Category Archives: Новини България

София, Благоевград и Монтана с най-много заразени

София, Благоевград и Монтана с най-много заразени9 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа в София.

В Благоевград и Монтана ca рeгиcтрирaни по 8. Cлeдвaт Смолян с 5, Пловдив c 4 и др.

Заразени сред медицинския персонал oт нaчaлoтo нa eпидeмиятa ca 1053 – от тях 368 лекари, 353 медицински сестри и 162 санитари.

Нaй-уязвимaтa възрacтoвa групa e тaзи мeжду 50 и 59-гoдишнитe c 3539 заразени от началото на епидемията, следвана от тази на 40-49-годишните с 3339 случая.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Над половината алкохол у нас все още е нелегален

Над половината алкохол у нас все още е нелегаленГодишно в България се произвеждат около 120 милиона литра вино. Отглеждат се над 6 милиона декара лозя, хиляди са заетите в сектора.

През последните години произвеждаме все повече вино, каза в студиото на „Преди всички“ Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара. Той допълни, че тенденцията е да изнасяме все повече вино. Балканските държави като цяло са на пето място по износ на вино в света след САЩ, Испания, Италия и Франция.

Нашите вина са много качествени, за това говорят и многобройните награди от изложения и конкурси, добави Чорбаджийски.

Той не отрече, че голяма част от алкохола, който се произвежда у нас, продължава да е в сивия сектор.

„Може би тази година и над 50 процента ще бъде произведеният нелегален алкохол, защото държавата трябва да затегне контрола. Трябва да се провери пътят на гроздето. Настояваме през Министерството на земеделието субсидиите да се изплащат само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител. Гроздето тази година е по-малко, макар и с отлично качество. На нас, производителите, които плащаме всички такси на държавата, няма да ни стигне гроздето.“

Чорбаджийски подчерта, че нелицензираните производители не отговарят на елементарни хигиени стандарти, особено в условията на пандемия.

Той коментира и проблема с работната ръка:

„Всяка година се изкореняват лозя, защото трудът на тези хора не е достатъчно добре платен. Трябва да се направят по-добри субсидиите. Без грозде няма да можем да произвеждаме вино.“

На въпрос за влиянието на пандемията върху потреблението Чорбаджийски отговори, че потребителите не са спрели да пият вино, но са се насочили към по-ниския клас. По-скъпите вина са със сериозни спадове заради това, че хотелите и заведенията дълго време не работеха. Традиционно работим добре с английските пазари, САЩ, Китай, Япония, допълни председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Веселина Миланова с Йордан Чорбаджийски, както и репортажа на кореспондента на БНР в Русе Ася Пенчева от гроздобера в село Пиргово.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Велизар Енчев: Има ли сделка между Борисов и неговите рекетьори?

Велизар Енчев: Има ли сделка между Борисов и неговите рекетьори?Измина месец от последните аудиозаписи и видеа от покоите на Борисов, които окончателно ни убедиха: Изпълнителната власт е обсебена от възможно най-неподходящия човек – СИК-аджия с език на каруцар и морал на гангстер!

След такива срамни разкрития изходът е един – прокурорска намеса и оставка на премиера.

Но понеже имаме бутафорна държава със статут на бандустан, обитаван от поданици и облъчван от купени медии, шкафчето с пачки и златни кюлчета бе обявено за компромат, а Борисов произведен в невинна жертва.

Защо така внезапно спряха убийствените за премиера снимки, видеа и аудиозаписи?

Ето една вероятна хипотеза: Записите спряха, защото целта на активното мероприятие срещу Борисов не е детронирането му от властта. Главната цел на кампанията е обектът ѝ да бъде рекетиран и жертвата да плати на изнудвача – не милион, а стотици милиони.

Парите за откупа са налице – заем след заем от чужбина, евромилиарди за пандемията, черната каса на властта, захранвана от рекетирания бизнес.

Може пък плащането да е с вътрешна концесия за 30 години или гигантска външна сделка – дали за оръжие, дали за газ, дали за АЕЦ…

Изобщо не е изключено Борисов да е получил препоръчано писмо от неизвестен подател. И то да съдържа нови, ужасяващи за него видеозаписи със заплашителни послания. Едно от които звучи така: Ти си ни в ръцете и можем да те унищожим политически! А защо не и физически, след като те снимаме в спящо състояние…

Логиката на рекета боде очите ни: Ако собственикът на записите искаше главата на Борисов, падане на правителството и предсрочни избори, той щеше да пусне още уличаващи записи. Защото шпиониралите в Боянската резиденция не са вършали еднократно и куфарът им с касети, флашки и дискове вероятно е добре зареден.

Но тъй като целта на изнудването не е политическа, а търговска, изтичането на записи секна.

Изглежда сделката е договорена.

Или поне така изглежда.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Симеонов: Защо никой не говори за спазените ни обещания?

Симеонов: Защо никой не говори за спазените ни обещания?Вицепремиерът Валери Симеонов изрази учудване, защо се пренебрегват успехите на 44 Народно събрание и не се поставят конкретни искания от протестиращите през изминалите вече повече от 70 дни.

„Напук на всички възгласи, упреци и нетърпящи никакво друго мнение лозунги, България има едни отлични икономически показатели. Коронавирусът, естествено, направи своите поразии. Ние вече сме в чакалнята на Еврозоната, минималната работна заплата расте, а пенсията вече стигна 300 лв. Това са най-важните ни изпълнени предизборни обещания. Защо никой не говори за това? Минималната пенсия от 250 лв. с добавките от 50 лв., които ще продължат и през ноември, направи така, че пенсията вече е 300 лв.“, каза Симеонов пред БНТ.

Зам.-председателят на Народното събрание отказа да се асоциира с поста на премиер през изминалите няколко месеца, в които той до голяма степен иззе функциите на Бойко Борисов в публичните си изяви. Той заяви категорично, че министър-председателят в момента е именно Борисов, според волята на българския избирател.

„За мен Урсула (фон дер Лайен) не е някакво слънце високо на хоризонта. Тя е от скоро на своята позиция, а ние имаме право да приемем нейното мнение или не. Разбирането на ЕК за върховенство на закона е даване на прекалено големи права на гейове и лесбийки. Това е нещо, с което от „Обединени патриоти“ не сме съгласни и ще се борим“, каза още той по отношение на противоположната политика, която се опитва да наложи Брюксел спрямо тази на патриотичните и националистичните формации в Европейския съюз.

Що се отнася до туристическия сезон, Симеонов е на мнение, че българският турист е успял да спаси лятото по българското Черноморие, благодарение на всички мерки, които бяха предприети в посока сезонния бизнес.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Повторна актуализация на бюджета в София

Повторна актуализация на бюджета в СофияПодготвят втора актуализация на бюджета на София за тази година. Тя трябва да бъде внесена за разглеждане от общинския съвет най-късно до началото на месец октомври. Това заяви пред БНР заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

По предварителни данни към края на август приходната част на бюджета е с около 20 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година.

Барбалов каза, че транспортните дружества са сред най-засегнатите от коронакризата общински дружества.

„Там наистина има голям спад на приходите – както в самите транспортни дружества, така и в Центъра за градска мобилност. До този етап сме осигурявали средства за заплати, основни и ремонтни дейности“.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico