Daily Archives: октомври 22, 2018

Красиво дарение получи Районният съд в Червен бряг

Красиво дарение получи Районният съд в Червен бряг

Районен съд – Червен бряг получи дарение от Димитър Василев Димитров от Червен бряг – собственоръчно направено сърце за каузата „Капачки за бъдеще“, съобщават от съдебната институция. Няколко години поред съдът предава значително количество капачки, а сега вече има възможността да събира значително количество в предоставеното за тази цел сърце.

Вдъхновени от прекрасната идея на фондация „Капачки за бъдеще“, магистратите и служителите от съда са мотивирани да подпомогнат кампанията за опазване на околната среда и природата на България, рефлектиращо пряко върху начина на живот на хората, както и популяризиране на разделното събиране на отпадъците. Районен съд Червен бряг се стреми с положителния си заряд да мотивира всички граждани с големи сърца да се включат в събирането на капачки, като допринася за способността да промени света към по-добро.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в страната

НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в странатаstroiteliНАП започна проверки за спазването на осигурителното  и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната.
Инспекторите на приходната агенция следят за това дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.
Ревизорите проверят също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права. Инспекторите на НАП избират за проверка строителни компании на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта. 
До момента са възложени проверки на над 80 строежа на територията на цялата страна.
Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Част от мерките, с които НАП третира риска от неспазването на задълженията в този сектор, е информационната кампания на приходната администрация  – „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доходи и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.
Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ, за да подкрепи кампанията на приходната администрация срещу укриването на част от трудовите възнаграждения на наетите лица. Инициативата на НАП се осъществява и със съдействието и на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, синдикатите, големите работодателски и браншови организации.

Powered by WPeMatico