Category Archives: Новини България

Валери Симеонов: Листата ни е от патриоти прагматици, в това число роми

Валери Симеонов: Листата ни е от патриоти прагматици, в това число ромиКоалиция „Патриоти за Валери Симеонов“ (НФСБ и Средноевропейска класа) регистрира в ЦИК листата си за евродепутати преди изборите на 26 май. Ето какво каза лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов след регистрацията:

„Нагласата е празнична, началото на кампанията, пълна мобилизация има НФСБ и „Средноевропейска класа“. Борим се за присъствие в европейския парламент. Ако народът каже двама или трима, ще бъдем благодарни. Не е в нас вината (бел. ред. – за разделянето на „Патриотите“ за тези избори). Питайте тези, заради които се явяваме отделно. Ние сме в тази коалиция, защото това беше единствената възможна работеща коалиция за 44-ото НС. Няма да се съревноваваме с другите партии от тази коалиция. Ние представяме интересна листа от патриоти прагматици. За разлика от останалите листи, които са на патриоти политици. Ние представяме листа, която е много интересна, на хора, които са от дребния и среден бизнес и се занимават с политика успоредно с това. С такива хора трудно може да се похвали някой. Имаме представители на доста етноси, вкл. на ромски етноси. Утре в 18,30 ще бъде представена листата и хората“.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Петкова: В отличен диалог сме с бизнеса и синдикатите

Петкова: В отличен диалог сме с бизнеса и синдикатитеМинистър Петкова участва в извънредна среща на правителството с представители на бизнеса и синдикатите, която се проведе в сградата на Министерски съвет.

По време на срещата, на която е присъствал премиерът Бойко Борисов, бизнесът е изразил своите притеснения от покачването на цената на електрическата енергия на свободния пазар от началото на април.

Дружествата от групата на БЕХ стриктно спазват Закона за енергетиката и продават цялото количество на свободния пазар.

“Дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформа “Ден напред” на цена от 44,10 лева. Това е цена, която е определена от Европейската комисия, ангажимент, който ние стриктно спазваме”, каза Петкова, цитирана от БГНЕС.

След празниците ще стане ясно дали държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“ може да получи държавна помощ. Централата генерира загуби заради разходите за вредни емисии.

“Около 200 млн. всъщност ни делят от декапитализацията на дружеството. Ние сме отправили искане до Европейската комисия именно с този размер на дълга да бъде увеличен капитала на ТЕЦ “Марица-Изток 2”, посочи Теменужка Петкова.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Биопроизводители поискаха оставката на Порожанов, после омекнаха, видя ФАКТИ

Биопроизводители поискаха оставката на Порожанов, после омекнаха, видя ФАКТИНяколкостотин биопроизводители и други подкрепящи ги земеделци протестираха пред Министерството на земеделието, храните и горите, видя репортер на ФАКТИ. Това е вторият протест на биопроизводителите, а основното искане, както и на първия протест на 9-ти април, така и сега беше оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Причината за недоволството на биопроизводителите е нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи и трудно изпълними изисквания, както към тях, така и към фирмите, които ги сертифицират. Другата причина за протеста е недалновидната политика на Министерството към бранша, по думите на протестиращите биопроизводители.

На протеста присъстваха производители на най-различни плодове и зеленчуци, които огласяха пространството пред Министерството с викове “оставка“. На протеста се появи и евродепутатът от БСП Момчил Неков, който афишира активен интерес към земеделието. Неков взе микрофона след призив от организаторите на протеста и каза пред насъбралите се недоволни биопроизводители, че откакто е в Европейския парламент, той работи за техните интереси. Протестиращите не приеха никак добре Неков, освирквайки го и подвиквайки му: “Никой не ти вярва“.

В разгара на протеста представители на протестиращите влязоха в Министерството, за да преговарят със земеделския министър Румен Порожанов. След половинчасови разговори, преговарящите излязоха и съобщиха на тълпата, че е постигната договореност по всички искания с министър Порожанов, с изключение на исканата му оставка. Това разгневи и остави със смесени чувства част от протестиращите биопроизводители, видя репортер на ФАКТИ.

На срещата Порожанов е обещал виновните за хаоса да бъдат наказани, а също и да се назначи зам.-министър на земеделието, храните и горите, който да е с ресор именно в биоземеделието. Друго от решенията е да се изготви специална стратегия за сектора. Утре в 11:00 часа в Министерството на земеделието, храните и горите, двете страни трябва да подпишат официално споразумение, научи репортер на ФАКТИ.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ген. Атанасов: В България има диктатура на алчната посредственост

Ген. Атанасов: В България има диктатура на алчната посредственост“Не може скандалът с апартаментите и терасите да не окаже влияние върху изборите. При нас има диктатура, но на алчната посредственост“, коментира в предаването “Тази сутрин“ по БТВ лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

“Очевидно става въпрос за пране на пари от тези, които купуват. Те плащат под масата, защото не искат да доказват произхода на средствата си“, заяви ген. Атанасов.

“Има много сериозно напрежение в българското общество, хората вече се осъзнали, че основният проблем идва от тези, които упражняват властта и затова са толкова чувствителни по темата с апартаментите“, допълни ген. Атанас Атанасов.

“Проблемът не е в това кой каква собственост има. Проблемът е в това, че няма действащи институции, които би трябвало да проверяват фактите, които се съобщават от политиците и други хора в техните декларации“, добави още лидерът на ДСБ.

Ген. Атанас Атанасов констатира още, че се усеща страх у Бойко Борисов, който обикновено преди избори вади историята с убития от комунистите негов дядо.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Учени от БАН ще засадят 150 дървета в Деня на Земята

Учени от БАН ще засадят 150 дървета в Деня на ЗемятаОбщо 150 дървета ще засадят учени и служители от Българската академия на науките за Деня на Земята, който се отбелязва на 22 април. Инициативата е на Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ и на Института за гората, и се посвещава на 150-годишнината на БАН. Това съобщиха от пресцентъра на Академията.

В рамките на инициативата ще бъдат залесени зелени площи пред сградата на НИГГГ в научния комплекс на БАН на Четвърти километър. Избрани са фиданки от повече от 25 широколистни и иглолистни вида, предимно с местен произход, както и красиво цъфтящи дървета. Дървесните видове са подбрани според условията на терена, като са съобразени и със съществуващата там растителност.

Прилежащите зелени площи около НИГГГ са предварително зонирани, като засадените дървесни видове ще отговарят на условията и на конкретните нужди за подобряване на функциите на зелените системи – ограничаване на шума, облагородяване на ландшафта и допълване на парковата среда.

22 април се отбелязва като Ден на Земята от над половин милиард души по целия свят. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и за съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Залесяването ще е на 22 април, от 13.00 часа, пред сградата на Националния институт по геофизика, геодезия и география в научния комплекс на БАН на Четвърти километър.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico