Daily Archives: септември 11, 2018

Приключи последният етап от предварителния ранкинг по подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020

Приключи последният етап от предварителния ранкинг по подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020PRSR 2014-2020Приключи последния етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014-2020 г. Проектните предложения, подадени през „ИСУН 2020“ по обявената Процедура чрез подбор №BG06RDNP001-4.001 бяха оценени и класирани, спрямо броя получени точки по критериите за подбор. Настоящите резултати от работата на оценителната комисия за извършване на предварителния ранкинг са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие, след като са получени обработените възражения от Управляващия орган на ПРСР.
Всеки кандидат по подмярка 4.2 може да провери заявените, присъдените от Разплащателна агенция и от Управляващия орган на ПРСР точки по всеки критерий за подбор. При предварителната оценка ДФ „Земеделие” – РА се е придържала стриктно към утвърдените насоки за кандидатстване на Министерство на земеделието, храните и горите, както и взетите решения от комисията за разглеждане на възражения, назнаена на основание чл. 9в, ал. 5 от ЗПЗП.
Проектните предложения, оценени с не по – малко от 75 точки по критериите за подбор, представляващи 130 % от бюджета, определен със Заповед № РД 09-79 от 09.02.2018г., увеличен със заявената субсидия на проектните предложения, получили еднакъв брой точки ще бъдат разпределени за следващ етап от обработка, а именно: оценка за административно съответствие и допустимост на разходите и техническа и финансова оценка
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата през ИСУН по подмярка 4.2 е 85 000 000 евро. Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният размер е левовата равностойност на 2 000 000 евро.
Новите моменти в процедурата през ИСУН при разглеждане на проектните предложения включват:
   • предварителната им оценка и класиране, с възможност за подаване на възражение срещу оценката от страна на бенефициентите;
  • следва оценка за административно съответствие и допустимост на разходите, която приключва с оценителен доклад (също подлежащ на обжалване пред Управляващия орган);
   • техническа и финансова оценка;
   • издаване на оценителен доклад.

Powered by WPeMatico

Бъдещето на София: Няма проект срещу мръсния въздух

Бъдещето на София: Няма проект срещу мръсния въздух„София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е значим източник на фини прахови частици”, сочи доклад на Европейската сметна палата.

„Планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата”, се допълва в документа. Палатата е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

Страната ни заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух. Отбелязва се, че София не разполага с места за наблюдение „от промишлен вид” на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения.

Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишения на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко.

България определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха в страната битовото отопление и транспорта. За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58% – от 120 млн. евро за 2007-2013 г., на 50 млн. евро за 2014-2020 г., сочат данните, споделени от bTV.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.

Всяка година в ЕС мръсният въздух предизвиква преждевременната смърт на около 400 хил. души и води до разходи за стотици милиарди евро, е записано в доклада. Уточнява се, че най-застрашени са хората, които живеят в градовете.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

100 кила направи фурор на фестивала на Елените! Дара впечатли американските звезди от ONYX

100 кила направи фурор на фестивала на Елените! Дара впечатли американските звезди от ONYX

Първият по рода си „Elenite Adventure RnB Festival” направи фурор на Черноморието и даде заявка да се превърне в най-мащабното събитие през следващите години.

 

Организаторите се бяха постарали купонът да започва в 16 часа и да приключва в ранни зори. На 6-и септември голямата звезда Уили Уилям остави без дъх хората на фестивала, на следващия ден американските звезди от ONYX продължиха да държат темпото, а емоциите ескалираха на последното парти, където 100 кила взриви публиката със своите хитове и оригинално сценично присъствие.

 

Организаторите от „Event Academy” преживяха кризисна ситуация още през първия ден на фестивала. Уили Уилям изпусна полета си за България и настъпи суматоха сред всички на терена. Причина за това е закъснение на предишния му полет от Мавритания до Париж, откъдето е трябвало да се качи с екипа си на самолета за България.

 

Организаторите светкавично реагирали на възникналия проблем и направиха всичко възможно да му осигурят друг по-късен полет. Световната звезда успя да пристигне на фестивала на Елените навреме и никой, освен организаторите, не научи за кризисната ситуация по-рано.

 

С Уили Уилям бе дадено началото на 3-дневния маратон в курортния комплекс. А на следващия ден американските звезди от ONYX продължиха да радват феновете на рап и хип-хоп музиката, чиято основна цел бе да се забавляват през цялото време.

 

На афтър партито пък се появи тийнзензацията Дара, заедно с младежка компания.

 

Тя се качи на сцената и показа танцувални умения, с които изненада колегите си от група ONYX и лично я поздравиха. През силната музика се промъкваха слухове, че Дара е предпочела фестивала, вместо да прекара последни два дни с гаджето си Константин Трендафилов – Папи Ханс, който е участник в новия сезон на „ВИП Брадър”.

Първите две вечери наш репортер забеляза и Джулиана Гани в компанията на новия си любим Илиян Найденов.

 

Двамата бяха подбрали тематични за партитата тоалети и през цялото време не спряха да танцуват и да приковават всички погледи към себе си. Бобо също се забавляваше и се радваше на колегите си на сцената.

 

Десетина мотористи пък придадоха допълнителна тежест на фестивала, фурсирайки своите мощни машини от сцената. Само преживелите го знаят как кожата настръхва от рева на мотор.

 

Първият по рода си фестивал на Елените се получи по-добре и от очакваното. Организаторите са нахъсани и за следващата година, когато се надяват да надминат тазгодишния успех и да поканят повече и още по-големи звезди. Тяхното желание е фестивалът да се превърне в традиция и почитателите на този стил музика да имат своето време за зававление – да избягат от сивото ежедневие и познатите физиономии и да се присъединят към една 3-дневна приказка, която остава в съзнанието незабравими спомени за едно вълнуващо преживяване.

 

Безспорно 100 кила бе най-чаканият и за секунди вдигна градуса на настроението. Изпя едни от най-големите си хитове, но често гласът му бе заглушен от екзалтираните викове на разгорещената публика.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Превозвач обвини Босия, че имитирал гладна стачка

Превозвач обвини Босия, че имитирал гладна стачкаЛидери на асоциации от автобусния бранш възроптаха срещу Николай Колев-Босия, след като днес стана ясно, че оставката на транспортния министър Ивайло Московски ще бъде приета.
На мястото на Московски премиерът Бойко Борисов предложи да застане Александър Манолев, който в момента е зам.-министър, пише flagman.bg.

На пресконференция представители на няколко асоциации се надпреварваха да изразяват благодарности към Ивайло Московски за направеното от него след близо 10 години на поста. Същите миналата седмица настояваха оставката на Московски да не бъде приемана.

Припомняме, че Николай Колев-Босия бе обявил гладна стачка с две искания – оставка на транспортния министър и разпускане на парламента. След оставката на Московски Босия прекрати стачката.

Днес Миролюб Столарски – собственик на фирмата за пътнически превози „Карат-С” и зам.-председател на БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт) изрази благодарност към Ивайло Московски и каза: „Близо 10 години от своя живот даде за транспорта въпреки опитите да бъде очернен от някои хора, които, първо, нямат нищо общо с транспорта, второ, са уникални като физически възможности. Един човек, който да гладува 70 дена и да става и да бие по масата, за мен е нещо уникално. И този човек да каже след подаването на оставката на г-н Московски, че той е победил корупцията, за мен това не е нормално. И ще помоля г-н премиера или Министерски съвет да спре да се влияе от хора, които злоупотребяват с добрината на хората. Т.е. един човек, който казва, че гладува – опитайте се вие да гладувате 10 дена и да видите дали ще може да издържите да биете по масата и да затваряте с шут на нашите срещи. Г-н Босия биеше по масата и удряше вратите на излизане, като поставяше условия, които просто той иска да станат. Не може така да се очерня името на един човек, който е дал 10 години за развитието на българския транспорт.”

Христо Христов – председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, също обяви подкрепата си за Ивайло Московски и изрази съжаление, че той повече няма да е министър.

„Подкрепям г-н Столарски във връзка с това, че като български гражданин на мен ми е обидно – как може неадекватни хора, свързани с уволнени служители, да искат да очернят хората и да искат някаква правда, при положение че наистина бях от малкото присъстващи в Народното събрание, когато този гладуващ и умиращ човек избяга по-бързо от Юсеин Болт от залата. Човек, който го придружаваше, не можа да го настигне. Това ме обижда като български гражданин. Не може председател на Народното събрание да го приема”, възропта Христо Христов.
Само уволнени от „Автомобилна администрация” протестирали с Босия.

На въпрос на „Флагман” дали смятат, че Николай Колев-Босия е реалната причина за оставката на Московски, след като му обръщат толкова голямо внимание, отговори Илиян Филипов – председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт: „Не е той реалната причина. Аз присъствах в парламента, на комисията, която беше създадена за него. Там видях две лица.”

Едното лице било това на Кънчо Димитров, който като шеф на ДАИ-София бил направил схема за събиране на пари от чужди камиони, заради което бил уволнен.

Филипов каза по отношение на Босия: „Влезе в инвалидна количка, а излезе от залата на бегом и трясна вратата и този, който уж го буташе в количката, не може да го стигне, докато излезе от сградата. Това беше истината, която видях с очите си. Абсолютен фарс, абсолютен фарс.”

След това думата взе пак Христо Христов, който обясни: „Ние обърнахме внимание на Босия не защото е бос, а защото е обидно за хора, които работим, плащаме данъци, да занимаваме цялата държава с луди хора и корумпирани хора”.

Владимир Тодоров – председател на Българска асоциация на пострадалите от катастрофи, от своя страна попита дали е вярно, че шофьорската книжка на Босия е била отнета два пъти – за управление на МПС след употреба на алкохол и за липса на контролни точки.

По отношение на бъдещия министър – Александър Манолев, от автосдруженията се изказаха предпазливо, тъй като не го познавали. Те обаче изразиха надежда, че той ще се справи с работата си.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Преслава разхожда бебето в Турция

Преслава разхожда бебето в Турция

В напреднала бременност е фолк певицата Преслава, но това не я спира да пътува. Изпълнителката този път е на ваканция в Турция, научи HotArena.Певицата си пусна снимки от хотела там и на тях се вижда, че съвсем скоро й предстои да роди.

Доскоро Преслава криеше наедрялото си коремче от суеверие. И в края на бременността фолк певицата залага на черните цветове, макар феновете й да смятат, че не е качила много, пише „България днес“.

Преди години Преслава бе доста пищна и се бореше дълго време, за да отслабне. Въпреки че сега внимава какво яде, певицата си пусна шеговито стори в социалните мрежи, на което е седнала край отрупани маси с предимно сладка храна, с която в чужбина са известни.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico