Daily Archives: ноември 28, 2018

В правителствена болница не са взимали заплати за октомври

В правителствена болница не са взимали заплати за октомвриВ т. нар. правителствена болница – „Лозенец” – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Това научи e-vestnik от източници от болницата.

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

Причините за забавянето на заплатите изглежда са поради едно дошло изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица

да превърнат болницата в педиатрия

Решението изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на „Булгартабак” например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология. Много от решенията не се осъществиха поради невъзможност. Сега решението е болница да стане пак болница, но пак има проблеми.

През 1990-1991 г. в болница „Лозенец” е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после предиатрията е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.

Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца.
За педиатрия трябва да се намери подходяща болница или да се дострои започнатата още при социализма в комплекса на медицинска академия. Но опитът да се преобразува „Лозенец” в педиатрия може да завърши злополучно, по метода „Развали къща, направи колиба”, смятат лекари не само от правителствена.

В болница „Лозенец“ има скенери и тежка апаратура, която почти не е нужна на педиатрия. Монтирана в специални помещения, от които трябва да се демонтира и изнася, което е проблем за нейното оцеляване. Има и специални болнични легла по няколко хиляди евро, които не стават за деца.

Подходяща е за многопрофилна болница

и по-добре Борисов да насочи натам популизма си, смятат лекари.

Болница „Лозенец” е и база на медицинския факултет на Софийския университет и промяната влече след себе си други проблеми. Д-р Спасов е декан и на медицинския факултет.

Комплексът на „Лозенец” включва и басейн, спортни зали. Самата болница е известна основно с кардиологичното си отделение и хирургия, опити за трансплантации, чийто основен инициатор и действащ хирург е д-р Любомир Спасов. Специално при детски трансплантации на черен дроб успеваемостта в болница „Лозенец” е около 50%, показва статистиката. Има оплаквания от родители.

И както в болницата се раздават големи надбавки върху заплатите за шефа й и определен кръг лекари, така болницата е натрупала дългове за над 50 млн. лева. Към 30 млн. е дългът към „Софарма”. Болница „Лозенец” се е опитала да оспори в съда този дълг като завишен, но безуспешно. Хора отвътре коментират, че техният главен юрисконсулт е спуснат с парашут от младежкия ГЕРБ.

Болницата е отворена за всякакви пациенти, но

по традиция обслужва министри,

депутати, хора от властта, които търсят по-дискретно място за лечение и по-добра обстановка. Контингентът на болницата включва шефове от съда и прокуратурата, ДАНС, различни служби, общо към 10 хил. души, както висшата номенклатура навремето. Хората във властта много често предпочитат да не се разбира какви са техните болежки и по какви поводи попадат в болница. Изследванията тук могат да съдържат много компрометираща информация. През правителствена болница са минавали всички от върховете на властта и техни роднини. Седмица преди смъртта си тук е докарано в особено състояние детето на бившия президент Плевнелиев и е стабилизирано. Тук са докарвани в различни кризи и състояния министри, депутати, партийни лидери, патриархът – сегашният и предишният, и др.

ФАКТИ.БГ потърси официална информация от Министерски съвет по случая. От там заявиха:

Болница “Лозенец” е отделно юридическо лице на бюджетна издръжка – многопрофилно лечебно заведение към Министерския съвет. Директорът на болница “Лозенец” е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерския съвет.

Предвид изложеното, информация по поставения въпрос може да ви бъде предоставена от ръководството на болница “Лозенец”.

Проф. д-р Любомир Спасов също бе потърсен за коментар, но той обясни, че в момента е на заседание и затвори. От болницата пък заявиха за ФАКТИ.БГ, че не могат да направят изявление без консултация с ръководството, но до края на работния ден такова изявление не се появи.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Наказания след кръга в Югозападната „В“ група

Наказания след кръга в Югозападната „В“ група,,

НАКАЗАНИЯ ТРЕТА ЛИГА ЮЗ ГРУПА – 17 КРЪГ   СЪСТЕЗАТЕЛИ С НАТРУПАНИ ЖЪЛТИ КАРТОНИ: ИМЕ ПФК/ФК Пореден Ж.К. ССП    ИВАЙЛО ИВАНОВ БОЯДЖИЕВ    БАЛКАН БОТ. 5 1 среща    МАРТИН ГЕОРГИЕВ ТАУШАНОВ    БЕЛАСИЦА ПЕТР. 5 1 среща    АСПАРУХ ИЛИЕВ ШАМКАЛОВ    БЕЛАСИЦА ПЕТР. 5 1 среща    ЛЮБОМИР СТОЙНЕВ ИЛИЕВ    СЕПТЕМВРИ СИМ. 5 1 среща   ЗА ПОЛУЧЕН ЧЕРВЕН КАРТОН: ИМЕ ПФК/ФК ПО ЧЛЕН ССП    ДАРИО ВАСИЛЕВ СТОИЧКОВ    СПОРТИСТ 2009 СВ. 22(2),а) 1 среща    ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МЛАДЕНОВ    ГЕРМАНЕЯ С. БАНЯ 22(2),в) 1 среща

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Фолк певицата Кали обвини Гери-Никол, че е откраднала нейна песен и клип (Ето какво се случва в Инстаграм)

Фолк певицата Кали обвини Гери-Никол, че е откраднала нейна песен и клип (Ето какво се случва в Инстаграм)

Младата R&B певица Гери-Никол пусна фото, с което оповести, че новата й песен „Устни“ ще излезе съвсем скоро, узна HotArena.

