Category Archives: Новини България

Тома Биков, ГЕРБ: Би било безотговорно правителството да подаде оставка сега

Тома Биков, ГЕРБ: Би било безотговорно правителството да подаде оставка сега“Със сигурност водната криза в Перник е сериозен проблем. Ние имаме своята част от политическата отговорност, но ако има добра новина, то тя е, че много по-сериозно започнахме да мислим за водата, като за нещо ценно. Ние сме малко разглезени от природата и гледахме на водата като нещо, което ни се дължи“, това заяви народният представител от ГЕРБ Тома Биков в предаването “Панорама“ по БНТ тази вечер.

“Има много засегнати хора. Ако досега имаше много кризи, които ни засягаха пряко, сега имаме криза, която е измерима. Важно е да намерим реалните параметри на кризата. Не трябва да се подценява или хиперболизира. Има почва за постигане на съгласие с опозицията и вярвам, че ще се стигне до общо решение, което ще реши проблема с години напред“, заяви още Биков.

“Отговорността трябва да е персонална и който умишлено е крил проблема трябва да понесе своята отговорност. ГЕРБ загуби изборите в Перник, така че едва ли, ако е имало умисъл, това е помогнало. Кризите не трябва да се крият, а проблемите трябва да се решават“, добави едно от остриетата на ГЕРБ в парламента и все пак призна, че доста хора са знаели за проблема с водата в Перник, но са криели.

„Генерализираната и насаждана теза, че за да се оправи всичко, трябва да се зачеркне ГЕРБ, е илюзорна. Притеснен съм, че ако ние се оттеглим от властта, няма да се случи нищо добро“, счита Биков.

„Политическата криза няма да реши проблема на Перник. Това поведение е безотговорно. Подаването на оставка в подобен момент би било безотговорно“, категоричен бе той, като добави към това, че макар и да съществуват тези кризи, то икономическото състояние на България се подобрява.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Цар Киро получи сърдечен удар

Цар Киро получи сърдечен ударКирил Рашков, известен като Цар Киро, е получил сърдечен удар, съобщи „Пловдив24“.

Днес предиобед пред спешния сектор на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив се бяха събрали много негови роднини и близки, явно обезпокоени от тежкото му здравословно състояние.

Засега няма официална информация от лечебното заведение дали животът на Рашков е в опасност, или медиците са успели да го стабилизират. В момента обстановката пред болницата е спокойна.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Грипна ваканция в София от понеделник

Грипна ваканция в София от понеделникУчениците в София-град излизат в грипна ваканция от 27 януари понеделник, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От понеделник за столицата е обявена грипна епидемия.

От днес грипна епидемия е обявена и в областите Бургас и Велико Търново. Учениците в Бургаска област ще са във ваканция от 27 до 31 януари. Регионалната здравна инспекция в Благоевград обявява грипна епидемия на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово от понеделник.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения във всички общини с обявена грипна епидемия. Преустановяват се женските и детските консултации.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Проф. Боян Дуранкев: Корупцията ще роди нова политическа формация

Проф. Боян Дуранкев: Корупцията ще роди нова политическа формацияВисоките нива на корупция ще създадат нова политическа формация, която да смени модела на управление в България. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев. Той обясни, че корупцията у нас се е развила с течение на времето и в момента тя е скрита и законово защитена. Според него корупцията сега се различава от тази в периода 1991г.-2000г.

„Където и да бръкнем корупцията личи навсякъде. Може да попитаме бившия главен прокурор, колко корумпирани министри са бутнати в затвора. Може да питаме и настоящия какво ще се случи и как ще ги хване. Корупцията вече е толкова префинена, толкова интелигентна, че трудно може да се хване някой със 100 хил. евро в „джоба“, добави професорът.

Проф. Боян Дуранкев каза още, че завишените нива на злоупотреби, които отчитат различните измервателни индекси, се забелязват и от другите държави. Той допълни, че от влизането си в Европейския съюз до сега страната ни е лидер по нива на корупция в съюза. Според Дуранкев новата Европейска комисия ще трябва да се намеси, защото проблемите не могат да бъдат решени вътрешно.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Паргов: БСП-София ще подкрепи всяко разумно решение за перничани

Паргов: БСП-София ще подкрепи всяко разумно решение за перничаниОтговорността за кризата в Перник няма да бъде размита с това технологично решение, което е временно, за поддържане на водния режим. Това каза пред журналисти председателят на БСП – София Калоян Паргов относно водната криза в Перник, цитиран от „Фокус“.

„Ние сме готови и събота, и неделя да заседаваме, ако се наложи. Ако кметът на София е готов с доклада на база предложението на Министерски съвет, ние можем да заседаваме и в неделя, това не е проблем за нас. Така или иначе, от БСП, пък и всички колеги, ще подкрепим всяко разумно решение и в знак на солидарност ще помогнем на перничани. Стига това да не вреди на софиянци. Разбира се, с едно условие, че отговорността за кризата в Перник няма да бъде размита с това технологично решение, което е временно, за поддържане на водния режим“, каза още Паргов.

Методи Лалов от „Демократична България“ каза, че настояват, че за да вземат информирано решение, трябва да получат документи и да получат аргументация. „Заявката, че кризата налага да се действа по различен начин, не означава да слушаме само приказки. Причината за това е власт, която не се справя с управлението на страната, включително с решаването на кризи, които сами са предизвикали“, допълни той.

Председателят на Комисията по икономика и собственост Николай Стойнев каза, че в Комисията в понеделник са обсъдили всички детайли доста подробно и очакват на Министерски съвет да бъде отправено такова предложение. Той допълни, че са поставили и условие – да бъде гарантирана водата за софиянци.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico