Category Archives: Новини България

Голяма авария спря парното на софийски квартали

Голяма авария спря парното на софийски кварталиЧасти от столицата в момента са без парно заради авария в топлопровод, съобщи бТВ.

Работи се по отстраняване на повредата.

На сайта на “Топлофикация София” е отбелязано, че топлодаването в кварталите “Гео Милев”, “Яворов” и части от центъра, ще бъде възстановено утре в 17 ч.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

ВАП иска информация от Сачева заради скандала в “Красно село”

ВАП иска информация от Сачева заради скандала в “Красно село”Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика за това, как се разходват европейски средства по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3” във всички райони на територията на София.

Това се случва, след като стана публично известно, че кметът на район “Красно село” Росина Станиславова и служителите ѝ са присвоили средства по програма за подпомагане на възрастни хора по време на пандемията от коронавирус. В общината започна проверка, съобщи БНТ.

Станиславова даде пресконференция в сряда, на която да се защити и призна, че е получила възнаграждение от над 7000 лева, но по думите ѝ категорично няма присвояване на средства и всичко е законно и заслужено. Общата сума за нея и екипа ѝ била в размер 41 052,60 лв. Междувременно Демократична България снеха доверието си от Станиславова и я призоваха да възстанови сумата.

Днес от ВАП съобщиха, че на основание чл. 145 ал.1 т.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Министерство на труда и социалната политика, в чиято структура е Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, следва да уведоми ВАП за това – извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, констатирани ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното.

ВАП следва да бъде уведомена с доклад за извършените действия. В случай, че бъдат установени данни за престъпления и нарушения, ще бъде уведомена компетентната прокуратура.

Още през месец май 2020 г., ВАП започна събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Милка Христова, БСП-София: Бюджет 2021 на Столична община е copy – paste на предходния, заявява приоритети, които не са финансово обезпечени

Милка Христова, БСП-София: Бюджет 2021 на Столична община е copy – paste на предходния, заявява приоритети, които не са финансово обезпечени

София. Бюджетът за 2021 г. на Столична община е copy – paste на предходния, заявява приоритети, които не са финансово обезпечени. Това каза заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по повод приемането на бюджета на Столична община за 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Няма да се уморя да повтарям, че без сериозен анализ на бюджета от 2020 г. и на ефективността и качеството му на изпълнение, най-вече на анализа на неизпълнението и причините за това, нямаме гаранции, че бюджетът е планиран с достатъчно реални приходи, както и заложените в него разходи. Какво ми липсва? Какъвто и да е начален опит за критичен анализ, особено там, където има сериозно неизпълнение на приходите и разходите. В най-добрия случай е констатиран фактът, но без обяснение“, обясни Христова.

Тя посочи, че има 20% несъбрани приходи и респективно 20% неусвоени разходи по бюджета за 2020 г. „Зад тези скромни и проценти се крият около 374 млн. неусвоени разходи, като СО веднага ще ми каже, че причината за това са икономическите последствия от COVID-19. Само миналата година на два пъти намалихме бюджета съответно с 23.6 млн. лв. и 17.7 млн. Несъстоятелен ще е опитът за оправдание с пакета от мерки, поради това, че неизпълнението по това перо е около 12 млн. лв., което е несъпоставимо с общо неизпълнение в размер на 374 млн. лв. Най-фрапиращото е по отношение на изпълнението на инвестиционната програма. Общото изпълнение на 49,8%, като капиталовите разходи по бюджета са 54,1%, а капиталовите разходи по оперативните програми са усвоени на 45,3%“, уточни Милка Христова. По думите ѝ има неусвоени повече от 50% на цялото Капиталова програма.

„Липсва оценка, освен за неизпълнението и качеството, при което се усвояват тези средства. Що се отнася до качеството на инвестиционния процес, но гражданите на София отдавна дадоха своята оценка чрез сполучливите метафори „ремонт на ремонта“, „контрол на контрола“ и т.н.“, посочи тя.

„Бюджет 2021 на практика е copy – paste на предходния, заявява някакви приоритети, които не са финансово обезпечени. Не сме съгласни с обявената децентрализация на инвестиции в размер на 10 млн. лв., което е много далече от идеята ни парите да следват хората и местните общности да участват в разпределението‘, обясни Милка Христова.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Елена Пешева: Г-н Марешки 30 години работи за обществото

Елена Пешева: Г-н Марешки 30 години работи за обществото“Смятам, че нашата патриотична коалиция – “Воля” и НФСБ ще бъде изненадата на тези избори. Не само в Пловдив, а в цялата страна”. Това заяви в ефира на “Делници” депутатът от ПП “Воля” Елена Пешева.

“Изключително съм радостна от факта, че г-н Марешки успя да обедини патриотичния вот”, допълни още тя.

“Това беше негова идея още преди години. Може би точно сега е дошъл момента”, изрази своята увереност депутатката.

“Той е отворен към абсолютно всички, които се чувстват патриоти и други формации, които желаят да се присъединят към нас”, коментира Пешева.

“Смятам, че за политиците е изключително важно в такъв момент, в който държавата се намира в икономическа и здравна криза, всеки да загърби егото си и да се обединят в името на добруването на българските граждани”, изрази своята увереност депутатът.

“В момента ситуацията е изключително тежка, заради кризата с коронавируса. Много бизнеси закъсаха, не се получава достатъчно подпомагане от държавата. Ние от “Воля” винаги сме били изключително последователни в тези години в парламента и сме показвали с действия. Г-н Марешки 30 години работи за това хората да живеят по-добре в две направление. Едното – чрез неговите аптеки, другото – чрез бензиностанциите”, завърши Елена Пешева.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Делото за плажа в парк “Росенец” тръгна с фалстарт

Делото за плажа в парк “Росенец” тръгна с фалстартДелото за плажа край така наречените Летни сараи в парк “Росенец” тръгна с фалстарт, предаде БНТ. Административният съд в Бургас трябваше да реши дали ивицата около резиденцията да се впише официално като плаж или земеделска земя. Липсата на експертизи обаче отложиха делото.

След протестите през лятото, Министерството на туризма стартира процедура за нанасяне на ивицата около имота, свързван с Ахмед Доган, в специализираната карта на морските плажове. Действията на Агенцията по кадастър обаче бяха обжалвани от дружество, претендиращо за собственост върху терена.

“Моите клиенти имат собственост там и тази собственост се засяга. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим”, заяви Иван Цанев, адвокат на дружеството.

Досега територията около резиденцията в парк “Росенец” се е водила като земеделска земя. Дружеството обжалва пред съда процедурата по която кадастърът вписва същата територия като плаж.

“Според тях това не представлява плажна ивица. Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт”, допълни Цена Вичева, адвокат на Агенцията по кадастър.

Назначени са съдебно-геодезични експертизи, които обаче все още не са готови заради трудностите да се намери специалист. Делото ще се гледа отново през април.

Междувременно Областна управа Бургас е поискала над 50 хиляди лева от Министерски съвет, за да бъдат премахнати незаконните постройки на пясъка, които още в края на лятото стана ясно, че са изградени без документи.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico