат включени в списък „чакащи“. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на посочения от тях телефон за връзка.
Изискванията за кандидатстване и пакетът документи, както и критериите за оценка, са публикувани на интернет страницата на Управляващия орган: http://www.asp.government.bg;

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Община Червен бряг откри първото училище с отопление на водород в България

Община Червен бряг откри първото училище с отопление на водород в БългарияОбщина Червен бряг финализира един от най-значимите и иноваторски екологични проекти, правени някога в България. От днес средното училище „Д-р Петър Берон“ ще се отоплява чрез водородна система, която снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване замърсяването на въздуха се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.


„С този проект показахме, че водородът не е само гориво на бъдещето, но и на настоящето“, заяви основателят и собственик на фирмата изпълнител Драгомир Иванов по време на церемонията по стартиране на системата.
На прерязването на лентата присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Костадинов, народният представител Пламен Тачев, Маргарита Цветкова – началник отдел „Програмиране и планиране“ на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“, Магдалена Димитрова – държавен експерт в отдела, директори на училища и представители на фирмата-изпълнител и доставчик на оборудването.
Кметът Костадинов заяви, че екологията е негов управленски приоритет и ще се правят още подобни инициативи. „Какво целим с нашата програма? Намаляване на вредните емисии. Енергийна ефективност – по-малко средства ще се отделят за гориво, а той е сериозен елемент от разходите. И трето – осигуряване на енергийна независимост. Изключително въодушевен съм от подобни инициативи. България може да няма газ и нефт, но има слънце и вода. За това поехме ангажимент с нашето най-голямо училище да направим този проект. Ще продължим с още инициативи. Предвиждаме кандидатстване по проекти, за да бъде нашата община по-зелена“, каза още кметът Костадинов.


Народният представител Пламен Тачев каза, че за него е огромно удоволствие да бъде част от екипа на д-р Костадинов. „Привилегия е да се работи с такъв оперативен кмет. Очакваме подкрепа и от МОСВ. А подкрепа се дава към тези, които взимат инициативата и имат дързостта да направят нещо голямо за бъдещите поколения. Въпреки че сега децата се учат дистанционно, ние сме тук, за да може като се върнат в класните стаи те да са в една по-чиста среда“, добави Тачев.


„Горд съм, че съм директор на училището, което първо в България въвежда водородна система за отопление“, заяви Антон Шуманов. Той отчете, че благодарение на нея се отделят по 3 килограма по-малко вредни емисии на час. „Този проект стана факт с много работа, труд и помощ. Благодаря за подкрепата на г-н Тачев и на кмета Костадинов. С организацията, техническата документация, с подготовката и реализацията, едно училище няма капацитета само да се справи. Благодарение на инициативата и подкрепата на Община Червен бряг съм много щастлив, че днес вече имаме работеща водородна система. В този миг осъзнавам, че ние осигуряваме на бъдещото поколение чиста среда, което е наше задължение. След като училището възпитава, трябва да мислим в тази посока“, категоричен бе директорът на СУ „Петър Берон“ Антон Шуманов.
Това информират от Пресцентър на Община Червен бряг.

Видео как работи системата – вижте тук https://www.facebook.com/watch/?v=819642011926368

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Община Червен бряг първа в страната инвестира във водородна система за отопление на училище

Община Червен бряг първа в страната инвестира във водородна система за отопление на училище

На 30 ноември 2020 г. в 11,00 часа Община Червен бряг пуска в експлоатация системата за производство на водородно-кислородна смес – част от отоплителната инсталация на СУ „Д-р Петър Берон“. Инвестицията е част от амбициозния проект на Общината „Водородно училище за зелено бъдеще“, който е насочен към въвеждане на съвременни устойчиви модели за енергийна ефективност, намаляване на разходите за конвенционално гориво и значителен спад в отделяните вредни емисии. За това информират от Пресцентъра на местната администрация.

Новата водородна система в котелното стопанство на СУ „Д-р Петър Берон“ снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. Системата добива водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода и е интегрирана в отоплителната система на училището. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване на замърсяването на въздуха, се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.

Усилията за създаване на първото в страната „водородно училище“ е пример за реални действия, ориентирани към съвременните зелени политики: устойчиво използване на енергийни ресурси, подобряване на параметрите на енергийна ефективност, намаляване нивата на замърсяване и използване на водородни горива, които са сред ключовите решения за бъдещия зелен преход.

Доставчикът на оборудването е избран след публична прозрачна процедура, която включва освен доставка и монтаж на системата за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода, въвеждане в експлоатация на доставената апаратура и обучение на персонала, както и 4-месечен тестов период.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Нова площадка по безопасност на движението посреща децата в ДГ „Зора“- Червен бряг

Нова площадка по безопасност на движението посреща децата в ДГ „Зора“- Червен бряг

Нова площадка по безопасност на движението посреща днес децата в ДГ „Зора“- Червен бряг. Тя е изградена по Проект към НП „Осигуряване на съвременна образователната среда“, Модул Е) „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата с участието на учители, служители на детското заведение и представители на родителската общност.

За оформянето на площадката са използвани специални бои за пътна маркировка, което е гаранция за устойчивостта на проекта във времето.

На нея са обозначени в умален размер улици със съответната хоризонтална маркировка за преминаване на пешеходци и автомобили, кръстовища, велоалеи и пътни знаци.

Целта е чрез симулиране на реална пътна обстановка в защитена среда в двора на градината децата ще учат на практика правилата за движение по пътищата.

Информация и снимки: ДГ „Зора“- Червен бряг

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico