Daily Archives: ноември 5, 2018

Застрахователи: 1000 лв. за „Гражданска отговорност“

Застрахователи: 1000 лв. за „Гражданска отговорност“Без предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката „Гражданска отговорност“ за автомобили може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева, каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение, уточни тя.

„Обезщетението за неимуществени вреди би трябвало да бъде само част от обезщетението по Гражданска отговорност по ПТП. Би следвало основна роля да имат имуществените вреди – медицинските разходи, загуба на трудоспособност и от това невъзможност за поемане на грижи за деца“, изтъкна Светла Несторова.

Според нея така претенциите много по-обективно могат да докажат и да се защитят в съда. Всички страни в Европа има таван за обезщетенията за неимуществени вреди, припомни Несторова. Във Великобритания той бил 10 000 паунда.

По думите й застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1.3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години, каза Несторова.

Разчетената цена на „Гражданската отговорност“ заплашва да достигне 1000 лева, тоест да надхвърли трикратно увеличение на застраховката, алармират от Асоциацията. В момента 330 лева е средната цена на застраховките.

„На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, тъй като по последни данни у нас има над 3 млн. автомобила“, посочи председателят на Асоциацията на българските застрахователи.

В момента средния брой на лица, които получават обезщетение е 2,5 души. Ако предположим, че с новите правила ще дойдат още 2,5 души, които имат право на обезщетение, това означава двоен скок и на обезщетенията. Застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1,3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години“, настоя Несторова.

Вече има нови съдебни дела по стари случаи с нови ищци, посочиха още от Асоциацията.

„Първото решение на съда е в полза на непълнолетно братче, и съдът е присъдил 50 000 лева“, посочи Несторова.

Тя отбеляза, че в Европа фокусът на обезщетенията е насочен към възстановяване на ранените. А у нас застрахователите се притесняват, че методите, по който се установява съжителство, са неточни.

„Стигаме до абсурдите майки да бъдат разпитвани от психолог колко точно са обичали детето си, за да може да се прецени размера на обезщетението“, подчерта Несторова.

Друг проблем е, че голяма част от изплатените суми не достигат до обезщетените лица, а отиват в джоба на адвокати.

„Щетимостта е основен фактор, който влияе на цената на Гражданската. У нас имаме едни от най-ниските цени в ЕС, а за сметка на това имаме почти двойно жертви“, посочи Несторова и поясни, че това оказва натиск върху застрахователната индустрия.

„Обратно на тиражираните послания: нямаме интерес от непосилна гражданска отговорност. Асоциацията няма интерес от социална криза и главоломно увеличаване на цената“, заяви тя.

Лимитът, за който асоциацията настоява, е само за неимуществени вреди. Той няма нищо общо с имуществените вреди, които се доказват по-лесно, а в тях влизат също финансовото обезпечаване на близките на загиналите, разходите за образование на децата на загинали родители, дори медицинските грижи и обезщетяването за лишаването от доход. „Просто на адвокатите не им се занимава с това, защото тези загуби трябва да се докажат. По-лесно им е да намерят двама-трима свидетели, които да кажат пред съда, че са получили емоционални травми от смъртта на свой близък и така да претендират за обезщетение“, каза изпълнителният директор на „Армеец“ Константин Велев.

От асоциацията настояват лимитът, за който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в петък предложение да е 20 хил. лв., да е само временен. По думите на Несторова той ще действа само до създаването на методика за обезщетяването, тъй като сега съществува хаос и застрахователният сектор е само в началото на процес, който сериозно застрашава сектора. Според застрахователите решението на ВКС ще доведе до извънредни разходи за сектора от порядъка на 800 млн. лв. до 1,3 млрд. лв. При това става въпрос само за случаи, които не са обхванати от 5-годишната давност и по които застрахователите вече са изплащали обезщетения.

Според Несторова от сегашната ситуация печелят определен кръг адвокати, които много лесно взимат пълномощно да представляват близките на загиналите и вече има случаи, в които се възползват от тяхната наивност и присвояват парите. Застрахователите обаче не пожелаха да кажат нито едно име.

На много места в Европа действително има професионални методики, по които да се изплатят обезщетенията по начин, който адекватно се посрещат медицинските разходи и други последващи на пострадалите ПТП-та.

От Асоциацията отново призоваха за въвеждане на системата бонус-малус, както и на по-фина методика за определяне размера на обезщетенията.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

„Мислехте ли, че Реал ще е същият без Роналдо“

„Мислехте ли, че Реал ще е същият без Роналдо“,,

Бившият халф на Барселона Деко коментира трансфера на Кристиано Роналдо в Ювентус и заяви, че е нормално „кралският клуб“ да изпитва затруднения без суперзвездата си. 

Роналдо премина в състава на „старата госпожа“ от Реал през летния трансферен прозорец за 100 млн. евро. 

Реал със сигурност не се представя на нужното ниво от началото на сезона и се намира на 6-ата позиция в Ла Лига. Слабите игри на „белия балет“ доведе и до уволнението на Хулен Лопетеги. 

„Не искам да коментирам дали Реал играе слабо или не, но наистина ли хората мислеха, че отборът ще остане същият след напускането на Роналдо?“ 

„Той е най-добрият играч в историята на Реал и е нормално тимът да страда.“ 

Деко беше попитан и как Барселона ще реагира при евентуално напускане на Меси. 

„Не знам, но има разлика. Трансферът на Роналдо беше изненадващ, не се случи стъпка по стъпка и затова клубът не беше подготвен.“ 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Николета и Биляна Дол си спретват вечери в София без мъжете си! Ето как прекарват времето си заедно

Николета и Биляна Дол си спретват вечери в София без мъжете си! Ето как прекарват времето си заедно

Биляна Дол разкри как обича да се забавлява, откакто е в България, видя HotArena.

 

Откакто Валери Божинов заигра за „Ботев“ (Враца) и се настани в града с любимата си, тя разполага с доста свободно време, което, по всичко личи, доста добре оползотворява.

 

Съвсем редовно, когато Николета Лозанова е в страната, двете си спретват женски вечери, в които място за мъжете им няма.

 

Преди около час Биляна сподели фото в Инстаграм, на което е с половинката на Ники Михайлов и друга дама в ресторанта на шеф Петров в София. Предполага се, че кадърът е от снощи, тъй като хаштагът в описанието гласи „girlsnightout”.

 

По всичко личи, че настоящата и бившата изгора на Валери Божинов продължават да поддържат перфектни отношения и с кеф споделят компанията си на вкусни вечери. Заедно обожават да обикалят и салоните за красота, като Ни Ло въвежда приятелката си в това кои са най-добрите в столицата. 

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

„Спартак Плевен XXI“ с 5 медала от 6 възможни на държавните отборни първенства

„Спартак Плевен XXI“ с 5 медала от 6 възможни на държавните отборни първенстваshah DOPОтборът на девойките до 14 години е шампион на блиц

От 31 октомври до 4 ноември в с. Кранево се състояха Държавните отборни първенства по класически шах, ускорен шах и блиц за юноши и девойки. В тях се включиха 140 състезатели от 34 отбора от цялата страна.
СКШ „Спартак Плевен XXI” участвува с два отбора-девойки до 14 години и юноши до 18 години. Както се и очакваше, плевенските отбори бяха сред фаворитите в своите възрастови гупи. При при девойките до 14 години първенството премина при изключителна борба във всички дисиплини между съставите на СКШ „Спартак Плевен XXI и СКШ „Михаил Тал” (Червен бряг). Двата отбора не допуснаха загуба на точки от останалите си противници и в преките двубои помежду си разпределиха златните и сребърните медали. Така отборът на „Спартак Плевен XXI” в състав вицешампионката на ЕС Ева Русева, Катрин Нинова и Радост Радкова спечели сребърните медали на класическия шах, стана втори на ускорения шах, с равен брой точки с първия и спечели шампионската титла на блиц.
При юношите до 18 години конкуренцията беше по-голяма, като и десетте участвуващи отбора бяха относително равностойни. Отборите бяха съставени от 4-ма състезатели и една резерва, като нашите бяха в състав Владимир Върбанов, Мория Грийн, Румен Кънчев, Момчил Банев и Кристиан Георгиев. В трите дисциплини отборът изигра 18 срещи и постигна 10 победи, 3 равни мача и 5 загуби. Така плевенчани станаха четвърти в класическия шах, и втори и трети на ускорения и блица.
Това е пореден успех на СКШ „Спартак Плевен XXI. Държавното отборно първенство е на практика най-важното първенство и мерило за работата на клубовете през годината. Възпитаниците на треньора мс Михаил Гигов спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Да припомним, че миналия месец и ветеранските отбори спечелиха сребърен и бронзов медал от държавното първенство. С тези успехи, както и с успешно проведения турнир за „Купа Плевен” плевенският клуб утвърди града ни като шахматен център.
Ръководството на СКШ „Спартак Плевен XXI благодари на за осигурените през годината средства от Община плевен, както и на ръководството на МГ „Гео Милев”, където учат всички плевенски състезатели, за оказаното съдействие по време на тренировъчната подготовка през годината.

Powered by WPeMatico

Лодка с труп доплава от Свети Влас до Ахелой

Лодка с труп доплава от Свети Влас до АхелойКрай бреговете на Ахелой – на около 500 м навътре, днес в късния следобед, се е появила синя лодка, която е била забелязана от местните рибари. Приближавайки я, те забелязали, че на борда няма никого.

Надникнали и установили, че на пода ѝ има човешко тяло. Сигнализирали за зловещата находка на тел. 112.

Установено било, че втори ден от Свети Влас близки издирват, 63-годишен рибар, който вчера на разсъмване е отишъл да метне мрежи за паламуд.

Тялото е откарано за аутопсия, съобщи Флагман.бг. Предполага се, че смъртта е настъпила вследствие на инфаркт.

През тези дни морето е равно като тава, а течението е в посока юг. Лодката сама е достигнала бреговете между Поморие и Ахелой.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico