Daily Archives: септември 29, 2018

Иманяри ровят в Рила за имане на Ильо войвода

Иманяри ровят в Рила за имане на Ильо войводаСкритото съкровище на Ильо войвода е тоталният хит сред иманярите, пише в. „Телеграф“. Все повече хора от цялата страна посещават дупнишкото село Бистрица, за което се носят легенди, че в покрайнините си пази заровени жълтици от турско време.

„Почти всеки ден с металотърсачи се проверява районът за скъпоценности. Причината е, че навремето районът на Рила, над село Бистрица, е използван за укриване на пари при продажба на животни и плячка от грабежи. Най-сериозното имане, което се търси, е това на Ильо войвода, който е бил най-богатият хайдутин“, разказват местните.

По техни думи обект на търсене са монети и злато, които някога хората криели под скали и дървета в местността Пазар дере край селото. „След продажбата на животни всички пари местните са си заравяли под земята. По една или друга причина не са се връщали. Имало много скрити жълтици, които в момента се търсят“, коментират жители на селото.

Наскоро столичанин наистина попаднал на гърне край Бистрица, а златото стигнало за построяване на цяла къща, плюс закупуването на парцел. „Това са слухове. Никой няма да си признае, ако е намерил нещо подобно, да не говорим, че ще го предаде на музея. Но е факт, че се носят не една или две легенди за подобни находки“, коментира кметът на Бистрица Кирил Огненски. „Който каквото намери, продава в интернет, ликвидира и после инвестира в друго. До този момент няма такива, които след намирането на подобни находки да са ги предали на музеите в региона“, обявиха полицаи от Кюстендилско.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

УНИКАЛНО! Наша певица надвика Гинес с 3 децибела отгоре

УНИКАЛНО! Наша певица надвика Гинес с 3 децибела отгоре

Народната певица Смиляна Захариева успя да надвика Гинес. От книгата за рекордите направиха официални измервания на мощния й глас в изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“ и се оказа, че тя е отгоре с 3 децибела, научи HotArena.Условията на екипа за световния рекорд бяха измервателният уред да е на два метра и половина от Смиляна и да се намира на метър и половина височина от земята, да се замери в пространство с тишина до 60 dbc и да задържи 5 секунди гласа си в най-мощната му фаза. „Беше много трудно, защото изискванията на екипа на Гинес бяха много сурови. Първоначално дори искаха това замерване да се направи в отворена среда, но аз им обясних, че да крещиш и да пееш е различно, защото в по-шумна среда уредът не може да отчете прецизно. Освен това разположението на измервателния уред на 1.5 метра също е усложняваше задачата, защото звукът има характеристиката да се качва нагоре“, разказа певицата.

При тези трудни изисквания Захариева е достигнала коефициент на мощност на гласа от 113.8 dbc, а прагът поставен от Гинес е бил 110. Според изчисленията на проф. Чушков, препоръчан да се включи в проекта от специалистите, мощта на гласа до нея е била с 143.8 dbc, а в главата на изпълнителката – 153.8 dbc. Екипът на Гинес е поставил условие замерването да се извърши с най-висококачествения шумомер – Cassella, пише „Телеграф“.

Смиляна Захариева се е допитала до астролог на коя дата гласът й ще е най-силен, за да се направи замерването. Ивелина Рускова й сметнала, че това ще е на 27 септември. До последно обаче певицата пазеше в тайна деня на събитието, за да могат с екипа й да се съсредоточат върху поставените цели и изисквания. Световният рекорд се държи от Ник Стефънсон, който обаче достига своите над 123 децибела с викане. Поради липса на подобен аналог представителите на Гинес насочили пловдивчанката да се включи в състезание за крещене, но тя категорично отказала. Не се отказала обаче да намери начин да покаже, че гласът може да бъде красив, мощен и въздействащ без да се крещи истерично, а да пее.

След успешния запис в студиото на Мирослав Стоянов под тепетата Захариева и екипът й ще изпратят данните и те ще бъдат разгледани от комисия, която да потвърди постижението й за вписване в Книгата с рекордите на Гинес.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Регионален фолклорен фестивал ще се проведе днес в Радомирци

Регионален фолклорен фестивал ще се проведе днес в Радомирци

Регионален фолклорен фестивал „Радомирци пее и танцува” ще се проведе за втора година. Фестивалът няма състезателен характер и е отворен за всички възрастови групи. В него ще се включат индивидуални изпълнители и колективи от читалища, клубовеи други.

Целта на форума е съхраняване на българското фолклорно наследство и популяризиране на българските обичаии традиции, както и популяризиране на  певческото и танцовото изкуство.

Фестивалът ще се проведе днес, 29 септември от 9,30 часа на открита сцена пред НЧ „Огняна 1899” – с. Радомирци, което заедно с Община Червен бряг е организатор на проявата.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Тежко остава състоянието на детето, премазано от футболна врата в Пазарджик

Тежко остава състоянието на детето, премазано от футболна врата в ПазарджикТежко остава състоянието на 13-годишно момче от Пазарджик, което пострада сериозно, след като върху него падна футболна врата, предаде „Нова телевизия“.

Лекарите се опитват да го изведат от медикаментозната кома, в която се намира. Шести ден докторите от пазарджишката болница се борят за живота му. Казват, че има леко подобрение в състоянието му.

Инцидентът стана на футболно игрище в понеделник малко след 18.00 ч. 13-годишното момче играело с други деца, когато решило да се покатери върху футболната врата. В момента, в който се провесило на гредата, металното съоръжението се наклонило, паднало и затиснало детето. То изпаднало в кома и веднага е откарано в болница.

Хората в квартала неведнъж са подавали сигнали в общината, че игрището е опасно. На детската площадка до него постоянно се събирали много деца и чупели уредите. Липсва и част от настилката.

Общинските власти казват, че са направили проверка две седмици преди инцидента. Тогава всичко било наред. Оказало се, че вратата е била срязана от основите си. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая – засега срещу неизвестен извършител. Полицията в Пазарджик разпореди всички общински кметове да проверят детските и спортните площадки.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Бременната Мона: Коремчето ми расте с часове!

Бременната Мона: Коремчето ми расте с часове!


26
  <div readability="8">
    <img height="15" src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2018/09/calendar.gif">
    29 Септември 2018, 12:02    </div>

  <div itemtype="http://schema.org/AggregateRating">
  <div type="full" action="like" rel="48465" readability="6">
      <div readability="7">
        Харесай


        <!-- /stat-cnt -->
      </div><!-- /tab-tr -->
    </div>
  </div>


  <div>
    <div readability="10"><br><span readability="10"><em><strong>“Коремчето ми вече е доста закръглено и имам чувството, че се увеличава с всеки изминал час.</strong> Бебето практикува някакви древни бойни изкуства, като особено интензивни са рано сутрин или във всеки момент, в който реша да си легна и да почивам</em>”, шеговито пише в инстаграм актрисата.<span>Тя добавя, че храната в момента е най-добрият ѝ приятел. <strong>“Чувала съм, че бременните жени предпочитат определени храни - аз ги ям всичките. Надявам се истинските ми приятели да ми простят, че съм ги изоставила заради киселите краставички и пълнените чушки”,</strong> шегува се съпругата на оператора Радослав Гочев, пише "24 часа".</span></p></span></div>   </div>

  <br><div readability="6.3636363636364"><p>Сподели</p></div><p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>