Category Archives: Новини България

Предложението да се изтегли до 10 млрд. лв. нов заем бе одобрено от парламента

Предложението да се изтегли до 10 млрд. лв. нов заем бе одобрено от парламентаДепутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета със 123 гласа „за“, 55 против и 0 въздържали се, предаде БНТ.

Измененията предвиждат увеличаване на размера на лимита за нов държавен дълг от 2,2 млрд лева на 10 млрд лева. За фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет в размер на 1 млрд. лева за изплащане на компенсации за безработните и мярката 60/40 за бизнеса.

Като най-оптимистична прогноза на правителството за ръст на безработицата с малко над 6/100.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Установиха кои са загиналите във верижната катастрофа с 22 камиона на АМ „Марица“

Установиха кои са загиналите във верижната катастрофа с 22 камиона на АМ „Марица“Установена е самоличността на двамата водачи на тежкотоварни камиони, които загинаха при верижната катастрофа тази сутрин, на автомагистрала „Марица“ при км 66-67 край гр. Харманли, обл. Хасково, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

И двамата са били шофьори на товарни камиони с турска регистрация. Първоначално е била установена самоличността на шофьора на единия от камионите, който е турски гражданин на 46 г. Впоследствие е била установена самоличността и на другия починал, който е български гражданин, на 62 г., също управлявал автомобил с турска регистрация. До момента е ясно, че на четири лица са причинени средни телесни увреждания, а още няколко имат по-леки наранявания.

Окръжна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебно производство за пътнотранспортното произшествие, в което са участвали 22 товарни автомобила. Разследването е възложено на екип от четирима следователи от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Хасково.

Извършват се активни процесуално-следствени действия, като се изясняват причините за верижната катастрофа.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Борисов с два отрицателни теста, плаща си ги

Борисов с два отрицателни теста, плаща си гиВтори тест за коронавирус си е направил премиерът Бойко Борисов. Това съобщи самият той на брифинг в МС. Тестът е отрицателен.

Причината е била, че прочел в някакви сайтове как извънредното положение се удължава до 13 май, защото бил болен и искал да го скрие. Идиоти, кратко коментира Борисов. И сподели, че текстът, който предвиждаше строги наказания за неверни новини, свързани с коронавируса, е трябвало да остане в закона за извънредното положение.

Разпоредбата бе върната от президента Румен Радев с мотив, че не е ясно какво точно означава невярна информация. При прегласуването на закона текстът отпадна.

Ще си платя теста, ей сега даже ще дам парите на ген. Мутафчийски, каза Борисов и нарече дребнави въпросите кой плаща тестовете на властта. Парламентарната група на ГЕРБ също ще си плати тестовете за коронавирус.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Българска община монтира дезинфектанти на банкоматите

Българска община монтира дезинфектанти на банкоматитеНа всички банкомати в Тервел общината монтира диспенсъри, заредени със сертифициран дезинфектант за ръце, като са поставени и обозначителни табели за манипулацията, съобщава местната власт. Общината подготвя диспенсъри с дезинфектант за ръце и за вендинг автоматите, които са поставени на открито.

Кметската управа препоръчва на фирмите, които имат вединг апарати за напитки и закуски в закрити помещения, също да поставят в непосредствена близост устройства с дезинфектант. Мярката се предприема, за да се намали рискът от зараза с коронавирусната инфекция при паралелно пипане на монети и чашите с напитки и други продукти, поясняват от общината.

Още осем жители на общината са поставени под карантина – в Тервел и селата Безмер, Зърнево, Попгруево.

Така общо 101 човека в района са били или продължават да са в домашна изолация. За спазване на задължителната мярка следят кметовете на населените места, служителите на РПУ и здравните медиатори в общината, поясняват от кметската управа.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Спешни медици: Трудът на депутатите се оказва по-рисков от нашия

Спешни медици: Трудът на депутатите се оказва по-рисков от нашияС изключително остра позиция във връзка с коронавируса излезе асоциацията на работещите в спешната помощ у нас. Медиците заявяват, че, макар първи да се сблъскват с пациентите с COVID-19, към момента никой не ги тества и по този начин излага на риск както техния живот, така и този на всички, с които те контактуват.

„Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти. Ние сме около 8000 човека и вече цял месец живеем със страха да не предадем заразата, с която се сблъскваме ежедневно. Но държавата не ни зачита за хора от първа линия в борбата с COVID-19“, пише председателят на организацията д-р Десислава Кателиева.

Тя коментира, че спешните медици не се „тестват по никакъв начин“ и не получават обезщетения за рисковете, които поемат всеки ден. Нито тя, нито колегите ѝ са получили и обещаните 1000 лв. от управляващите.

В позицията се отправят и конкретни въпроси към Националния оперативен щаб и властта:

Колко спешни медици са тествани и колко са болни от COVID-19?

Защо не се правят тестове след всеки контакт с болен?

Кога ще има достатъчно защитни облекла – по аналогия със ситуацията в интензивните и инфекциозните отделения?

Кога ще има бързи тестове за диагностициране на пациентите?

„Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия“, констатира Кателиева.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico