Monthly Archives: октомври 2018

Организиран транспорт ще има за Архангелова задушница в Червен бряг

Организиран транспорт ще има за Архангелова задушница в Червен бряг

Днес с тържествен водосвет бе открит новият дом на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен. Той се намира в сградата, където бе Центърът за подкрепа на личностното развитие – ЦУТНТ, срещу Административен съд.

Сред дошлите да уважат …Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Родителите на Викторио Александров: Не го оправдаваме

Родителите на Викторио Александров: Не го оправдавамеРодителите на обвинения в двойно убийство Викторио Александров проговориха пред „Нова телевизия“. Те не оправдават сина си за стореното, но не желаят да говорят за проблемите, които е имало в семейството.

„Това, което е извършил, е ужасно, не го оправдавам. За това, той ще си получи наказанието, но питам ви вас, мили хора, знаете ли защо се е стигнало дотук? Някой от вас попадал ли е в такава ситуация?“, пита майката на Викторио Лилия Александрова.

„И аз не мога да разбера как е успял да посегне на него, след като косъм не даваше да падне от главата на детето”, казва и бащата Детелин Александров.

През сълзи майката на Викторио каза, че всички хора, които ги познават и познават и сина им, знаят, че са добри хора.

„Възпитала съм децата си в честност“, каза Лидия Александрова и добави, че обича сина си, независимо какво е направил.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Джейдън Санчо вече е по-добър от Осман Дембеле в Борусия (Дортмунд) (статистика)

Джейдън Санчо вече е по-добър от Осман Дембеле в Борусия (Дортмунд) (статистика),,

Англичанинът Джейдън Санчо определено впечатлява от началото на сезона с фланелката на Борусия Дортмунд. 

Санчо е започвал като титуляр само в 3 от двубоите на „жълто-черните“ в Първа Бундеслига, но има 4 гола и 6 асистенции. 

Немското издание „Bild“ извади статистика, която доказва, че Санчо бързо накара феновете на Борусия да забравят за Осман Дембеле, който записа изключителен сезон 2016/17 и си осигури трансфер в Барселона за 105 млн. евро без бонуси. 

Санчо е по-бърз от Дембеле. Той е развил максимална скорост – 34,6 км/ч, докато Дембеле е бягал „само“ с 34,3 км/ч. 

Английското крило вкарва от на всяко 1,3 положение, докато Дембеле е имал нужда от поне 9,2 опита. 

Санчо прави и по 48 спринта на двубой сравнение с 27 на Дембеле. 

Ефективността на Санчо също е по-добра. Той е участвал пряко във вкарването на цели 14 гола (5 попадения и 9 асистенции) в 13 официални мача този сезон. Това е абсолютен рекорд в Германия

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Малкото коте заби гадже с пищов

Малкото коте заби гадже с пищов

Плеймейтката Бояна Генова, станала известна като малкото коте на футболиста Валери Божинов, си хвана ново гадже, узна HotArena.

 

Блондинката, която доскоро се изявяваше в риалити сериала „София ден и нощ“, се похвали с новата си половинка в социалните мрежи. Тя обаче не пожела да издаде неговото име, а само това, е я глези като принцеса, писа „ТелеграФ“.

 

Бояна публикува огромен букет, с който възлюбеният й я зарадвал, а малко по-късно пусна и снимка на ръцете им с нарисувано сърце отгоре.

 

Не е ясно кой е късметлията и с какво се занимава, но непосредствено до ръцете на двамата се вижда и пистолет. Малко по-рано Генова сподели, и клипчета, в които се хвали как стреля във въздуха.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Ще има ли мощен земен трус у нас след земетресенията в Гърция и Румъния?

Ще има ли мощен земен трус у нас след земетресенията в Гърция и Румъния?Преди дни на Балканите беше отчетена сериозна сеизмична активност. След мощното земетресение, което разлюля гръцкия остров Закинтос и Румъния беше ударена от трус с магнитуд над 5.5 по скалата на Рихтер. Той беше усетен и у нас. По този повод от Novini.bg се обърнаха към ръководителя на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Емил Ботев, с въпрос дали е възможен мощен земен трус у нас след земетресенията в Гърция и Румъния.

Земетресенията, които станаха на Балканите са достатъчно далеч от нашата страната. Земетресението на остров Закинтос със сила почти 7, т.е. влизаме в графата на катастрофалните трусове, дото земетресение, което се случи и беше усетено на територията на нашата страна, беше с по-слаб магнитуд – малко над 6 в планината Вранча. До планината Вранча стават междинно-фокусни земетресения, които са на малка дълбочина под земната кора. Земетресенията във Вранча са с достатъчно висока честота и там такива катастрофални земетресения с магнитуд 7 стават средно през 30-40 години. Едно от тези земетресения на 4 март 1977 г. засегна много силно и нашата страна. Минималното количество известни жертви беше 125 човека в Свищов от пропаднали жилищен блок и едно общежитие. Това се случва, защото източникът е достатъчно дълбоко разположен под земната кора и сеизмичните вълни се разпространяват безпрепятствено на големи разстояния“, обясни експертът.

Трусовете на Балканите нямат връзка

„Както и в случая със земетресение с магнитуд 5,8 на около 150 км от територията на нашата страна, беше усетено в почти цяла Северна България преди дни. Земетресението в Закинтос не беше усетено на територията на нашата страна, въпреки че то е с над 40 пъти по-силна енергия, то обаче е приповърхностно. Трусът се дължи на подпъхването на Средиземноморската земна кора в района на Йонийско море, която влиза под континенталната част на Югоизточна Европа, т.е. на Южна Гърция. Земетресенията там са относително по-плитки и често са със съвсем друг характер на разкъсване на земната повърхност, за разлика от дълбоките земетресения, които са с максимална дълбочина до 50-60 км. Докато на територията на Румъния под планината Вранча, които са до 200 км дълбочина. Генезисът е съвсем различен. Зоните са на достатъчно голямо разстояние, над 700-800 км между двете. Така че връзка между двете зони няма, нито по начина на натрупване на напрежение и разкъсване на земните недра, нито има достатъчно близко разстояние между тях“, категоричен бе проф. Ботев.

„Връзка между двете няма никаква, а това, че те се случиха през един-два дни това е случайно съвпадение и се дължи на факта, че в Гърция стават много често земетресения с голяма сила“, допълни той. „Така наречените силни земетресения започват от магнитуд 6 и по-голям и такива земетресения е имало над 100 през последните 100 години на територията на Гърция. За последните 90 години на територията на нашата страна няма нито едно земетресение с магнитуд по-голям от 6. Тоест нито едно силно земетресение на наша територия не е имало за последните 90 години. Последното е през 1928 година“, припомни експертът.

„Честотата на силните земетресения на територията на Гърция е много голяма, силните земетресения под планината Вранча също е много голяма, дори катастрофалните над 7 са през 30-40 години, а тези с магнитуд 6 стават през 10 години. Съвсем нормално е да се получи едно съвпадение във времето без да има никаква връзка между тези земетресения. Може да се каже, че особено при дълбоките земетресения, които ние наричаме междинно-фокусни, тъй като има и още по-дълбоки, но те се намират на съвсем друго място – Тихоокеанския сеизмичен пояс“, каза топ сеизмологът ни.

Вранча не спи

Твърдата земна кора, която минава през територията на Румъния и под която се подпъхва Черноморската плоча е причина да се повдигане континенталната част на Балканския полуостров. По този начин се е образувала и Карпатската дъга, а на завоя между Южни и Източни Карпати е Вранча. На дълбочина над 100-150 км стават много силни земетресения. Както разбирате ние не можем и нямаме директен достъп до такива дълбочини. Следователно много трудно можем да дадем прогнози за бъдещи силни трусове. Тук не можем да се говорим за прогнозируемост, а по-скоро за вероятностни и статистически оценки. На територията на нашата страна съществено влияние имат само земетресенията във Вранча, които са с магнитуд по-голям от 7 и то със специфична насоченост на излъчването при разкъсване на сеизмичните зони. Това насочване на 4 март през 1977 година беше нещастно ориентирано към проблемите с неустойчивото строителство в град Свищов. За съжаление двете сгради, които паднаха, бяха с охлабени основи и с допълнителни изменения и се получиха срутвания. В съседство други къщи бяха останали цели със значително по-слаби нарушения. Ефектът от много силните земетресения твърде често се определя и от сеизмичната устойчивост на сградите. Връзката между две съседни сеизмични зони е сложна и все още неизяснена.

В съседство, когато стане по-силно земетресение, за да се натрупа напрежение в съседни сеизмични зони, са необходими години. 10-на години май-малко. Да говорим, че при нас, които се намираме във вътрешноконтинентална плоча, където движението на блоковете е много по-бавно, да говорим за предаване на такова напрежение е изключено. При нас земетресенията са до 15 км дълбочина, освен това Централна България е разположена на около 350 км от Вранча, не може да има пряка връзка. Няма пряка връзка, подчерта проф. Емил Ботев.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico