Category Archives: Новини България

Отчаян мъж подпали къщата си, за да не му я вземат

Отчаян мъж подпали къщата си, за да не му я взематИзвършител на палеж на къща е задържан в Попово – 50-годишен мъж, собственик на имота, съобщиха от ОД на МВР в Търговище.

По първоначална информация мъжът е безработен и имал кредит към финансова институция, който не можел да обслужва. Наложило се да продаде имота. След сделката се оказало, че той остава собственик само на 1/6 от къщата, което не го удовлетворявало. Затова и решил да я запали, използвана е лесно запалима течност, допълниха за БТА от полицията.

По време на инцидента в къщата не е имало хора. След палежа мъжът е направил опит да напусне страната. Задържан е на територията на друга област.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Борисов приемал в кабинета си арестуван за киберизмами

Борисов приемал в кабинета си арестуван за киберизмамиАрестуваният в София преди седмица израелец Гал Барак, с прякор „Вълкът от София”, е бил приеман в кабинета на премиера Бойко Борисов. Това се вижда от публикация в онлайн изданието „Файненшъл телеграм”.

Снимката е от март 2018 г., пуснал я е в своята фейсбук-страница равин Йосиф Саломон, представител на ортодоксално еврейско религиозно течение в София.

Гал Барак беше арестуван преди седмица в сътрудничество на българската полиция с австрийски и германски служби.

Барак е обвиняван за интернет измами с криптовалути и с търговия с т. нар. бинарни опции, при която е завлякъл парите на над 100 000 интернет потребители. В публикациите се твърди, че ги е ощетил с над 200 млн. долара, а според някои източници – с над 250 млн. евро.

Т. нар. бинарни или двоични опции бяха забранени в Европейския съюз миналата година. Това е вид финансова търговия през интернет, която е по-скоро хазарт – примерно, залагаш 100 долара за курса на някакви акции или цена на суровини, ако цената се вдигне, печелиш около 70% от заложеното, ако падне, губиш заложеното.

Предполага се, че Гал Барак, който от няколко години е базиран в София и според публикациите използва за схемите си „Инвестбанк”, е бил щедър дарител на равина Саломон, а според изданието „Файненшъл телеграм”, го е вкарал в измамните си схеми.

„Информираха ни хора на Гал Барак, че той е вкарал равина в бизнеса с бинарни опции в София. Това звучи малко странно, нали? Равини и членове на тяхната общност са играли съществена роля в международно пране на пари на колумбийски кокаинов картел и в други незаконни постъпления. В края на 80-те и началото на 90-те равини в САЩ и техни съконспиратори – повечето от които са били членове на общности на равините – са били обвинени за пране на пари на колумбийски наркокартели.” – това пише изданието „Файненшъл телеграм”. Там дават и връзка с две публикации на „Ню Йорк таймс” и „Дейли нюз” от 1993 и 1994 г. (виж тук и тук) и с конкретно съдебно дело (виж тук).

По-нататък „Файненшъл телеграм” обяснява, че човек от мрежата за пране на пари през 90-те години е близък с арестувания Гал Барак и той на практика е въвлякъл равина от София в своя бизнес.

„Човек може да се учуди как въпреки многото свидетелства за неговата кибер престъпна дейност, той още не е обезпокояван от службите в България. Добре, има очевиден отговор на този въпрос: Гал Барак харчи много пари да подкупи властите и техните служители. Нещо повече – той има близки връзки с равина Йосиф Саломон в София. Тази връзка е с най-голяма важност за предпазването на „вълка от София” и неговия отбор” – пише още във „Файненшъл телеграм”.

Обслужващият Борисов в. „24 часа“ информира, че равинът Йосиф Саломон е поздравил ГЕРБ за победа на изборите.

Очевидно авторите намекват и за протекция и от най-високо ниво, щом са илюстрирали с такава снимка материала си.

Ако австрийските и германските служби, които са безкомпромисни с финансовите интернет-схеми не са се намесили, Гал Барак щеше да продължи необезпокояван да действа от офиса си в София и да зарибява още потребители на интернет.

Равинът Йосиф Саломон е изключително активен в София. Може да се види, че е бил приеман от президента Плевнелиев, от премиера Борисов, поздравявал е Борисов и ГЕРБ за изборната им победа, посещавал е областния управител на София и представители на властта из страната. Придружавал е на чествания и инициативи израелския посланик.

Това благосклонно отношение на властта и премиера към равина (Борисов дори е пускал снимки с него на фейсбук-страницата си) обяснява и защо новината за ареста на Гал Барак така старателно е премълчавана от българските медии.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Бареков: Завръщам се като учител

Бареков: Завръщам се като учителЕвродепутатът Николай Бареков планира да се върне в училище като преподавател по български език и литература. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук:

„Три месеца до лелеяните от евромилионерите (Джамбазки, Борисов, Неков, Цветанов, Новачков, Ковачев, Станишев) евроизбори. За мен – три месеца до края на каторгата. От есента най-после ще сбъдна мечтата си да се завърна в училище като редови учител по литература и български език. Още следващата седмица ще подам молбата си за работа в МОН в очакване на разпределението ми.“

Приятел му предлага да си подаде документите директно в някое училище, на което бившият журналист отговаря:
„…не ми се носят отговорности пред гербаджийската пасмина. Просто искам да се посветя на професията си в света на необятното и духовното на юношите и на децата. Искам мир.

МОН разпределят учители в малко проблемни училища. Иначе в другите мутрите няма да ме пуснат. Аз съм заплаха.“

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ДАНС: Засилени мерки за сигурност в София за 19 февруари

ДАНС: Засилени мерки за сигурност в София за 19 февруариВъв връзка с обезпечаване сигурността на възпоменателната церемония по случай 146 години от гибелта на Апостола на свободата, която ще се проведе на 19 февруари 2019 г. от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски, от Национална служба за сигурност (НСО) напомнят на представителите на средствата за масово осведомяване, че могат да разположат наличната си техника в района на провеждане на мероприятието на бул. „Янко Сакъзов“ пред Посолството на Словашката република до 16.00 ч.

След този час екипи с техническо оборудване няма да бъдат допускани в района.

Проверката на представителите на медиите, които ще отразяват събитието, ще се осъществява посредством временен контролно-пропускателен пункт (КПП),организиран на бул. „В. Левски“ и ул. „Оборище“ като крайният час за тяхното пристигане е 17.20 ч. Служителите на Националната служба за охрана ще изискват от представителите на средствата за масово осведомяване актуален документ за принадлежност към съответната медия и документ за самоличност. Стажанти без журналистическа карта няма да бъдат допускани.

Компетентните органи ще наложат забрана за използването на безпилотни летателни апарати (дронове) между 17.30 и 19.00 ч в района на провеждане на проявата поради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица.

Гражданите, които желаят да присъстват на церемонията, ще бъдат пропускани през три контролно-пропускателни пунктове: първият – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; вторият – на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и третият – на бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“

Цветя на паметника на националния герой ще могат да бъдат поднасяни до 17.00 ч. и след приключване на официалната церемония, с изключение на часовия диапазон от 15.00 до 16.00 ч.

Напомняме на решилите да присъстват на събитието, че следва да спазват чл. 6, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 8, ал. 7 от Наредба за обществения ред на територията на Столична община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява: внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“ Полицейските служители, в рамките на своята компетентност, контролират прилагането на Наредбата и съставят актове на гражданите при установяване на нарушения.

Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия,хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Откриват паметник на Васил Левски в Драгоман

Откриват паметник на Васил Левски в ДрагоманНа 18 февруари (понеделник) от 11.00 ч. в Драгоман ще бъде тържествено открит първият паметник на Васил Левски в Общината.

Паметникът е издигнат по инициатива на Ангел Лазаров от Драгоман и със съдействието на Община Драгоман. Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на най-великия българин – Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев.

На събитието ще присъстват евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, организационният секретар на партията и народен представител Юлиан Ангелов, заместник областният управител на София област Николай Борисов, общинският съветник от „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Димитър Антов, който е автор на постамента. Много жители и гости на Драгоман ще уважат с присъствието си откриването на първия паметник на Апостола в населеното място.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico