Category Archives: Новини България

Каракачанов: В Скопие са по-достойни за СССР, отколкото за ЕС

Каракачанов: В Скопие са по-достойни за СССР, отколкото за ЕСВицепремиерът Красимир Каракачанов коментира отлагането на преговорите със Скопие за членство в ЕС. По думите му Северна Македония е по-достойна да членува в Съветския съюз, отколкото в Европейския. Защото „с инат няма как да преодолее българските изисквания”, предаде NOVA.

„Французите само потвърдиха това, което аз казвам: „Рано е още, (македонците) имат време да обмислят какво да правят. Имат време да преосмислят и да разберат, че кандидатстват за Европейския съюз, а не за Съветския съюз. Защото според техните разбирания за история, политика и морал, те са по-достойни за Съветския съюз, а не за ЕС. Говоря за Македония”, заяви Каракачанов.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Двустранният стокообмен с Бавария надвишава 1 млрд. евро

Двустранният стокообмен с Бавария надвишава 1 млрд. евроНа годишна база двустранният стокообмен с Бавария вече надвишава един милиард евро, като за 2018 г. достигна рекордни стойности от 1.3 млрд.евро. Над 930 баварски фирми развиват производствена и търговска дейност в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемония по връчване на Наградата на Баварското представителство в България. На събитието присъстваха още д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и представител на Бавария в България и Урзула Хайнцел, заместник-директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката ще запишем нов рекорд.

Заместник – министър Борисов посочи, че сред баварски фирми които развиват дейност в страната ни са както международно опериращи технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката. „В редица области българо-баварското сътрудничество бележи постижения и открива нови възможности за взаимодействие, а Германия е наш основен стратегически партньор “, допълни той.

По думите му приоритетни отрасли които предоставят възможност за успешно коопериране с Бавария и реализиране на инвестиционни проекти са аутомотив сектора, информационните технологии, електрониката и електротехниката. „Потенциал за развитие има също и в области като строителство, машиностроене, химическа и хранително-вкусова промишленост, транспорт и логистика, опазване на околната среда и здравеопазване“, изтъкна икономическият заместник-министър.

Борисов подчерта, че страната ни се е превърнала в надежден икономически партньор, лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг.

Той връчи награда в категория „Българско предприятие с икономически контакти в Бавария“ на водещ производител и дистрибутор на био продукти. Фокусът на фирмата са иновативните чисти хранителни продукти с добавени ползи за здравето.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Джамбазки: Има кой да ме замести в Брюксел

Джамбазки: Има кой да ме замести в БрюкселВлизам в битката за София, за да стана кмет! Има кой да ме замести в Брюксел, заяви в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО и зам.-председател на партията.

Той отказа да отговори на въпрос кого ще подкрепи на балотажа, като каза, че въпросът е некоректен – той се бори, за да се класира на втория тур.

Според него в момента имаме София на две скорости – всички се бутали на жълтите павета, а забравяли, че и „Люлин“ е София.

Джамбазки за пореден път се обяви за премахването на незаконните цигански гета. И изтъкна, че премахването на незаконни препостройки е задължения на кмета, а не на Столичния общински съвет.

Той каза, че ще бутне незаконните постройки с фадроми, а тези, които ги обитават, най-сетне ще бъдат свободни да си намерят работа.

Джамбазки коментира, че контрольорите в градския транспорт не проверяват циганите. Сигурно, защото се страхуват, че ще ги набият, вметнаха водещите.

Отговорът на Джамбазки не закъсня: „След набиването, ще има обратно набиване, след което ще има качване в камионетката на жандармерията и плевене на плаца на поделението им!“

Където има асфалт или плочка, трябва да има камера, а с камерите – лицево разпознаване, твърди той.

Говорейки за незаконните цигански гета, той заяви възмутено: „Вижте как живеят хората около Батолова воденица и Виетнамските общежития!“

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Калоян Паргов: Парите на хората от данъци и такси трябва да им се връщат под формата на грижа

Калоян Паргов: Парите на хората от данъци и такси трябва да им се връщат под формата на грижаНяма да има „червена метла“ за служителите в администрацията на Столична община, нека спрат да ги плашат, заяви лидерът на БСП – София и водач на листата на социалистите за общински съветници

Парите на хората от данъци и такси трябва да им бъдат връщани под формата на грижа от страна на Столична община. Това каза лидерът на БСП – София и водач на листата на социалистите за общински съветници Калоян Паргов в ефира на БНТ. Той коментира и възможността за повече свобода на районните кметове в управлението на бюджетните средства. Калоян Паргов отбеляза, че това е идея на БСП от над 20 години.

„Има два начина това да се случи, обясни той. – Първият е чисто законодателен. За това обаче липсва необходимото мнозинство в Народното събрание, което да гласува промени в серия от закони. Тоест няма политическа воля в парламента. Вторият е по-лесен. За него е необходима политическа воля в Столичния общински съвет. Защо между 20 и 40% от данъците и таксите, които влизат в централния бюджет от районите, да не бъдат връщани там под формата на инвестиции? Мога да дам конкретен пример. В „Лозенец“, да речем, сумата от данъци и такси, които плащат живеещите там, е 25 милиона лева. Говоря условно. Защо например 30% от тях да не бъдат връщани в района под формата на инвестиции за ремонт на вътрешнокварталните улици, за облагородяване на междублоковите пространства, за изграждане на детски площадки. Ето така част от данъците и таксите, които гражданите плащат, може да влизат в бюджета на района под формата на капиталови инвестиции. По този начин хората ще видят грижата на Столична община за тях“.

Калоян Паргов отново заяви, че БСП няма никакво намерение да вдига данъците и таксите. Според него, бюджетът на Столична община в последните години е напълно достатъчен, а проблемът е в начина на разходването му. Затова е необходима промяна в модела на управление на Столична община и по-ефективно планиране на разходите с цел решаване на конкретни проблеми на хората, обясни той.

„Откакто през 2015 година БСП насочи вниманието към кварталите, кметът Фандъкова все влиза в тях. И до ден-днешен влиза, коментира Калоян Паргов. – Ние нямаме нищо против, че и другите партии експлоатират тази тема. Това показва, че ние сме открили голям проблем, който всички заедно трябва да решим“.

Лидерът на БСП – София направи елементарна сметка за ремонт на километър от квартална улица. Според него, ако всяка година Столична община планира 50 милиона лева в бюджета за ремонт на кварталната инфраструктура, за предстоящия 4-годишен мандат на новия Столичен общински съвет ще бъдат оправени 400 км от уличната мрежа в София.

„Защо да не планираме изграждането на 10 чисто нови детски градини през следващите 4 години? Цената за строителството на една е около 2,5 милиона лева. Така ще имаме малко над 1000 нови места за деца в градините и ще намалим недостига, с който Столична община се бори толкова години и все не може да се справи“, каза Калоян Паргов.

Според него, широко разтвореното ветрило за подкрепа на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова е доказателство за голямата нетърпимост на хората към досегашното управление на Столична община. „Мая Манолова се заяви в последните години като гласът на народа, коментира Калоян Паргов – Като личността, която обръща внимание и на най-малките проблеми и търси начини да ги решава. Мая Манолова има огромния шанс след 3-ти ноември да продължи да го прави, но вече в ролята си на кмет на София“.

Калоян Паргов добави, че провалът в управлението на ГЕРБ в София през последните години се дължи на липсата на прозрачност, професионализъм и грижа за хората. Той се обърна и към служителите в администрацията на Столична община, за да ги успокои, че няма да има „червена метла“, ако Мая Манолова стане кмет и БСП, а не ГЕРБ, има мнозинство в СОС. „Знам, че плашат хората с уволнения. Искам да им кажа да бъдат спокойни. Няма нищо вярно в тези твърдения. Професионализмът и експертизата на служителите ще бъдат основен принцип в работата, а не партийната принадлежност“, заяви Калоян Паргов.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

В Румъния и Германия вземат най-често книжките на българските шофьори

В Румъния и Германия вземат най-често книжките на българските шофьориРумъния и Германия са най-суровите държави за българския шофьор. Причината – там са били отнети най-много шофьорски книжки и свалени най-голям брой регистрационни номера.

Това показват данните на отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, с които „Телеграф“ разполага. От 1 януари 2019 година до 25 септември 765 наши джигити са се разделили със свидетелствата си за управление за нарушения в чужбина. На 860 водачи са им били свалени регистрационните табели и взети талоните на колите, отново за провинения зад граница.

Най-много номера и документи за шофиране без технически преглед, техническа неизправност, липса на застраховка, превишена скорост или каране под въздействие на алкохол и наркотици.

Противно на очакванията в Гърция отнетите книжки са били 3-4 пъти по-малко, отколкото в Румъния и Германия.

Въпреки че по празници селата около Кавала, особено през лятото, заприличват на Китен, с преобладаващи автомобили с наши регистрации, за 9 месеца в южната ни съседка са отнети едва около 30 книжки.

„След като беше подписано споразумение между България и Гърция за обмен на полицейски служители, нещата станаха малко по-либерални“, коментираха от КАТ.

Румъния е сред най-рискованите държави за шофиране. Причината е, че там законът позволява свидетелството да бъде отнето на практика за всяко нарушение.

Изпреварване на забранено място, пресичане на непрекъсната линия, отнемане на предимство на пешеходец, червен светофар са част от нарушенията, за които можем да останем без книжка, предупреждават от министерството на външните работи.

Ако шофьор с отнета книжка пък си позволи да седне зад волана, го чака затвор. Процедурата по връщане на свидетелството може да отнеме година.

Поради тази причина преди седмици на границата беше спипан наш шофьор, който опитал да влезе в северната ни съседка с документите на свой приятел.

Според закона след отнемане на свидетелството водачът няма право да шофира в Румъния за срок от 30 до 90 дни, а забраната влиза в сила 15 календарни дни от датата на взимането.

В Германия – страната без ограничения за скоростта на аутобаните, също има доста неприятни капани за българи.

Голяма част от нашенците, които не живеят във федералната република, не са наясно, че след 22 часа в центъра на градовете, както и жилищните им зони, ограничението на скоростта е 30 километра в час.

То е въведено, за да не се нарушава нощната тишина от рев на двигатели. За превишение от 31 до 40 км глобата е месец без книжка и 2 точки и 160 евро.

Скоростта често се засича от цивилни автомобили със затъмнени стъкла, без водачите да могат да ги разпознаят. Български студент се е разделил с 800 евро и отнемане на книжката, след като го хванали с над 2 промила да кара колело.

Освен това го пратили на психолог, защото полицаите решили, че е алкохолик – причината, въпреки голямото количество алкохол, нашият студент се държал доста адекватно.

Друга неприятна изненада може да се окаже неспазване на дистанцията в задръстване. Доста често по аутобаните има ремонти и разстоянието между колите трябва да е не по-малко от 2 метра.

Това обаче често не се спазва и немската полиция вдига хеликоптер, който снима от въздуха нарушителите.

При изпреварване също трябва да се остави дистанция, защото залепване зад бронята при тази маневра също се наказва.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico