Category Archives: Новини България

Великият магистър на Малтийския орден посети „Врана“

Великият магистър на Малтийския орден посети „Врана“Негово Височество Принцът и Велик магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето бе на официално държавно посещение у нас.

Поводът е 25 години от установяването на дипломатически отношения на Суверенния Малтийски орден с България.

Суверенният Малтийски орден има двоен статут, от една страна е монашески орден и Великият магистър е избиран измежду монашеската квота от членовете на Ордена, от друга над 900 години поддържа суверенитет и в момента има дипломатически отношения със 109 държави, както и статут на наблюдател към ООН.

Малтийският орден е управляван от Великия магистър, избиран пожизнено, който заедно със Суверенен съвет упражнява законодателна и изпълнителна власт. Начело на Суверенният съвет, след Великия магистър стои Великият канцлер, който съблюдава изпълнителната власт, а Великият хоспиталиер хуманитарната дейност.

Тримата настоящи Велик магистър, Канцлер и Хоспиталиер бяха основната част на делегацията по време на посещението в България. Придружени още от Генералния секретар по външна политика, директора на Съобщенията и на Протокола, както и от посланика на Ордена в София.

В България Орденът няма своя структура и развива хуманитарна дейност чрез посолството си.

През 2005 г., по времето на мандата на Н.В. Цар Симеон II като премиер, в България беше открито посолство на Суверенния Малтийски орден и до миналата година посланик беше Н.Пр. Камило Дзуколи, който реализира множество дарения и хуманитарни акции на ордена в цялата страна. Понастоящем неговата мисия като посланик пое съпругата му Н.Пр. г-жа Урсула Дзуколи. На вечерята, която Царят даде в чест на гостите, присъстваха: Негово Височество Принцът и Велик магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта, Негово Превъзходителство Великият канцлер, Н.Пр. Великият хоспиталиер, Генералният секретар по външната политика, Посланикът на Суверенния Малтийски орден в София г-жа Урсула Дзуколи, Апостолическия нунций Н.Впр. Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, Н.Пр. г-н Богдан Паташев, посланик на България във Ватикана.

През 2006 г. Н.В. Цар Симеон II бе удостоен с най-високото отличие на ордена „Велик кръст на честта и благочестието” лично от тогавашния Велик магистър на Малтийския орден принц Фра Ендрю Бърти на церемония в двореца „Врана“.

През октомври 2010 г. в историческото седалище Магистърския палат на Суверенния Малтийски орден в Рим бе отслужено богослужение за въвеждането в хилядолетния Суверенен орден на Царица Маргарита и Княз Кубрат Панагюрски.

Рицар на Малтийския орден е бил и Цар Фердинанд, а Царица Иоанна е удостоена с титлата дама на благочестието през 1929 г.

Негово Височество Принцът и Велик магистър подари на Цар Симеон за спомен своя снимка с посвещение.

На следващия ден от визитата си делегацията направи дарение на болница „Света София“ модерен апарат за рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа. По време на посещението бяха направени още две дарения от Посолството на Малтийския орден: ехограф за софийска болница и линейка за болницата в град Дупница.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Говорителят на НСО със скандални разкрития за служителя, помел дете

Говорителят на НСО със скандални разкрития за служителя, помел детеВсеки нов служител търси професионално израстване. Един от начините да растат бързо в кариерната стълбица е да повишават квалификацията си, която се удостоверява с тестове. Това е съвсем рутинна стъпка. Това каза пред bTV говорителят на НСО Веселин Нинов.

Думите му са по повод информацията, че лужителят на НСО, блъснал дете на столичния булевард „Драган Цанков“ е бил скъсан на изпитите на службата в последните две години.

„Той е в шок, не е етично да споделям детайли от личния му свят, но уверявам, че тежко приема случая. Загубил е съня си, готов е да поеме вина за случая, чувства се отговорен, съвсем човешка реакция“, каза Нинов.

„Служителите в НСО са под наличния щаб“, добави той.

„Луксозна транспортна служба“ в никакъв случай не е описание на работата ни, несериозно е да се твърди подобно нещо. Очевидно назрява дебат. Нормално е един 4-5 годишен цикъл всеки нормативен акт да търпи ревизия. Това е дело на законотвореца“, каза Нинов.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Шофьорът блъснал двете деца: Не карах бързо, децата изскочиха от процеп

Шофьорът блъснал двете деца: Не карах бързо, децата изскочиха от процепДве момичета – на 14 и 13 години, бяха блъснати на столичния бул. „Н. Вапцаров“ в София. По информация на „По света и у нас“ (БНТ) едното от тях е починало. Другото е ранено, с фрактура на крайник и е прието в болница „Пирогов“. Шофьорът, който е шофирал джипа, сподели, че е минавал на зелено, а децата са изскочили на пътното платно от процеп до мантинелата и не е успял да избегне удара.

Ето какво каза мъжът:

“Следствие се води… не карах бързо, на зелен светофар минавах. Децата изскочиха от процеп, който не е пешеходна пътека, след светофара. Спрях по възможно най-бързия начин и веднага се обадих на 112, като видях, че децата паднаха.“

На въпрос каква е била скоростта му, мъжът отговори: “50-60 км/ч., а на последвалия друг въпрос дали е имало задръстване на булевард “Н. Вапцаров“, той заяви: “Нямаше задръстване, идвах от съседния светофар, завих надясно и оттам до тук не може да се вдигне някаква висока скорост.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Слави Трифонов изригна след екшъна с охраната му

Слави Трифонов изригна след екшъна с охраната муШоуменът Слави Трифонов реагира на обвиненията, че жена на име Хубавена Ненкова е била заплашвана от неговата охрана.

Според Хубавена, докато се е прибирала към къщи, три коли от екипа на Слави са я засекли, едната е минала и е „забърсала“ огледалото.

Пред Блиц съпругът на Хубавена призна, че и двамата са били много уплашени и не смеели да реагират, защото имат деца.

Ето какво написа Трифонов по повод скандала:

„Всеки ден бивам замесен в различни небивалици. На някои, съвсем логично, не обръщам внимание. Например – аз съм рептил, пея с бронежилетка, на мога да имам деца и имам много незаконни деца.

Но има други, на които обръщам внимание. Стрелял съм по Владо Кузов (доказан педофил), отправял съм заплахи за живота на Недялко Недялков (доказан собственик на жълт сайт), казал съм, че паметник бил от гипс, а той бил от стиропор и т.н.

Сега се оказва, че на 3 декември, дама на име Хубавена Ненкова, излизайки от някакъв паркинг в квартал “Изток”, е била ударена от кола, одрано ѝ било огледалото и към нея били отправени обидни думи. И това била моя кола, а госпожата била обидена от мои сътрудници.

И тъй като аз вярвам и знам, че силата е в истината, вярвам и знам, че за в бъдеще към мен ще бъдат отправени много подобни безпочвени и несъществуващи обвинения, иначе казано – лъжи, ще продължа да казвам истината.

Затова, скъпа Хубавена, заповядай във “Вечерното шоу на Слави Трифонов” и понеже аз съм публична личност, а и ти публично – ако съществуваш – си изрекла тези небивалици, ела за да разкажеш всичко, което твърдиш, по телевизията. И най-отговорно заявявам, че дълбоко вярвам в свободата на словото и дълбоко ненавиждам лъжата“.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Джигит с БМВ се преобърна с 200 км/час на АМ „Тракия“

Джигит с БМВ се преобърна с 200 км/час на АМ „Тракия“Трима души пострадаха при катастрофа на АМ Тракия в района на Пловдив. Инцидентът е станал около 10.10 часа тази сутрин на 128 км в посока София.

Лек автомобил БМВ се е преобърнало в канавката, като по информация на полицията колата се е движела близо с 200 км/час.

Трима души са ранени при удара и са откарани в пловдивска болница.

По първоначални данни те са били контактни и няма опасност за живота им.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico