Daily Archives: ноември 27, 2018

Трима късметлии спечелиха велосипеди в Червен бряг

Трима късметлии спечелиха велосипеди в Червен бряг

Днес от 14 часа се проведе велопоход в Червен бряг, информират от Пресцентъра на Общината. Спортната инициатива се организира от Областния информационен център за популяризиране на възможностите, които предоставят еврофондовете в България.


Стартът на велопохода беше даден пред сградата на Общината, където бе и финалът. След томбола, трима късметлии получиха награда по един велосипед, а за останалите имаше утешителни награди.

Снимки: Община Червен бряг

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Сигнали за нереални и завишени цени и за липсващи наличности в „Черния петък“

Сигнали за нереални и завишени цени и за липсващи наличности в „Черния петък“black-fridayБлизо 40 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите (КЗП) след пазаруването от „Черния петък“, съобщи председателят Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria On Air. Той уточни, че повечето оплаквания са свързани с онлайн покупки и допусна, че в следващите дни вероятно ще има още – и по повод Cyber Monday, и заради забавени доставки или неточно изпълнени поръчки. Според Маргаритов не може да се говори за ръст на нелоялните търговски практики на фона на изхарчените съгласно някои данни 400-500 милиона лева от българските граждани по време на кампанията и сравнително малкия брой констатирани нарушения по време на извършените по инициатива на контролния орган около 250 проверки в деня на „Черния петък“.
„За разлика от миналата година, когато за първи път имахме опити за масовизиране на практиката с рязкото вдигане на цените ден-два преди кампанията и впоследствие тяхното връщане на нормалните им нива с анонс, че това представлява някакъв голям процент намаление, сега като че ли се стига малко по-далеч. Дори в самия „Черен петък“ изведнъж се обявява една висока цена, на която тази стока абсолютно никога не е била продавана и се твърди с анонс за висок процент отстъпка, че сега вече можете да си я купите на някаква друга цена, която обаче е по-скоро клоняща към реалната, дори понякога и по-висока от нея“, обясни Димитър Маргаритов. Той даде пример с детска играчка – кукла, която преди кампанията е струвала 60 лв., а в деня на „Черния петък“ е била обявена на няколкостотин лева и с „намаление“ се е продавала за 300 лв. „Без това да е законово подсигурено, без да има никаква логика – само с идеята да бъдат заблудени потребителите, че анонсираните проценти намаление са истински“, добави Димитър Маргаритов. „Наблюдаваме, че хората от година на година стават все по-подозрителни към подобен тип анонси – не следят толкова процентите, колкото самите цени. Българинът се оказва доста рационален и прагматичен в това отношение, защото улавя опитите да бъде манипулиран“, каза още председателят на КЗП.
Потребители са сигнализирали и за липса на наличности в първите минути на кампанията. Част от жалбоподателите дори посочват, че не са успели да се сдобият с желания и обявен, че ще се продава с намаление артикул, независимо от това, че са спазили класическата препоръка да го запазят в кошницата си и да го поръчат в момента на стартирането на кампанията. „Това означава, че той никога не е бил в наличност. А когато не намирате това, което сте си избрали, ще си купите нещо друго подобно, обаче то няма да е на тази цена“, коментира Маргаритов.
Димитър Маргаритов подчерта, че всеки отделен случай е достатъчно сериозен, за да бъде извършена проверка. Той припомни, че за нелоялна практика санкцията е до 30 000 лв., а ако търговецът извърши същото нарушение в период от една година, тя може да достигне до 50 000 лв.
Председателят на КЗП предупреди, че подобни нарушения се срещат и при други търговски кампании. Той призова да се внимава за тях и през следващия месец на Коледно-новогодишните намаления.

Powered by WPeMatico

Близо от два пъти е намалял добивът на пчелен мед през 2018 година

Близо от два пъти е намалял добивът на пчелен мед през 2018 годинаpcheliТази година добивът на пчелен мед в страната е спаднал средно с около 60%. Това съобщи в предаването „Преди всички“ по Българското национално радио Николай Куменов – председател на Федерацията на българските пчелари. Според Куменов основна причина за сериозния спад са продължителните валежи от началото на годината. „Минали години сме изнасяли около 12-15 хил. тона мед, сега ще са около 7-8 хил. тона“. Николай Куменов посочи още, че и смъртността на пчелите се е увеличила драстично. По думите му това е станало заради употребата на пестициди, забранени в ЕС.
Въпреки констатираното, пчеларите все още не са получили подпомагане от държавата по схемата „де минимис“, която се прилага при неблагоприятна година. „Министърът на земеделието се обоснова с факта, че БАБХ е регистрирала много малка смъртност“, обясни Николай Куменов. И заяви, е разминаването на данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокращината.
Искане за заплащане на такса „Опрашване“ за всяко регистрирано пчелно семейство – по 60 евро годишно, е вписано в протестна декларация на пчеларите. В декларацията се настоява и за криминализиране на нерегламентирано третиране на земеделски култури. Пчеларите са категорични да се следи за нелегален внос на забранени пестициди в България: „Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо – взима си меда, тръгва да го продава и в един момент се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави“, са аргументите на Николай Куменов.
За 10 декември е насрочен Национален пчеларски протест, с който от бранша ще приключат една много тежка година за пчеларите в България.

Powered by WPeMatico

Радев и Дуда искат силен ЕС

Радев и Дуда искат силен ЕССъхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на ЕС. Преодоляването на икономическите и социални различия между държавите-членки от Източна и Западна Европа е гарант за равномерно и стабилно развитие и това трябва да залегне в Многогодишната финансова рамка на ЕС. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха среща днес на „Дондуков“ 2. По покана на българския държавен глава президентът Дуда е на официално посещение в България. Двамата президенти бяха единодушни, че България и Полша ще продължат диалога за изработване на общи позиции в рамките на европейския дневен ред и в дебата за бъдещето на обединена Европа.

Брекзит е предизвикателство за Европейския съюз, но България и Полша уважават суверенния избор на гражданите на Великобритания, беше посочено на срещата. Във Великобритания работят, учат и живеят много българи, поляци и друг граждани на ЕС и за това и за двете държави е важно споразумението на ЕС и Великобритания да зачита правата на европейските граждани в Обединеното кралство, както и на британските граждани, които живеят в държави от ЕС. „Много е важно да си извлечем поуки и според мен на европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво бъдеще на Европа по отношение на сигурност, икономическо развитие, преодоляването на икономическите и социалните неравенства и връщане към устоите и ценностите на ЕС – солидарност и единство“, посочи Румен Радев. По думите на българския президент без да преодолеем икономическите неравенства, винаги ще има напрежение в Европа. Отдаването на суверенитет на една държава към ЕС, когато тя става член на Съюза, не означава отдаване на културна и национална идентичност, добави държавният глава и призова европейските институции така да реформират своите функции, че гражданите на ЕС да се чувстват много по-добре представени в тях.

И Румен Радев, и Анджей Дуда откроиха необходимостта от общи действия за постигането на устойчиви резултати в миграционната политика на ЕС, която да се основава на по-ефективен граничен контрол и подкрепа за икономическото и социално развитие на държавите, от които произхождат мигрантите. Президентът Радев изрази позицията на страната ни срещу връщането на мигрантите в държавите, които охраняват външните европейски граници.

Регионалното партньорство в рамките на инициативата „Три морета“ за повишаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност между държавите от региона на Балтийско, Адриатическо и Черно море, също беше във фокуса на срещата на двамата държавни глави. Българският президент подчерта интереса на страната ни към изграждането на т. н. вертикален газов коридор „Север-Юг“, който ще повиши сигурността в доставките на енергийни ресурси, както и за пълноценното участие на България в транспортния коридор „Виа Карпатия“.

Западните Балкани са неразделна част от Европа и България и Полша ще продължат да подкрепят европейската перспектива за страните, които се стремят да постигнат пълноправно членство в ЕС. Инвестирането в свързаността, сигурността и стабилността на региона е важна стъпка за задълбочаване на европейската интеграция на нашите съседи, подчерта още Румен Радев. Държавният глава отбеляза готовността на страната ни да се присъедини към формата за регионален политически диалог „Берлински процес“, който можем да подкрепим със своята експертиза и като непосредствен съсед на страните от региона. Анджей Дуда подчерта приноса на България за приобщаването на държавите от Западните Балкани, към проектите за повишаване на регионалната свързаност и тяхната европейска интеграция и особено за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа.

По повод предстоящия международен форум за борба с климатичните промени, който ще се проведе в началото на декември в полския град Катовице, българският президент беше категоричен, че са необходими неотложни мерки, които обаче „трябва да се запазят в рамките на договореното без допълнително повишаване на изискванията и с отчитане на състоянието и перспективите за развитие на енергийните ни системи, така че нашите страни да не допуснат загуба на конкурентоспособност и при запазване на социалните права на работниците“.

Като съюзници в НАТО България и Полша споделят обща отговорност и работят заедно за укрепване на сигурността в Източна Европа, беше подчертано на срещата. Модернизацията на българските Въоръжени сили и възможността за участието на Република Полша в този процес, също беше сред акцентите в разговорите. По думите на Румен Радев всяка държава-членка на НАТО трябва да допринася за укрепването на Алианса и с политическа мъдрост, и с изграждането на необходимите отбранителни способности.

Двамата президенти обсъдиха и увеличаването на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион през последните дни, като според президента Радев в тази ситуация и от двете страни са необходими „сдържаност, разум и възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване и с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация“. Българският президент беше категоричен, че за нас като съседни страни в този регион е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация на напрежение.

Задълбочаването на двустранните търговско-икономическите връзки между България и Полша беше определено от Румен Радев и Анджей Дуда като знак за доверието в двустранните отношения, което е в интерес на бизнеса, увеличаването на заетостта и конкурентоспособността на нашите икономики. Годишният стокообмен надхвърля 1.7 млрд. евро, като българският държавен глава открои потенциала за увеличаване на взаимните инвестиции и реализацията на съвместни проекти в енергетиката и в други сфери от общ интерес. Страната ни е традиционна дестинация за полските туристи, като почти 400 000 полски граждани са посетили България през 2017 г., а над 65 000 български туристи са избрали да почиват в Полша.

В присъствието на президентите Румен Радев и Анджей Дуда в Гербовата зала на президентската институция беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Полша.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Коларов: Футболните фенове не знаят нищо!

Коларов: Футболните фенове не знаят нищо!,,

Защитникът на Рома Александър Коларов коментира слабата форма на своя тим през последните седмици. 

В събота Рома загуби от Удинезе и критиките към тактиката на Еузебио Ди Франческо не спират. 

„Не трябва да обещавам нищо на никого, само на себе си да работя здраво и да давам всичко от себе си. Правя това от началото на кариерата ми.“ 

„Феновете имат право да бъдат разочаровани. Ние уважаваме това, но те трябва да знаят, че всъщност не разбират нищо от футбол.“ 

„Аз харесвам тенис и баскетбол. Играя и двете от дете и се ядосвам, когато любимите ми отбори губят, но никога не бих им дал тактически съвети, защото нямам никаква идея какви да са те. Това е генерален проблем и всеки привърженик трябва да го осъзнае.“ 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico