Daily Archives: септември 15, 2018

Румен Радев: България има нужда от хора на честта

Румен Радев: България има нужда от хора на честтаДейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е изключително важна за патриотичното възпитание на младото поколение. Особено днес, когато младежите имат все по-малко съприкосновение с военната служба трябва да оценим този принос за спояването на връзката между армия и общество, за спояването на връзката между поколенията военнослужещи, която значително отслабва след десетилетия на непрестанни реформи. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в Националния събор на запасното войнство. В словото си държавният глава подчерта,че Родината има все по-голяма нужда от хора, за които понятията чест, дълг, достойнство, морал и себеотдайност не са просто красиви фрази, зад които се прикриват користни интереси.

По думите на президента службата на запасното войнство е минала в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в сферата на отбраната, да режат техника и да закриват поделения, едновременно да съкращават хора и да мотивират всички оставащи да служат вярно, безкористно и всеотдайно. „Вие трябваше в условията на непрекъснато намаляващи ресурси не само да пазите способности, но и да развивате нови и да пазите живота и здравето на своите колеги и подчинени. Трябваше да издигате авторитета на Българската армия и да създавате съвместимост с нашите съюзници“, допълни президентът.

В словото си пред гостите Румен Радев подчерта, че независимо от политическите превратности запасното войнство винаги е служило вярно и достойно на родината и днес когато България е член на НАТО, когато СОСЗР е уважаван член на междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR), България и нейните интереси продължават да бъдат кредото и смисъла на техния живот.

Държавният глава заяви, че вече повече 110 гoдини офицерите и сержантите от запаса и резерва търсят и намират различни организационни форми в интерес на отбраната на страната, в служба на цялото общество и в защита на социалните права. „Вие, генералите, адмиралите, офицерите и сержантите от резерва и запаса сте напуснали службата под знамената, но продължавате да се борите за една по-справедлива България и ние българите ще спечелим заедно тази битка за законност, в която Вие ще имате съществен принос“, допълни президентът.

Румен Радев коментира, че много запасни офицери и сержанти таят дълбоко в душата си болка от начина, по който са се разделили с Въоръжените сили, от това, че техниката и поделенията, на които са посветили младостта и живота си днес тънат в руини, както и че натрупаните през годините способности професионални, организационни, лидерски са недооценени, непотърсени и ненужни в нашето съвремие. „Знам, че изпитвате болка от вашия социален статус и положение днес в съвременното българско общество. И въпреки всичко това знам, че нито за миг не си и помислихте да изневерите на България, на българския народ и на клетвата, която положихте“, каза още държавният глава.

В местността Крънска кория държавният глава наблюдава демонстрации на бойни техники, скокове с парашут, способности на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет, демонстрирани от 68-а бригада „Специални сили“ и Военновъздушните сили.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ексклузивно! Лидия Скалата излезе от ареста и проговори пред HotArena! Вижте какво каза известната бизнесдама!

Ексклузивно! Лидия Скалата излезе от ареста и проговори пред HotArena! Вижте какво каза известната бизнесдама!

Бизнесдамата Лидия Станоева, позната и като Лидия Скалата вече не е в ареста, а е пусната на свобода. Без обвинение. Преди минути HotArena се свърза с нея за първи коментар.

Припомняме, че Лидия Станоева беше задържана преди два дни във Велинград при акция на Специализираната прокуратура заради съмнения, че е участвала в престъпна схема с бившия си мъж Евлоги Станоев – Бирмата в организирана престъпна група за нелегално производство на цигари и пране на пари.

„Нямам нищо общо с бившия ми мъж от пет години. От тогава не съм го чувала и виждала, а от три години сме официално разведени. Нито аз, нито синът ми Георги имаме престава за неговия официален или неофициален бизнес. Не се интересуваме от това какво прави, не знаем дали извърша престъпления или не. Не поддържаме отношения с този човек“, каза Скалата пред HotArena.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

МВР предупредило НСО за провокации в президентството

МВР предупредило НСО за провокации в президентствотоМВР е предупредило НСО да засили охраната на сградата на президентсвото утре. Неделя е ден на отворени врати на почти всички големи институции.

Това разкрива в. „24 часа“.

Според достоверен източник във вътрешното министерство, били получени сигнали, че е възможно хора с оръжие да влязат заедно с гражданите, пожелали да разгледат президентската институция. Твърди се, че са били засечени разговори на провокатори.

На същата дата 16 септември, обявена за ден на отворени врати в близо 40 институции, във фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина. Петък организаторите дадоха и пресконференция и обявиха каква е тяхната цел. Исканията на групата „Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии“ е сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-тото народно събрание. Според организатора Емил Русинов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.

Не е ясно дали засечените разговори са на хора, които организират протеста на 16 или друга група, също готви румънски сценарий.

Източници в МВР допускат и участие на групите начело с Марин Маринов, в които участват русофилски организации,, чиято премиера бе по време на протестите през януари 2013 г. В България от няколко дни е пристигнала и голяма група от рокерите на руския президент Владимир Путин „Нощните вълци“. Техни български последователи вече си пускат снимки с тях във „Фейсбук“.

Вероятно предупреждението на МВР към НСО е и презастраховане от евентуални политически провокатори, които целят да предизвикат схватки с полицията.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ели Гигова – най-образованата тв водеща

Ели Гигова – най-образованата тв водеща

През лятото Ели Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова – шефа на дирекция “Информация” в телевизията. Те я питат дали би се съгласила да бъде водеща на сутрешния блок в новата му концепция, с която ще стартира през есенния тв сезон. “Аз толкова много се зарадвах, че веднага приех,  стори ми се много интересен вариант. А и БНТ е мястото, където познавам толкова много хора. Чувствам се, все едно съм се върнала у дома си”, казва тя.Така от 3 септември тя е на екрана на обществената телевизия. Оттогава в сутрешния блок на БНТ 1 четирима водещи хем се редуват по определени теми, хем дават обобщение на актуалните събития от деня. Сега Ели Гигова води сутрешния блок с Даниел Михайлов, Илия Илиев и Боряна Каменова. Четиримата веднага си пасват и не им трябват много тренировки, преди да излязат в ефир заедно. “Всички те са изключително приятелски настроени, за което много им благодаря. Освен това имат знанията да правят телевизия по най-добрия начин, така че се радвам, че работя с тях”, обяснява Гигова.

Ако има един проблем на сутрешния блок за нея, това е ранното ставане. За да е навреме в телевизията и да има възможност все пак да се подготви добре преди ефир, Ели трябва да стане най-късно в 4 ч. В 5 ч трябва да е влязла в сградата на БНТ и не след дълго е готова да каже “добро утро” на зрителите. Но е намерила решение и на ранното ставане. “Моят колега Илия ме съветва да поспя поне 2 часа следобед – не можем да си легнем много рано вечер, защото трябва да проследим събитията от деня”, усмихва се тя.

Гигова има богат професионален опит – освен като водещ на различни предавания е била в екипа на Илияна Йотова по времето, в което тя бе евродепутат. Освен това се е снимала като актриса в българския сериал “Фамилията” и в касови продукции като “Нюрнберг”. Освен това е сред най-образованите журналисти у нас. Ели завършва аудио-визуална журналистика във френски колеж, след това и специалност “Международни комуникации” в Париж.  Още докато е студентка, се запознава с Димитър Шарков – режисьор на предаването “Под дъгата”, което върви по Канал 1. Там Ели за първи път  става репортер. След това ѝ предлагат да води “Спортна треска” с Камен Алипиев-Кедъра. “Това беше големият старт на кариерата ми.” Няколко години по-късно Нова тв кани Ели за водеща на сутрешния блок на мястото на Лора Крумова, а последно Гигова е водещ на студиото на БНТ за световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

Оттогава до тази седмица отсъства от ефира, но не защото няма предложения да се върне в него. Сама решава да насочи усилията си в друга посока – като сбъдне своята мечта да завърши магистратура в най-старото висше  училище в щата Ню Йорк – Колумбийския университет. След много сериозна подготовка и тежкия изпит GMAT тя е приета да учи публична администрация с подспециалност  международна политика. От много време Ели иска да се занимава със сериозна журналистика – политическа и международна. “Когато отидох от спорта в Нова тв, се запалих по актуалните теми, за които допреди това не бях говорила в тв студио. След това дойде предложението от Илияна Йотова да работя за нея в Европейския парламент, което беше своеобразен първи ред за мен в световната политика – тогава виждаш нещата как се случват пред теб и дори си част от тях.” Докато е в ЕП, у Ели назрява решението да продължи образованието си в тази насока – да задълбочи и надгради познанията си в световната политика. Малко след това кандидатства в университета в Ню Йорк и сбъдва мечтата си. Обучението ѝ в магистърската степен е 2 години, в които учи седем дни в седмицата. Попада в изцяло международна среда – студентите са 50% американци и 50% – от останалата част на света. “Една от най-близката ми приятелки от там в момента е заместник-министър на правосъдието на Казахстан. Такива неща едва ли ще ти се случат другаде. Имаше хора от различни правителства, пратени по програми от техни министерства”,  разказва Гигова пред „24 часа“.

Сред професорите ѝ е тогавашният шеф на Демократическата партия в щата Ню Йорк Базил Смайкъл. По това време тече президентската кампания в САЩ и той защитава Хилари Клинтън. “Това е един от хората, с които сутрин бяхме на лекция, а следобед го виждахме да говори по Си Ен Ен.” Обучението е изключително практически насочено и свързано с актуалните събития. Затова един ден преподавателят им кани на лекцията им Сюзан дел Персио –стратегa на Републиканската партия по въпросите на медийните комуникации, с която да обсъдят и другата гледна точка към предизборната кампания. Ели и колегите ѝ имат право да задават въпроси. Макар да се очаква, че по-скоро другият кандидат на Републиканската партия – Тед Круз, ще бъде номиниран за президент, Ели вдига ръка и пита: Ако имате съвет към Доналд Тръмп, ако той е номинацията на партията, какъв би бил той? Същата вечер именно този въпрос е зададен на Дел Персио от журналист от Си Ен Ен.

“Никога няма да забравя този момент. Само съжалявам, че не записах нейния отговор на моя въпрос.” Докато е в САЩ, Ели получава няколко предложения за работа.  Отказва на всички – все пак заминава с идеята да се върне в България. Истината е, че където и да отиде, колкото и време да прекара далече от страната ни, винаги се връща у дома. “За мен никога не е стоял въпросът да живея другаде”, казва тя. Това е избор, който прави още преди години – когато пак е в Ню Йорк, където усъвършенства английския си. Тогава има още една мотивация да остане в САЩ – има си сериозен приятел – французин, когото много обича. “Това е и най-трудното решение, което някога съм вземала – дали да се разделя с него, да се върна от Америка и да заживея в България. Тогава стоеше въпросът – оставам и си имаме семейство, или се връщам и преследвам мечтите си за кариера. Тогава бях на 25 г. И сега не съжалявам за избора си”, категорична е Гигова.  Французинът остава най-голямата ѝ любов въпреки сериозните връзки, които има след него. В момента Ели няма човек до себе си, но не страда от липса на ухажори. Тази година на рождения си ден получава изненадващ подарък – красиви цветя, изпратени по куриер. “Анонимен е човекът, който праща подаръка. Бихте ли го приели?”, пита я той. И Ели вижда зад него няколко кофи, пълни с 601 рози.

Сега, когато вече от дълги години е под светлините на прожекторите, рядко говори за личния си живот. Казва само, че ако Господ е решил, ще има свое семейство. “Ако е решил, че в друго трябва да се концентрирам, няма да имам. Не съм концентрирана, че нещо трябва да ми се случи. Някои неща не зависят от нас.”

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Мащабна акция на КАТ на 19 септември

Мащабна акция на КАТ на 19 септемвриНа 19 септември ще се проведе операция на Пътна полиция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death). Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП на територията не само на град Варна и областта, а и в цяла Европа, чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия съобщи на брифинг в ОД на МВР – Варна ст. инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември тази година. Мотото на седмицата „Безопасно мобилни комбинации за живот”. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.

Активна е специална страница, посветена на EDWARD. Тя е достъпна от сайта на МВР и отдела „Пътна полиция“, а по традиция часовник ще отброява часовете до старта на операцията в 00.00 часа на 19 септември.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico