Daily Archives: септември 14, 2018

Борисов се среща с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк

Борисов се среща с Тръмп на 24 септември в Ню ЙоркПремиерът Бойко Борисов ще се срещне в Ню Йорк с президента на САЩ Доналд Тръмп на 24 септември в рамките на Инициативата на американския държавен глава за борба и ограничаването на наркотиците.

Това съобщи за Епицентър.бг началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Това ще е първата среща на двамата държавници, която ще бъде увековечана и със снимка, увериха от екипа на Борисов.

Министър-председателят заминава за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-ми е речта му пред Общото събрание на ООН.

Драма по български

За първи път посещението в ООН се превърна в ябълката на раздора между президента Румен Радев и премиера. Оказа се, че между администрациите на двамата първи мъже в държавата в последните 3 месеца е вървяла тежка кореспонденция за това кой да представлява България при откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на организацията в Ню Йорк.

Сагата започва още през юли, когато във Външно министерство идва поканата към България за участие в най-престижния световен форум, на който нивото на присъствие е президент, премиер или външен министър.

От Външно се обръщат към администрацията на премиера за становище кой да води делегацията. Документът е изготвен от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя.

В него се казва, че е добре тази година делегацията да бъде ръководена от министър-председателя, тъй като отдавна той не е ходил на този форум и „сега е негов ред“. Справката сочи, че последното посещение на Бойко Борисов на сесия на ООН е през 2010 година. Оттогава винаги президентите ни са били начело на българската делегация – Първанов, Плевнелиев и Радев.

Според Румяна Бъчварова този неписан ред се е наложил, защото в годините след 2010-та по времето, когато са били сесиите на ООН, у нас е имало или избори, или оставки, което налагало присъствието на Борисов в страната. Миналата година, когато отново дошла поканата, Борисов „джентълменски“ предложил на президента Радев като новоизбран на този пост той да отиде в ООН.

РАЗМЯНА НА ПИСМА

Сега обаче, редът е на Борисов, твърдо са убедени на „Дондуков“ 1. В писмото си до МВнР Бъчварова посочва и три основни причини за това: първо – досега Борисов не е ходил, а е редно, след като е бил начело на българското европредседателство, второ – да представи темата за Западните Балкани, и трето – да изведе пред световната общност темата за 75-годишнината от спасяването на българските евреи и инициативите на българското правителство.

И преди още Бъчварова да е пратила писмото си до Външно, от президентството идва депеша, че ръководител на българската делегация за ООН ще бъде президентът Румен Радев.

„Тогава аз им отговорих, че има ротация по закон, че тя се определя от Външно министерство и изброявам аргументите ние да искаме този път да отиде премиера. Като казвам, че в крайна сметка двамата ще трябва да решат, кое ще бъде по-добре за България. След което ги поканих на среща и представих аргументите. Бяха доста хора от кабинета на президента“, разказа Бъчварова.

Среща без резултат

На поканата се отзовават началникът на кабинета на президента Иво Христов, главният секретар на президента Димитър Стоянов и външнополитическият му съветник по това време, вече посланик в Москва, Атанас Кръстин. Бъчварова излага пред тях същите аргументи, които е написала в писмото си до Външно, позовавайки се и на принципа за ротация.

Хората на Радев не ги приемат. Казват, че президентът има намерение да представи пред ООН и други теми, като например изхранването. Бъчварова опонира, че това са теми на ООН, но не са български.

„Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само ..“, написа лаконично във Фейсбук главният секретар на президента Димитър Стоянов.

Срещата остава без резултат – всеки държи на своето и разбирателство между екипите на първите мъже не се постига. Тогава Бъчварова предлага Радев и Борисов да се чуят лично и да се разберат. Радев и Борисов така и не се чуват.

МВнР решава спора в полза на ротацията

И във Външно приемат аргументите на Бъчварова. Застъпват принципа на ротация, който обаче никъде не присъства в българското законодателство по този въпрос. Обявяват в ООН, че делегацията ще се води от българския премиер. „Междувременно получихме и много покани за срещи на Борисов с оглед на неговата компетентност“, аргументира се Бъчварова.

„Ако ти си бил едната година, следващата много по-трудно ще ти се организират равностойни или добри срещи. Там принципът е такъв – да се ротира, да има обмен на различни нива. Не съм забелязала някой да е абониран за това участие“, подчертава началникът на премиерския кабинет.

Срещата с Тръмп – гвоздеят на посещението на Борисов

Тогава на „Дондуков“1 пристига поканата от администрацията на Тръмп българският премиер да бъде един от съпредседателите на Инициативата на Тръмп във връзка с борбата и разпространението на наркотиците. Поканата е съобразена с личната компетентност на българския министър-председател, подчертават от екипа му.

„Това е първото събитие, на което Борисов ще присъства на 24-ти септември, ден след пристигането си в Ню Йорк. Форумът започва сутринта, лично Тръмп е одобрил кои да бъдат поканени. И те не са много държави. Тръмп ще бъде основният говорител. Не е предвидено слово на Борисов, но ние се водим съорганизатор на неговото събитие“, разказва Бъчварова.

В отговор на въпроса колко са съорганизаторите на Инициатавата на Тръмп, Бъчварова отговори: „Изпратени са покани до тридесетина държави и около десетина са приели, защото такава е практика на ООН“.

„Това означава, че Борисов ще се види с Тръм и двамата ще имат снимка“, уверява тя, но подчертава, че няма да имат лична двустранна среща.

„Принципът е, че те ще се видят на откриването на сесията, ще се видят на това събитие, ще се видят на приема, Борисов ще бъде в залата по време на изказването на Тръмп, но българският премиер няма да се изкаже, поради ограниченото време на форума“, обяснява Бъчварова.

За България това е второ участие в подобен форум. Предишното е било преди 6-7 години по времето на президента Обама, когато отново сме били съорганизатори.

Обидата на Радев

Защото в президентската администрация има чувство на обида и витае усещането, че Радев е пренебрегнат, питам Бъчварова.

„Това, което казах на Вас, това им казах и на тях, отговори тя. Това са темите на България, това е шансът на България да ги представи на най-високо политическо ниво, да участва в една глобална инициатива и че на принципа на ротация сега е редът Борисов. За големи организации това е обичайна практика, например посещението във Ватикана. Едната година ходи президент, другата – премиер, третата – председател на Народното събрание и така се редуват.“

А по кой закон тази ротация е задължителна, или поне препоръчителна? Според Румяна Бъчварова член 76 от правилника на ООН визира, че на сесията на Общото събрание на ООН държавите могат да бъдат представени от президент, премиер или външен министър, т.е.

„Ротацията е принцип при нас в политиката от много време. За да може и едната, и другата власт да участва в такива събития. Не е както в Европейския съвет, където държавата се представя само от изпълнителна власт. В крайна кметка въпросът е кой може да допринесе повече за държавата. В случая не можем да изпуснем шанса премиерът да представи резултатите от българското председателство! Аз не знам защо се прави от това проблем. Безумно е да мислиш да ходиш всяка година на едно и също събитие!“, заявява Бъчварова.

Без човек на президента в делегацията за ООН

Тя е изпратила писмо до президентската администрация, с което да покани техен представител в делегацията за ООН, водена от премиера, така както миналата година в делегацията, водена от президента, е имало представите на администрацията на премиера.

От „Дондуков“ 2 отказват с мотива, че „нямат такива представители с оглед на тяхната програма“.

„Даже лично на Иво Христов му го казах – преценете кой от вас да дойде, миналата година аз бях с президента, следих събития, които не бяха на президентско ниво“ , казва Бъчварова.

От екипа на Радев запазват ледено мълчание.

Рекапитулацията

За 73-ата Сесия на Общото събрание в делегацията, водена от премиера Борисов, са включени външният министър Екатерина Захариева, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и двете външно-политически съветнички на премиера.

Тази драма по български много прилича на драмата, която разиграхме пред половин година кой първи да отиде при Путин в Москва. От което пострада имиджа на България, а пък първите български мъже се сблъскаха с леденото пренебрежение на руския президент. И станахме за смях на дипломатическия терен.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Слави си загуби ума по горещи румънки! Предложи им брак пред милиони

Слави си загуби ума по горещи румънки! Предложи им брак пред милиони

Телевизионният ефир буквално се нажежи до червено от атрактивните танцьорки Даниела Елла и Роберта.

 

 

Двете изкусителни мацки бяха специални гости в „Шоуто на Слави“ и буквално за няколко минути постигнаха немислимото – да накарат шоумена да се съблече в ефир. Изумените зрители не можеха да повярват как Слави доброволно захвърли ризата си , за да впечатли изкусителките.

 

 

Те от своя страна не му останаха длъжни и го поканиха да ги придружи на откриването на Бедрум клуб. Слави обаче им отвърна, че има по-добро предложение и то е и двете веднага да му станат жени. Водещият бе буквално заслепен от танцьорките на клуба. И двете са от Букурещ и ще танцуват в София цели три дни.

 

 

Роберта е само на 20 години, но с цели 14 татуировки по тялото си, а Даниела Елла не скри, че може да танцува близо 6 часа на сцената, стига да има за какво.

 

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Камион на чистотата се движи в насрещното (ВИДЕО)

Камион на чистотата се движи в насрещното (ВИДЕО)Камион на фирмата „КДМ“, която е подизпълнител на общинско предприятие „Чистота“ извършва дейност като се движи в насрещното. За това сигнализира пловдивчанин, който е заснел и видеоматериал.

Обикновено почистването и измиването на пътищата се извършва в късните часове на деня когато видимостта е ограничена, но дали е редно камионът да се движи в насрещното и да създава ситуации за пътни инциденти, се пита пловдивчанинът.

„Тук виждате камион на почистваща фирма в Пловдив, бул. „Христо Ботев“ до Младежкия хълм. Датата е 11.09.2018г. около 0 часа и 5 минути. А ако пострада някой? Кой ще е виновен? На кого е нужно да се движи срещу, а не по посока на движението? Катастрофи в Пловдив стават ежедневно. Много пострадали и загинали. А тук отговорните институции спят. Дано тази вечер никой не пострада“, пише читателят до „Трафикнюз“.

Според управителя на ОП „Чистота“ Иван Стоянов всеки ден екипите на почистващата фирма-подизпълнител се събират на оперативка, за да се разяснят маршрутите и да се припомнят правилата за движение. Очевидно обаче този случай касае нарушаване на тези правила.

„По зададения час и маршрут на камиона с данните от gps- системата ще бъде направена проверка, за да установим кой е бил служителят, управлявал почистващия автомобил“, категоричен бе Иван Стоянов.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ето го тайното имение на Плевнелиев в с. Баня! Завел Банова там, но тя пожелала да отседнат в най-близкия 4-звезден хотел

Ето го тайното имение на Плевнелиев в с. Баня! Завел Банова там, но тя пожелала да отседнат в най-близкия 4-звезден хотел

„Бомба е паднала“ е огромния луксозен комплекс в края на разложкото село Баня, в който доскоро се покриваше от любопитни очи бившият президент Росен Плевнелиев, узна HotArena.

 

Допреди най-богатият държавен глава да продаде имота преди година, мястото било денонощно охранявано и с жива сила, и с камери, но след смяната на собствеността цялата охранителна система е демонтирана, видя на място екип на „Ретро“.

 

Райското кътче се намира на изхода на село Баня в посока Банско, на един хвърлей от пътя. Местността се нарича Камено, но само по документи – за местните е известно като Квартала на богатите. И има защо… „Всичките тези къщи, целото това беше на президента. На онзи, дето ходи със синоптичка. Плевенлиев /Плевнелиев – б.р./, нали се сещате. Преди, като беше още президент, всяка Нова година идваше тук да я посреща, задължително, но после продаде къщата…“, разправят жители на Баня.

 

Преди години Росен се е разделил с луксозното имение. Разпродал го на неколцина близки нему люде, но специално най-хубавата къща, в която той отсядал, преминала във владение на един от най-известните бизнесмени в туроператорския и хотелиерския бизнес Йордан Христов.

 

В затворения комплекс всички сгради са във възрожденски стил – с огромни греди, типични за подобни постройки. Двуетажни са, като на първия етаж са всекидневните с кухня, трапезария, а на втория са разположени спални помещения. От верандата се открива огромен двор с размери на малко футболно игрище.

 

Последният път, в който се отбил до селото, Плевнелиев бил с новата си съпруга Деси Банова. Тъй като в комплекса му няма басейн, а и както казват местните – понеже „плейбой го раздавал“, завел синоптичката да се плацика в минералната вода на отстоящия на не повечеч от 500 м 4-звезден хотел „Хот Спрингс“, в който и Корнелия Нинова „удави“ в лукс депутатите си в началото на седмицата.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Кръстовден е

Кръстовден еЦърквата отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден, а в народните обичаи този ден се смята за началото на есента. На Кръстовден празнуват именниците Кръстьо, Кръстина, Кръстан, Кръстана, Кръстилена, Кръстена, Кръстил, Кръстила.

Празникът се нарича още Гроздоберник,

тъй като започва брането на грозде. Смята се, че на Кръстовден денят и нощта се кръстосват, а слънцето започва да се приближава към зимата. Вярващите спазват строг пост, а традиционните обредни ястия са зелник с праз лук и печена тиква. Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци, най-вече с жито от новата реколта.

За празника се раздават пресни пити, за да се умилостивят стихиите и да бъде плодородна годината. Първото откъснато грозде се освещава в черква и се раздава за здраве и плодородие. Освен именниците, на този ден празнуват и лечителите, които лекуват пресекнал се кръст, навехнати или счупени крайници.

По традиция на Кръстовден се открива новата учебна година в Софийската духовна семинария.

Хиляди миряни нощуват на Кръстова гора край манастира „Света Троица”.

Легендите разказват, че понякога, по време на вечерня, се чували стъпките и песните на 12-те монаси, които били посечени от турците през XVII век, тъй като не предали вярата си. Божите служители намерили смъртта си по острите саби на многочислените орди на Джадит Али паша, които след като избили всички живеещи там, ограбили и опожарили църквата и сградите наоколо.

В бързината изплашените монаси побързали да скрият в земята двете скъпоценни икони с отломките от кръста Господен, дарени на разположения в близост до Кръстова гора Бачковски манастир от Великия доместник във Византийската империя, грузинец по произход, Григорий Бакуриани. Самият той написал, че по краищата на иконите „Свето преображение Господне” и „Света Богородица” са вградени частици от разпятието на Исус Христос.

Бакуриани се сдобил с реликвите благодарение на познанството си с византийския император Алексий I Комнин.

При основаването на Бачковския манастир през 1083 г., Бакуриани го дарил с обширни поземлени имоти, заселил в него 50 души монаси от Грузия и съставил манастирски топик (устав). В областта било открито богословно училище, в което преподавали бележити грузински учени като Йоан Петрици, Икал-тоели и Арсен.

Типикът не допускал семейни грузинци да живеят под манастирската стряха. Преданието гласи, че за много негови подчинени било изградено селище, наречено Иверце. То се превърнало в стопанско средище и богат животновъден край. Многобройните манастирски стада пасели из живописната местност Кръстова гора, наричана още Градище. Тук се намирали манастирските мандри и големи жилищни сгради с църква „Света Троица”.

В скоро време на Кръстова гора възникнал манастир, наречен Троицки, подчинен на Бачковския.

Той станал любимо място на жителите от околните села,

особено на иверци. Монасите от Кръстова гора и жителите на Иверце измолили от игумена на Бачковския манастир да им подари голямата Бакурианова икона с вградената в нея част от животворящия Христов кръст, за да украсят Троицкия манастир. Легендата говори, че всяка година на празника Кръстовден – Въздвижение на честния кръст, с тържествено литийно шествие при многобройно присъствие на християни, голямата икона „Св. Преображение Господне” била носена от Кръстова гора до Бачковския манастир, престоявала там на Всенощното бдение, а на другия ден след Светата Литургия пак била връщана.

До края на XIIв. монашеските братства на Бачковския и Троицкия манастир били поддържани предимно от нови грузински попълнения. След падането на България под турско робство през 1393г. в Бачковския манастир нахлува гръцката деспотия, която прогонила и последните грузински монаси, сринала до основи великолепната гробница на братята Григорий и Абасий Бакуриани в централния храм и се постарала да заличи всяка иверска следа.

Връщайки се още по-назад във времето, можем да се запознаем и с историята на намирането на кръста на Исус.

То се свързва с името на майката на император Константин – света Елена.

Нейната християнска дейност се изразявала в широка благотворителност и построяване на много храмове.

В чест на победата на синът й цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя, царица Елена решила да построи на Голготския хълм величествен храм – „Св. Възкресение Христово”. Когато започнало копаенето на основите, работниците открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници, за които в Библията пише, че са разпнати заедно с него. И трите кръста обаче много си приличали и било трудно да се установи към кой от тях е бил прикован Спасителят. В това време покрай мястото на строителни работи минало погребално шествие. Царица Елена го спряла и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато кръста на Христа се докоснал до ковчега, станало чудо: мъртвецът оживял.

Така разпятието станало символ и знаме на християните и с него те побеждавали всяко зло.

Това се случило именно на 14-ти септември – денят определен за поклонение на Светия Кръст. Оттогава на тази дата разпятието се изнасяло за поклонение.

След разпространението на християнството из цял свят и поради невъзможността кръстът да се пренася с животни или лодки до отдалечени места, вярващи решили да го разделят на три части: едната останала в Йерусалим, другата изпратили в Рим и третата – в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Костантинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico