Category Archives: Новини за облстта

С 532-ма са се увеличили безработните в община Плевен от 13 март до вчера

С 532-ма са се увеличили безработните в община Плевен от 13 март до вчераbezrabotivca grafikaНа 2 април 2020 г., 13-ия работен след въвеждане на извънредното положение (ИП) за превенция на коронавирус инфекцията, по данни, предоставени от директора на Бюро по труда Плевен, Здравко Дафинов състоянието на регистрираната безработица в община Плевен е следната:
Към 2 април 2020 г. регистрираните безработни в община Плевен са 3 926 лица. За сравнение, на същия ден преди една година, т.е. на 02. 04. 2019 г. в Бюро по труда Плевен са установени общо 3 430 регистрирани безработни. Нарастването на годишна база се изчислява на 496 лица. 
Регистрираните безработни към 13.03.2020 г.,  при обявяване на извънредното положение, са били 3 394 лица, или нарастването за периода от 13.03. до 02.04.2020 г. е с 532 лица .
Новорегистрираните на 2 април 2020 г. по  данни за деня  са общо 126 лица, а до 14:30 на 03.04.2020 –  94 лица, като 95 % от тях при регистрацията са заявили, че са освободени поради кризата с коронавируса.
Обобщавайки данните за последните 13 работни дни след въвеждането на ИП, отчитаме общо 532 засегнати лица, посочва г-н Дафинов.
Към 2 април 2020 г. безработицата в Община Плевен е 6.25% , а за областта е 10.04%.

На графиката: Тенденцията в регистрираната безработица в страната, появила се вследствие на въвеждането на извънредното положение, е за експоненциално увеличаване на броя на безработните.

Powered by WPeMatico

Третират площи в землището на Плевен

Третират площи в землището на ПлевенpcheliВ изпълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности Община Плевен уведомява  собствениците на пчелни семейства, че ще се извърши третиране на свободни площи  в местностите Тръстара, Дедковец и Бъчвата в землището на гр. Плевен. Третирането ще се извърши с препарат „Тайфун СЛ”, закупен от „999 – Ив. Асенов” ЕООД.
Растителнозащитните практики ще се извършат от 05.04.2020 г. до 10.04.2020 г., включително, от 08.00 до 22.00 часа.
В същия период ще се проведе третиране на пшеница с цел подхранване в местности Липачката, Чаира и Габровец в землището на Плевен. Обработката ще се извърши с препарат „Корида 75 ВДГ”, закупен от „999 – Ив. Асенов” ЕООД.
За повече информация: телефон 06324/2214.

Powered by WPeMatico

За безопасността на пътя е изключително важно да поддържаме спирачната система в изрядно състояние

За безопасността на пътя е изключително важно да поддържаме спирачната система в изрядно състояниеautodocСпирачните дискове са едни от най-важните елементи на спирачната система. За това е много важно да се следи състоянието им и да се поддържат правилно.
Знаете ли какви са най-разпространените видове спирачни дискове? Те са следните:
     Плоски дискове
     Спирачни дискове с канали
     Перфорирани дискове
     Нарязани и перфорирани дискове
     Вентилирани дискове
     Нарязани дискове
     Дискове с вълнообразен външен ръб
Какви проблеми е възможно да се появят при тях? Какви са причините и как можем да ги предотвратим?
– Едно от нещата, които могат да доведат до понижаване на производителността на спирачките е прегряване. Прегряването може да се причини от триене на спирачните накладки в диска поради блокирането им, блокирал спирачен апарат или шофиране с натиснат педал на спирачките.
– Когато спирачните дискове се деформират, при спиране скърцат, а автомобила започва да се тресе. Ако силно повредени дори могат да започнат да се белят. Можете да избегнете такива проблеми, ако проверявате дали всички компоненти се движат свободно и няма съпротивление на спирачките.
Ръжда. Тя може да се появи заради солта, която се хвърля по пътищата през зимата, влага или дълги периоди, в които колата не се кара, особено с активирана ръчна спирачка или блокирал спирачен апарат. Ръждата води до прегряване, трептене, скърцане, ниска спирачна сила и вибрации. Можете да предпазите спирачните си дискове от ръжда, ако не паркирате колата на открито за дълго време, но ако все пак ви се налага да паркирате за продължително време на открито, пробвайте да натискате спирачките плавно и внимателно, за да отстраните ръждата.
– Възможно е да се появят пукнатини около монтажните дупки, около колесните болтове. Те обикновено са впоследствие от прекалено силното затягане на гайките и болтовете или затягането им в неправилна последователност, несъвпадане на монтажните ъгли между главината на колелото и спирачния диск. Това може да причини тресене на спирачния диск веднага след монтажа или известно време след това. Ако излагате спирачния диск на високи натоварвания, той може да се изкриви и напука. За да не повредите дисковете, винаги трябва да следвате инструкциите на производителя за силата и последователността на затягане на болтовете. Следете за правилното равнинно-паралелно подравняване между главината и спирачния диск.
–  Нарязана повърхност. Възможно е да попаднат външни предмети между контактните повърхности на съединените части, които да причинят нарязване на повърхността им. Има спирачни дискове направени от меки материали, които са изложени на по-висок риск от това,както и нискокачествените части. Прорезите понижават силата на спирачките и водят до неприятно скърцане при активирането им. Можете лесно да избегнете този проблем, ако почиствате старателно накладките и спирачните дискове при монтаж, ако използвате качествени части и сменяте накладките заедно с дисковете.
Много компании произвеждат спирачни дискове: Brembo, Bosch, Delphi, TRW и JURID други.
EuAvtoChasti.bg е водещ интернет магазин за авточасти.

Смятате да сменяте спирачни дискове, накладки, спирачни апарати или други авточасти? Посетете онлайн магазина ни, за да купите всичко нужно от едно място и да спестите време и пари. Нашите компетентни служители ще ви помогнат да изберете правилните части за колата ви и с радост ще отговорят на всичките ви въпроси относно продуктите, начините на плащане и условията за доставка.
Изберете EuAvtoChasti – получете най-доброто!

Powered by WPeMatico

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергияelektromer„ЧЕЗ Електро България” АД напомня на клиентите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през периода на извънредната ситуация. Поради изпълнение на разпоредените мерки за ограничаване възможността от заразяване с коронавирус, в голяма част от домакинствата повече членове на семейството остават вкъщи и дистанционно изпълняват своите служебни или други ангажименти.
Използването на електрически уреди за по-дълго време – осветителни тела, електронна техника, по-честото приготвяне на храна, както и отоплението през дните с ниски температури, ще се отразят и върху размера на месечните фактури за електроенергия.
Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, „ЧЕЗ Електро България” АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта.
Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20 % от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30° C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.
Икономии при отоплението с електроуреди могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 %. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 %, ако температурата на нагревателя се понижи от 60° C на 55° C.
Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5 %, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома.
Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18 % от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа. Близо 20 % икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20° С, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15 % електроенергия.
Около 6-10 % от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност. Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80 % икономия на енергия от осветление.
Полезна информация и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента”, секция „Енергийна ефективност” и във фейсбук профила на „ЧЕЗ Електро България” АД на @cezelectrobg.

Powered by WPeMatico

НАП удължава срока за осигурителните вноски на едноличните търговци до 30 юни

НАП удължава срока за осигурителните вноски на едноличните търговци до 30 юниupravlenie na opashkiteДо 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски, съобщават от Националната агенция по приходите. 
За останалите самоосигуряващи се лица срокът за деклариране и внасяне на окончателните осигурителни вноски за 2019 г. остава 30 април 2020 г.
Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета  могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Powered by WPeMatico