 

Снимката изобразява мъж, който е с гръб към камерата и който е вдигнал и прегърнал Гери-Никол във въздуха. Като че ли двамата се намират върху покрив на сграда, съдейки по фона.

 

Сред коментарите, в които феновете написаха, че нямат търпение да чуят и видят новото музикално предложение на Гери, се появи такъв и на фолк певицата Кали, придружен с плачещи от смях емотикони:

 

Имам песен със същото заглавие. И съм я снимала на покрив на хотел!“, изфуча чалгаджийката, след което добави, че пожелава успех на парчето, „в което не се съмнява“.

 

Армията на Гери като че ли не остана доволна от вметката на Кали и не й остана хич длъжна. „Вие всички се копирате една друга, спокойно“, „Едва ли точно от теб е видяла. Добре, че беше да коментираш, че да се сетя за теб. Изчакай да излезне песента и виж как се прави хит“, „Ти открадна една камара мелодии от сърби, албанци и турци и пя по тях на български, а се хващаш, че Гери-Никол има песен със същото име… Ти си ебати наглото копеле“, гласяха нападателните коментари към Кали в профила на варненката в Инстаграм.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Пламен Тачев: Имам уверението, че държавата ще отпусне средства за решаване на проблемите в община Червен бряг

Пламен Тачев: Имам уверението, че държавата ще отпусне средства за решаване на проблемите в община Червен бряг

Народният представител Пламен Тачев участва заедно с областния управител Мирослав Петров в пресконференция по повод авариралия мост при с.Горник. Неговото присъствие беше в знак на личната му ангажираност към жителите на община Червен бряг. Той увери журналистите, че заедно с колегите си депутати работи, за да може бързо да се намери решение на създалата се ситуация. Стана ясно, че всички необходими документи вече са изпратени за отношение и финансиране.
Пламен Тачев своевременно потърси контакт с компетентните органи, за да ги информира за нуждата от вземане на спешни мерки за разрешаване на проблема. Той е получил уверението, че на 29 ноември т.г. ще има положително становище на членовете на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Очакванията са да бъдат отпуснати по сметката на общината до края на годината средства за изграждане на:
– временен подход към село Чомаковци – 90 432 лв.;
– временен обход на землищата на селата Реселец и Горник – 201 034 лв.;
– временен обход град Койнаре – с. Девенци – 223 000 лв.
– за моста на с. Горник – общо 792 317 лв., от които 390 000 лв. с предходните средства и останалите 402 317 лв. до м. март 2019 г.
За решаване на проблемите в община Червен бряг Междуведомствената комисия за бедствия и аварии се очаква да осигури общо 1 306 783 лв.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Силно представяне на каратеки от Плевен на международен турнир по олимпийско карате

Силно представяне на каратеки от Плевен на международен турнир по олимпийско каратеkarateki plevenНа 25 ноември 2018 г. в сръбския град Лесковац се проведе Международен турнир по олимпийско карате „ Иппон куп Лесковац”. В състезанието взеха участие 19 състезатели на клуб „Спартак-Плевен“, което събра 34 клуба от България, Македония, Сърбия и Черна гора. Плевенчани взеха участие във всички състезателни дисциплини – ката индивидуално, ката отборно и кумите индивидуално и спечелиха 2 златни, 6 сребърни и 10 бронзови медали
Най-атрактивно бе участието на отбора по ката при най-малките – родени през 2010-2009 година, в състав Теодора Иванова – 7 г., Дариан Абди – 8 г. и Ивайло Василев – 7 г. (на снимката). След 3 победи и 1 загуба с 2:1 съдейски гласа , те се класираха за финала, но отстъпиха и се класираха втори сред достойната конкуренция от 15 отбора.
„Отлично представяне в последното за сезона състезание” , е коментара на треньорите Милена Кирниколова и Маринела Петрова. „Състезателите показа умения да се адаптират бързо към различни състезателни правилници, каквита са правилниците по шотокан карате- до и по олимпийско карате”.
Предстои заслужена почивка, след което нов сезон за подготовка, като първото състезание по правилника на олимпийско карате ще е силния международен турнир „Никон Опен”, което се провежда всяка година в София и събира над 800 състезатели от повече от 15 държави.

Powered by WPeMatico