Monthly Archives: септември 2018

Цветанов: Щастлив съм, когато българските региони се развиват

Цветанов: Щастлив съм, когато българските региони се развиватЩастлив съм, че спазвайки ангажиментите си за подкрепа на българските региони, имаме възможността да виждаме как те се развиват. Свищов е прекрасен пример за това, че когато местната власт е достатъчно инициативна, правителството и депутатите са винаги насреща, нещата се случват.

За мен е много радостно да знам, че жителите усещат положителната промяна в Свищов и населените места в общината. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който на централния площад в Свищов разговаря с множество жители и гости, отбелязващи празника „Свищовски лозници“.

Градът е сред отличниците в инвестирането на европейски средства. В подобряването на жизнената среда, инфраструктурата, здравеопазването и услугите се изпълняват също и редица проекти с държавно и общинско финансиране. Реновирани са много жилищни сгради и прилежащите им пространства, осъвременени са детските градини и парковете, ремонтирани са улици, подобрена е образователната инфраструктура, обновяват се църкви.

„В края на лятото държавата предостави безвъзмездно на Община Свищов 320 декара от бившите казарми. Теренът е с излаз на Дунав и ще бъде фактор за привличането на инвестиции“, каза кметът на Свищов Генчо Генчев, който придружаваше Цветанов по време на обиколката му в региона. Заедно с тях бяха и великотърновският кмет и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов, депутатът Станислава Стоянова и председателят на Общински съвет д-р Кристиян Кирилов. Цветан Цветанов и Генчо Генчев имаха възможността да разгледат и нов реаномобил от най-висок клас, специално изложен за жителите на Свищов по повод празника на града.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Градски автобус катастрофира в Русе

Градски автобус катастрофира в РусеАвтобус на градския транспорт е катастрофирал в Русе. Една жена е пострадала при злополуката.

Инцидентът е станал по маршрута на 6-та линия край разклона за кв. „Средна кула”. Пострадалата е откарана с линейка до болницата, където е приета с фрактура на крака.

Според първоначалната информация превозното средство се е забило в крайпътните храсти поради технически проблем. В автобуса е имало 14 пътници. Освен пострадалата жена, останалите са се разминали само с уплаха.

Полицията изяснява причините за пътния инцидент.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

На вниманието на Митко Пайнера: Емилия се готви да бяга и прави собствена компания

На вниманието на Митко Пайнера: Емилия се готви да бяга и прави собствена компания

Заслепена от милионите на новия си съпруг, Емилия се готви да напусне дългогодишните си продуценти от Пайнер, научи HotArena. Вече е задействан подмолен таен план, при който певачката да напусне компанията и да основе своя собствена. Финансовите авоари на сирийския бизнесмен Жорж Башур, са гаранция, че Емилия няма да се бръкне нито лев за неустойки, което години наред я е спирало да не избяга.

Певачката е убедила новия си спонсор да се бръкне дълбоко, за да и направи продуцентска фирма и вече уговаря  свои колежки да бягат от Пайнер и да ги менажира тя.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Еколози инспектираха руска плаваща АЕЦ

Еколози инспектираха руска плаваща АЕЦНа 26 септември в Мурманск се проведе техническа обиколка на мястото на стоянката на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“. Посещението бе организирано от руската корпорация „Росатом“. Събитието се състоя в рамките на XI регионален форум-диалог „Сътрудничество за устойчиво развитие на Арктика“.

Участие в посещението на уникалния атомен обект взеха представители на международната екологична неправителствена организация „Белона“. По думите на генералния мениджър на организацията Нилс Бьомер, „Росатом“ демонстрира прозрачност по отношение на осъществяването на проекта за създаване на плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ).

„Това е нашето първо посещение на борда на плаващия енергоблок. Интересуваме се от всички въпроси и действия, свързани с ПАТЕЦ. Горивото не е още докрай заредено в реакторите и на първо място се интересуваме от процеса на зареждане и последващото пускане на реактора“, каза той. Бьомер оцени готовността на „Росатом“ да покани на борда на плаващия енергоблок всички желаещи и заяви, че „Белона“ ще следи внимателно по-нататъшното реализиране на проекта.

В момента в Мурманск се извършва зареждането на реакторите с гориво, което започна през лятото. По думите на заместник-ръководителя на Дирекцията по изграждане и експлоатация на ПАТЕЦ Дмитрий Алексеенко, зареждането на първи реактор вече е завършено, а вторият реактор ще бъде зареден до края на годината. След това започват комплексните швартови изпитания. Готовността на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ се оценява на 99,65%. Въвеждането на ПАТЕЦ в експлоатация в сибирското пристанище Певек на полуостров Чукотка е планирано за декември 2019 г.

Плаващият енергоблок (ПЕБ) „Академик Ломоносов“, проект 20870, е основен проект от серия мобилни транспортабилни енергоблокове с малка мощност. Той е предназначен за експлоатация в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и представлява нов клас енергийни източници на базата на руска технология за ядрено корабостроене. Това е уникален и първи в света проект на мобилен транспортабилен енергоблок с малка мощност. Той е предназначен за експлоатация в районите на Крайния Север и Далечния Изток. Основната му цел е да осигурява на енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове, газови и нефтени платформи, разположени в открито море.

Понастоящем „Росатом“ вече разработва второ поколение ПАТЕЦ – оптимизиран плаващ енергоблок (OFPU), който ще бъде по-малък от своя предшественик. Предполага се, че той ще разполага с два реактора тип RITM-200M, всеки с мощност 50 MW.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Откриха крепостна стена на римски лагер до Троян

Откриха крепостна стена на римски лагер до ТроянНа територията на римския военен лагер Состра в землище на троянското село Ломец, на пътя Ескус – Филипополис, е открита най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена по всяка вероятност от войниците на Втора матиакска кохорта през втората половина на II век. Това съобщават от пресцентъра на Община Троян.

Стената е широка близо 1,9 метра и е била с приблизителна дължина на източната стена 130 метра. На юг тя е правила завой с добре видима чупка. През 2011 г. се е предполагало въз основа само на теренни наблюдения, че на източния й фронт е имало две правоъгълни кули. Стената е разкрита със запазена дълбочина в субструция от 0,40 до 1 метър. Изградена е с речни средно големи камъни на калова спойка.

Ранният лагер на Состра носи всички белези на крепостното строителство от времето на Траян – Хадриан. Ъглите на разкритата източна крепостна стена от втората половина на II век са дъговидно извити. Предполагаемите правоъгълни кули на тази стена са от вътрешната страна на укреплението, но тяхното съществуване е хипотетично и поради повдигната вече дискусия в научната литература за характера на спомената стена са предприети геофизични проучвания, с цел да се установи както наличието на кули, така и на други структури западно от стената, допълват от общинската администрация.

Геофизични работи са проведени в края на август от инж. Кирил Велковски, под ръководството на проф. д-р Иван Христов от НИМ. Те обхващат основно източната зона на кастела Состра. Заложени са три сектора. Финансирането е подсигурено от бюджета на Община Троян в рамките на планираните средства за обекта за тази година.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico