Daily Archives: ноември 15, 2018

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯ ПОСВЕТЕНИ НА 1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯ ПОСВЕТЕНИ НА 1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИДнес, от 13:30ч. в ритуалната зала на НЧ „Н.Й.Вапцаров“ се проведе „Урок по родолюбие“, представен от Иван Кънчев и Мартин Стаматов от сдружение „Българска история“.


Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Обществена поръчка: „Авариен ремонт и укрепване на пътно съоръжение – мост над р. Искър на път PVN 1188, свързващ гр. Червен бряг и с. Горник“

Обществена поръчка: „Авариен ремонт и укрепване на пътно съоръжение – мост над р. Искър на път PVN 1188, свързващ гр. Червен бряг и с. Горник“

ДАТА: 15.11.2018г.

Описание:

Обществена поръчка: Обществена поръчка: „Авариен ремонт и укрепване на пътно съоръжение – мост над р. Искър на път PVN 1188, свързващ гр. Червен бряг и с. Горник“

ID №878594

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=878594&newver=2

Решение  – дата на публикуване: 15.11.2018г.

    <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на два тунела

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на два тунелаtunel hemus1Подписани са договорите за изработването на технически проекти при предстоящите ремонтно-възстановителни работи на тунелите „Топли дол“ на АМ „Хемус“ и „Траянови врата“ на АМ „Тракия“, част от трансевропейската пътна мрежа (TENT-T). Въз основа на проектите, които ще се изготвят след това ще бъдат предприети необходимите ремонтни дейности.
Тунелът при 39-ти километър на АМ „Хемус“ е с дължина 883 м, а при 53-ти километър на АМ „Тракия“ е 720 м. Двете съоръжения са пуснати в експлоатация през 1985 г. Стойността на договора за проектиране на тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“ е 333 408 лв. с ДДС. Изпълнител ще бъде „Пътпроект“ ЕООД. Техническият проект на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ ще бъде изработен от Обединение „Свеко-Трансконсулт 22“, с участници „Свеко енергопроект“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът е за 407 100 лв. с ДДС. Срокът за изработването и на двата проекта е 150 дни.
Предвидено е на съоръженията да бъдат извършени геодезически измервания, конструктивни обследвания, при необходимост инженерно-геоложки проучвания и представянето на технически доклад с проектно предложение за ремонтно-възстановителни работи. Целта е да се предвидят всички нужни мерки и дейности, които трябва да се изпълнят на двата тунела, в съответствие с изискванията на Наредбата за технически правила и норми за проектиране на пътни тунели.

Powered by WPeMatico

Експерти обсъдиха в София потенциала на река Дунав за транспорт и туризъм

Експерти обсъдиха в София потенциала на река Дунав за транспорт и туризъмdunavБлизо 50 души взеха участие в приема, организиран от Българо-румънска търговско-промишлена палата, посветен на темата „Поглед към реката: Дунав като екологична алтернатива за ефективен европейски транспорт“. Събитието, провело се на 14 ноември в София, събра представители на всички заинтересовани страни на национално ниво, както и група от международни експерти. Сред гостите бяха дипломати, представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, ресорните министерства на транспорта на Румъния, Словакия и Хърватска, Дунавската комисия, Про Данюб Интернешънъл – Австрия, национални, браншови и двустранни палати и бизнеса.
Близо 40 милиона тона стоки са превозени по Дунав и притоците му през 2016 година, от които румънските пристанища са обработили малко над 20 милиона тона, а българските едва 6 милиона тона. Осезаемата разлика се дължи на множество фактори, не маловажен от които е разликата в подхода на властите от двете страни за интегриране на вътрешно водния транспорт в рамките на националните транспортни стратегии. Румъния последователно и системно работи за засилване на товарооборота в своите речни и морски пристанища, включително и интегрирайки темата за свързаността в приоритетите си за Председателството на Съвета на ЕС през 2019.
„Лошата инфраструктурата, поддръжката на плавателния път и съоръженията и административните бариери са основните проблеми за транспорта по Дунав“, заяви г-н Шербан Куку, генерален секретар на Румънската асоциация на корабособствениците и пристанищните оператори. Той допълни, че има и чисто географски особености, които затрудняват движението в българо-румънската част на реката, като я правят практически непроходима поради ниските нива на водата в определени периоди на годината. С по-добро планиране и инвестиции за целогодишна поддръжка на водния път тези особености не са непреодолими. Според него, за да се осигури целогодишната плаваемост по реката в българо-румънската й част, са нужни инвестиции, съизмерими с тези, необходими за построяването на 2 к. магистрален път.
Освен предизвикателствата за превозвачите на товари, Дунав носи и огромен потенциал за развитие и растеж у нас благодарение на круизния туризъм по реката. Според инж. Александър Каменов, капитан далечно плаване с 20 годишен опит по реката,  едва 10% от пасажерските кораби плават по маршрути до Долен Дунав. Много малка част от платежоспособните пасажери от Европа, САЩ и други пазари правят повторни пътувания до българо-румънската част на реката. За да се увеличи туристическия поток, са необходими инвестиции от страна на националната и местната власт за изграждане на поддържаща инфраструктура като например стоянки за корабите, панорамен път покрай реката и най-вече наземни туристически маршрути, съобразени с профила на туристите, които целим да привлечем.
В заключителните си думи към аудиторията изпълнителният директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, Елеонора Иванова, заяви намерението на организацията да продължи работата си по преодоляване проблемите на реката и готовността си да участва в международни и национални групи по сътрудничество.

Powered by WPeMatico

Каракачанов: Кабинетът не трябва да приема пакта на ООН

Каракачанов: Кабинетът не трябва да приема пакта на ООН„Не е възможно правителството да се отметне от решение на Коалиционния съвет. Това никога не се е случвало!“

Това заяви пред Епицентър.бг вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с информацията, че на днешното съвместното заседание на двете парламентарни комисии – по външна политика и по вътрешна сигурност правителството все пак е оставило отворена вратата за подкрепа на Пакта за миграцията.

Предстои правителството на Борисов да вземе решение, което трябва да е в синхрон с позицията на Коалиционния съвет, а тя е категорично ПРОТИВ България да подкрепи този пакт. Ако някой поставя това под съмнение, ние ще гласуваме против, подчерта Каракачанов, който дори не допуска този въпрос да бъде поставен отново.

„Аз ще гласувам против един такъв международен документ, от който ще произтекът за България бъдещи проблеми“, заяви вицепремиерът.

Каракачанов не допуска, че ГЕРБ са били неискрени на Коалиционния съвет и е категоричен, че приетото там решение е задължително за правителството.

Фактът, че пред двете комисии външният министър Екатерина Захариева не е отговорила еднозначно на въпроса – ще подкрепи ли България пакта или не, и е избягала от въпросите на журналистите, Каракачанов коментира така: „Сигурно не е била запозната с решението на Коалиционния съвет,а и тя не отговаря за този пакт, който трябва да се движи от регионалното министерство“.

На въпроса дали върху България се упражнява натиск така, както беше с Истанбулската конвенция, вицепремиерът отговори, че не допуска да има такъв натиск, след като САЩ са против Пакта, плюс редица европейски държави.

Ето и позицията на ВМРО, която е била изложена от Ангел Джамбазки по време на закесанието на Коалиционния съвет в понеделник:

„Глобалният пакт за миграцията предизвиква сериозни тревоги и основателни опасения. Под табелата „легална миграция“ се отваря широко вратата на милиони ислямисти и икономически мигранти, които ще залеят Европа. Географското положение на България ни задължава да бъдем особено внимателни към подобни документ.

Приемането на Глобалния пакт би довел до катастрофални последици за българската държава. Той ще задължи България поради геополитическото ѝ положение да създаде пътища за редовна миграция. Нещо повече, предвид заложените изисквания всяка една страна ще трябва „задължително да приема, осигурява и гарантира всеки един бъдещ мигрант“ и съответно социалната ни система би рухнала. Средствата, които са събирани от всеки един български данъкоплатец, ще отиват за издръжка на един такъв несигурен поток от мигранти, като дори сепредвижда тези от тях, които нямат лични документи, да получават такива от приемащата държава и автоматично да могат да се ползват с правата на всеки български гражданин.

Подобен документ, който облечен под формата на юридически необвързващ пакт, заплашва подмяната на етническия състав както на българската държава, така и на цяла Европа. Държавите са заплашени от икономическа криза и колапс на социалните им системи.

С безпроблемното предоставяне на нови лични документи за самоличност на мигрантите се застрашава международната сигурност и широко се отварят вратите за нова вълна от терористични атаки.

Позицията, която българската държава следва да заеме, е отново същата като на Унгария, която отказа да подпише подобен документ, имащ за цел да възпрепятства възстановяването на политиката на Съюза за европейска сигурност.“

Междувременно стана ясно каква е позицията на ДПС относно пакта за миграция на ООН. „Подкрепяме пакта“, каза депутатът от ПГ на ДПС Имрен Мехмедова на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Документът е консултиран повече от 2 години“, обясни тя. „Пактът не е правнообвързващ. Документът е с добри практики, за защита на мигрантите ни“, заяви Имрен Мехмедова.

Имаше декларация от БСП за пакта за миграция на ООН – това показа двойното лице на една партия. Това каза пък председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„Само в рамките на дни чухме доста неистини“, посочи той. „Минаха се всякакви граници с твърдения, че евродепутатите от БСП не са гласували за пакта. Имаше директно опровергаване на думите ми, че са подкрепили пакта“, заяви Цветан Цветанов. „Петър Курумбашев е участвал в гласуването и вчера отправяше обвинения, че говоря несъстоятелни неща“, посочи той.

„На 18 април в 12.13 часа Петър Курумбашев е направил гласуването си заедно със Сергей Станишев и Георги Пирински“, уточни Цветанов и благодари на ДПС за постоянната им позиция за пакта. „Петър Курумбашев може би ще намери възможност през медиите да се извини“, каза още той.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico