Daily Archives: септември 24, 2018

Днес ще има две ленти за София на АМ „Хемус“ в участъка с виадуктите, които се ремонтират

Днес ще има две ленти за София на АМ „Хемус“ в участъка с виадуктите, които се ремонтиратavtomobili zadrastvaneДнес – 24 септември, за улеснение на трафика ще има две ленти за София на автомагистрала „Хемус“ в участъка с виадуктите, които се ремонтират на територията на Софийска област.
В момента на АМ „Хемус“ се ремонтира долното строене на 4 виадукта – при 19-ти км (виадукт „Потоп“), 33-ти км (съоръжението при тунел „Витиня“), при 36-ти километър (виадукт „Коренишки дол“) и при 51-ви км (виадукт „Разлив“). На съоръжението при 9-ти км (в района на с. Яна) се подменят дилатационните фуги. Поради това движението в района на съоръженията при 9-ти, 33-ти, 36-ти км се извършва двупосочно в платното за Варна. На виадукта при 51-ви километър се ремонтира платното за Варна и там трафикът преминава двупосочно в платното за София. За повишаване безопасността и улеснение на движението днес ще има две ленти за София и една за Варна.
Заради ремонтните дейности е ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона. Превозните средства се отклоняват при 30-ти км от пътен възел „Витинска река“ по път I-1 София – Ботевград и път II-17 Околовръстен път на Ботевград, след което се връщат обратно на АМ „Хемус“ при 47-ми км при пътен възел „Ботевград“ и обратно.
Строително-монтажни работи се извършват и на две мостови съоръжения на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен. Движението в участък от 853 метра – от жп надлеза при км 364+744 до надлеза при км 365+597, се осъществява двупосочно в платното за Шумен.
На АМ „Тракия“ поради ремонт на съоръженията при 17-ти и 18-ти километър в посока Бургас движението се осъществява двупосочно в платното за София. За улеснение на пътуващите днес ще има две ленти за София и една лента за Бургас.
Шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка между Ихтиман и тунел „Траянови врата” от км 45 до км 53, където е въведено ограничение на скоростта до 90 км/ч в двете платна за движение поради неравности на пътната настилка и извършване на ремонтни дейности. В участъка Чирпан – Стара Загора от км 168 до км 208 от днес се въвежда ограничение на скоростта до 90 км/ч поради неравности на пътното платно.
Ремонтни дейности се извършват и на моста над р. Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“. Движението се осъществява двупосочно в платното за Пловдив. Шофьорите могат да използват алтернативни маршрути.
За пътуващите от София към Пловдив отбиването е при пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия“ по път III-8402 Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември, път I-8 Лозен – Звъничево – Пазарджик – Мало Конаре – Говедаре, път III-8005 – с. Цалапица до пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“, и обратно за идващите от Пловдив към София;
от пътен възел „Церово“на АМ „Тракия“ се отбива по път III-8402 Виноградец – Карабунар, път III-704 Бошуля – Пазарджик, път I-8 Пазарджик – Мало Конаре – Говедаре, път III-8005 с. Цалапица до пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“, и обратно за идващите от Пловдив към София;
от пътен възел „Калугерово“ на АМ „Тракия“ се отбива по път III-803 Динката – Драгор, път II-37 /Пазарджик/, път I-8 Пазарджик – Мало Конаре – Говедаре,  път III-8005 с. Цалапица до пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“, и обратно за идващите от Пловдив към София. 
За улеснение на пътуването през Владая – по път I-1 (Е-79), на 24 септември от 10 ч. до 20 ч. ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
Днес от 14 ч. до 20 ч., се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Моторните превозни средства над 12 тона ще бъдат ограничени по следните направления:
        автомагистралите;
        път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;
        път I-1 – етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград – ГКПП „Кулата“;
        път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
        път I-5 Русе – Велико Търново;
        път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
        път I-9 Варна – Бургас;
        път II-18 Околовръстен път на град София;
        път II-99 Бургас – Царево.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
Във връзка с очаквания интензивен трафик по основните пътни направления Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно, да спазват правилата за движение, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-бързо и кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.
В участъците, в които се извършват ремонти дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути.

Powered by WPeMatico

Внушителна находка под Голямата базилика в Пловдив

Внушителна находка под Голямата базилика в ПловдивАрхеолози откриха внушителна находка при теренните разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив, информира БНТ.

Учените са се натъкнали на съоръжение за вода, което наподобява басейн.
Предполага се, че съоръжението датира от 4-5 век.

Археолозите открили находката, след като бил вдигнат мозаечният пласт. Съоръжението е с елипсовидна форма и се намира под централния кораб на Раннохристиянската базилика.

От проучвателния екип са на мнение, че водното съоръжение е построено много по-рано от самия храм.

„Можем да кажем, че е съоръжение, свързано с вода. Това подсказва начина на градеж, измазване. Дъното на съоръжението е тухлено. Тухлите са положени върху една много масивна хоросанова замазка, под която има втори пласт замазка, под която има каменен дренаж“, посочи археологът Жени Танкова.

Стената на водното съоръжение също била масивна, което показвало, че е добре изолирана. „Тя е 1.30 широка. Като отвън е каменен кожух. Отвътре е с тухлен пояс. Някъде на 70-80 см. Тухлите са с една много добре изработена фугировка. От там надолу е около 1.10 вече с една така наречена хидрофобна мазилка, което ще рече водоизолираща“, допълва археологът.

Очаква се по-голямата част от съоръжението да бъде проучено догодина. Тогава ще стане ясно и какво е било неговото предназначение.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Рапърът Павел се преби от детска тротинетка

Рапърът Павел се преби от детска тротинетка

Рапърът Павел от дуета Павел и Венци Венц се преби от детска тротинетка, видя HotArena.Музикантът публикува клипче в Инсаграм, на което се забавлява малко преди едно от участията на групата.  Павел се качва на детското возило, засилва се и по време на първия опит пада на едната страна и започва да се смее, както и всички останали около него. Веднага след това прави и втори опит, който отново е неуспешен, но той не спира. Третият опит най-накрая е увенчан с успех, пише „Телеграф“.  

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Ангарски: Преходът е мит, Живков режисира протестите

Ангарски: Преходът е мит, Живков режисира протеститеЦелият преход е мит, в политиката е най-големият мит – как стана преминаването от социализъм към капитализъм. Някои казват, че е било на 10 ноември, аз казвам, че не е тогава. Процесът тръгна с новия икономически механизъм и Указ 56 – тогава се замениха вноските в бюджета с данъци и нови регулации. Създадоха се фирми и тръгнаха парите за чужбина. Това заяви в предаването „120 минути“ по бТВ доц. Красимир Ангарски, бивш служебен министър в кабинета на Стефан Софиянски, отговарящ за въвеждането на валутния борд.

За изтичането на пари към чужбина той казва, че не е мит. „Не е мит. Те си регистрираха представителствата и парите останаха там. Когато правихме Закона за данъчната администрация, аз бях направил глава за Данъчна полиция. Като влезе в Народното събрание, се каза „За първоначалното натрупване на капитала, няма да има строг режим”. До ден днешен няма Данъчна полиция, няма Финансова полиция, няма Финансов съд, затова делата се точат и няма осъдени за неплатени данъци“, твърди доц. Ангарски.

Запитан мит ли е, че свалянето на системата е дошло от опозицията, Ангарски отговаря: „Да, това е почти сигурно, защото аз работя с факти и документи. В деня на големия митинг, на мен ми се обадиха от Партийния комитет на БКП и ми казаха да отида на митинга. Там видях Спасов, Тренчев, Желю Желев и всичките викаха „Долу БКП”. Авторите на този сценарии не могат да се определят. Предполагам, че политическият замисъл е на Тодор Живков, защото новият икономически механизъм беше по негово време. Той се спаси доста добре, нямам впечатление, че е пострадал, защото имаше много по-тежки случаи.“

„Правителството на Луканов обяви мораториум, не се правеха реформи. Не, че днес се правят, но тогава реформите бяха спрели и губещите предприятия нямаше кой да ги финансира – „Кремиковци”, „Стомана-Перник”, имаха страхотни задължения, а никой не смееше да ги затвори. Валутният борд не може сам по себе си да оправи държавата. Всички бяха против, защото бордове се слагат в държави, където няма централни банки, а тук имахме всичко“, разказва финансистът как е бил въведен валутният борд.

Запитан защо българска делегация е отишла при емира на Кувейт, той разказва: „Отидохме да се молим за танкери, нямаше нефт за „Нефтохим”. Оказа се, че техният бюджет се формира на база продажби на нефт и не могат да го нарушават. На тази среща нефт не ни дадоха, но ни дадоха 40 млн. долара.

„Реформите спряха на втората година от управлението на Иван Костов. Ние бяхме направили програма, тя беше изпълнена. Следващата програма беше подписана с Фонда и на втората година правителството на Костов си помислиха, че ще управляват вечно, българските политици са така. Тогава не можахме да стигнем до секторите образование, здравеопазване, От тогава до сега – 20 години се сменяват министри, прави се програма, но няма реформа“, казва още Красимир Ангарски.

И обяснява защо политиците се страхуват да правят реформи: „Да, всички реформи са свързани с жертви, политиката в здравеопазването винаги е била погрешна.“

Финансистът критикува съществуването на над 400 болници. Според него преди години били 200, което също било много. Освен това те се ръководели неефективно.

Резерв за повишаване на доходите той вижда в съкращаването на администрацията. Сега е повече, отколкото по времето на социализма, когато населението на страната било с почти три милиона повече, посочи Ангарски.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Таен обожател преследва гимнастичката Цвети Найденова (Фото)

Таен обожател преследва гимнастичката Цвети Найденова (Фото)

Таен обожател подгони гимнастичката Цвети Найденова, научи HotArena. Едно от златните момичета, спечелили бронзов медал на олимпиадата в Рио, се похвали с красиви червени рози. Цуцката, както самата тя се нарича, очевидно е трогната от жеста и сияе с цветето в ръка. Феновете й вече изразяват съмнение дали тя отново не е влюбена.От няколко месеца гимнастичката е без гадже и до този момент се радваше на свободата си. За последно тя бе заедно с рапъра Марсел, който е известен с просташки текстове и не особено стойностни парчета, а клиповете на песните му са на ръба на порното. Връзката между него и Цвети не се харесваше на шефката на федерацията Илиана Раева. Според нея тя разваляла имиджа на ансамбъла, пише „България Днес“.

Цуцката се пенсионира като гимнастичка и думата на Раева вече не е закон за нея. Тя прекара цяло лято в пътешествия и почивки на морето, като основно бе в женска компания. Но по всичко изглежда, че няколко месеца след тежката си раздяла с Марсел тя е готова за ново предизвикателство в любовта. Както повечето си колежки от ансамбъла Цуцката си пада по лоши момчета. Преди Марсел, известен с „хитовете“ си „Животът е пари“, „Мангизи“ и „Ташак работа“, гимнастичката ходеше с борец. В медиите тя бе свързвана и с Любомир Симеонов – Любо Чука, но впоследствие стана ясно, че двамата са просто приятели.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico