Daily Archives: октомври 8, 2018

Пореден успех за шахматистката от Червен бряг Моника Емилова

Пореден успех за шахматистката от Червен бряг Моника Емилова

На провелия се на 6 и 7 октомври турнир по шахмат в Благоевград, Моника Емилова ни зарадва с два златни медала за блиц и за ускорен шах. Това съобщават от Пресцентъра на Община Червен бряг и й пожелават още успехи.

Честито!

Снимка: Община Червен бряг, Пресцентър

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Камарата на инженерите в Плевен отбелязва 15 години от създаването си

Камарата на инженерите в Плевен отбелязва 15 години от създаването си15godini KIIP115godini KIIP 2Тематично пътуване до Велико Търново и Дряново под наслов „По стъпките на Колю Фичето“ беляза 15-годишнината от основаването на Регионалната колегия на Камарата на инженерите  в инвестиционното проектиране в Плевен, информират от там. В рамките на три дни, от 5 до 7 октомври представители на инженерната гилдия на Плевен посетиха  обекти на Първомайстора, сред които една от най-забележителните му сгради – хан Хаджи Николи във Велико Търново, създадена през далечната 1858 година, възстановена през 2010 г. от американеца Едмънд Бек. В старопрестолния град инженерите не пропуснаха да видят още Къщата с маймунката, църквата „Свети Константин и Елена”, Конака.
В програмата беше включено и посещение на първия по рода си парк-музей на миниатюрите „Търновград – град на хилядолетна история”, където сред експонираните общо 80 макета в мащаб 1:25 на емблематични български забележителности и обекти от цялата страна, инженерите видяха моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, а впечатление предизвика макетът на Панорама „Плевенска епопея 1877“ с автори на архитектурния проект арх. Пламенка Цачева и арх. Иво Петров.
Вторият ден бе изцяло посветен на обектите на възрожденския майстор Колю Фичето в родния му град Дряново. Обиколката започна с посещение на Музейна експозиция „Колю Фичето. Живот и творчество“ и тематичен филм и продължи с църква „Свети Никола“, която е сред първите самостоятелни строежи на Уста Колю Фичето. Маршрутът мина покрай Икономова къща – една от двете напълно запазени къщи, дело на Първомайстора и достигна моста над река Дряновска и Духовниковата чешма. В непосредствена близост до моста впечатление направи ликът на Майстора – изрисуван графит върху 3-метрова бетонна стена.
Пътуването по повод 15-годишнината от създаването на КИИП Плевен продължи с посещение на храм „Света Троица“, построен през 1845 г. и обхвана и още няколко места. В родния град на Първомайстора инженерите разгледаха Лафчиева къща – единствената в България запазена триетажна жилищна сграда в традиционен архитектурен стил от възрожденския период, уникален архитектурен комплекс, национален паметник на културата.
Участниците в пътуването не пропуснаха да си направят емблематични снимки за спомен пред релефната карта на България в центъра на Дряново, която е първата по рода си физическа карта на страната, отлята от цимент в мащаб 1:100 000 и пред Часовникова кула.
В последния ден от програмата те посетиха още Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро”, в която е живял праисторическият човек, създател на среднопалеолитна култура „Бачо Киро“, една от най – ранните в Европа.
„В местната професионална организация на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране членуват почти 240 инженера, разпределени в общо осем професионални секции: „Конструкции на сгради и съоръжения“, „Транспортно строителство и транспортни съоръжения“, „Електротехника, автоматика и съобщителна техника“, „Отопление, вентилация, климатизация, хладилна техника, топло и газо-снабдяване“, „Минно дело, геология и екология“, „Водно строителство“, „Геодезия и приложна геодезия“ и „Технологии“, отбеляза председателят на КИИП – Регионална колегия Плевен инж. Живко Иванов.
„Сред учредителите на Регионалната колегия са близо 160 инженера от област Плевен“, припомни екс председателят на местната професионална организация инж. Нина Киркова.
Специален гост на тържеството в Парк – хотел Дряново беше Председателят на Регионалната колегия на КИИП в Русе инж. Деян Димитров, а в тематичното пътуване, макар и за кратко, се присъедини бившият председател на колегията във Велико Търново инж. Николай Николов.

За Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране
Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи инвестиционно и устройствено проектиране. Основание за провеждане на Учредителното събрание на камарата на 27 и 28 септември 2003 г. е приетият от Народното събрание Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (обнародван в ДВ, бр. 20 от 4 март 2003 г.; изм. ДВ, бр. 65 от 22 юли 2003 г.; изм. ДВ, бр. 77 от 27 септември 2005; изм. ДВ, бр. 30 от 11 април 2006 г.; изм. ДВ, бр. 79 от 29.09.2006 г., изм. ДВ, бр. 13 от 8.02.2008 г.).
Мисията на КИИП е да защитава професионалните права и интереси на своите членове в съответствие с интересите на обществото. В КИИП членуват около 10000 проектанти, от които 8500 – с пълна проектантска правоспособност.

Powered by WPeMatico

Цацаров: Работата не е водещата версия за убийството на Виктория Маринова

Цацаров: Работата не е водещата версия за убийството на Виктория МариноваРазследващите не изключват версията за планиране на убийството на Виктория Маринова в Русе. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов.

По думите му разследването върви по всички версии, като в него са включени екипи от Института по психология на МВР, които опитват да направят психологически профил на извършителя.

„Работим по версия както за случайно събитие, извършено от лице, което е с психически отклонения и силно изразен полов нагон, но не изключваме и версия за планирано действие също от такова лице или от някакъв личен мотив. Нито една версия не подценяваме, работим по всички“, коментира Маринов, цитиран от „Фокус“.

Той обясни, че се прави разпределение на екипите, така че паралелно да се работи по всички версии, за да не бъдат изпуснати съществени улики и да не се губи време.

По неофициална информация се проверява версията Маринова да е била убита заради пилотния епизод на предаването „Детектор“, в която тя засегнала темата за злоупотреба с евросредства по скандала с „Джи Пи Груп“.

Проверява се криминалният контингент, както и записите от камерите в района на убийството.

Междувременно в Русе пристигна и главният прокурор Сотир Цацаров. Според него версията, свързана с работата на Виктория не е водеща. „Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата ѝ като журналист или с оглед тематика на предаванията ѝ, е определящата версия“, коментира Цацаров пред журналисти в Русе.

По обясненията му има напредък в разследването и той е в резултатите от ДНК-експертизата. „Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа“, каза още Сотир Цацаров.

Тялото на 30-годишната Виктория Маринова беше намерено в събота, а мястото, където журналистката е била пребита, изнасилена и задушена, се ползва основно за бягане и разходки. Досега там не са извършвани подобни жестоки престъпления.

Полицията и местните власти призовават хората, които имат информация, да помогнат за изясняване на случая в хода на разследването.

Довечера от 18,30 ч. ще има бдение за Виктория на площад „Света Неделя“ в София и пред Паметника на свободата в Русе.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Рибар се удави край Балчик

Рибар се удави край БалчикРибар се е удавил край местността „Тузлата“ вчера сутринта. За инцидента потвърдиха от Морския спасителен център във Варна.

Висока вълна е обърнала лодката, в която 50-годишният мъж от Балчик е бил заедно със сина си.

Двамата мъже излезли в морето да извадят мрежите с улов, когато плавателният съд се обърнал.

По-младият мъж е оцелял.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Божинов и Биляна спят при Михайлов! Футболните семейства в отлични отношения

Божинов и Биляна спят при Михайлов! Футболните семейства в отлични отношения

Валери Божинов и възлюбената му Биляна Дол живеят в апартамента на Ники Михайлов, когато са в София, узна HotArena.

 

Красивата сръбкиня сама се похвали в социалните мрежи със снимки на гледката от гъзарското жилище малко преди официално да се пренесе във Враца, където Божигол играе за местния отбор „Ботев“, писа „България Днес“.

 

Интериорният дизайн веднага бе разпознат от наблюдателни фенове на футболните семейства.

 

Това е домът на Михайлов“, заваляха коментари в мрежата от потребители, които явно помнят снимките, с които вратарят се изперчи от къщата си преди време.

 

През 2015-а вратарят показа на феновете си какво гнезденце си е спретнал. Модернистични кресла, кръгла маса с пламтящ огън, както и невероятна гледка към цяла София съпътстват апартамента в квартал „Лозенец“. Висящите лампи в черно и бяло в кръгла форма, както и интересният килим придават луксозен привкус на жилището.

 

Огромните прозорци  и завесите в бяло допълват стила в апартамента, а гардеробът му е издържан цветово в черно и бяло.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico