Daily Archives: декември 5, 2018

Ще търсят и проучват индустриални минерали в землището на Телиш

Ще търсят и проучват индустриални минерали в землището на Телиш

Правителството одобри девет разрешения за проучване на подземни богатства, съобщават от правителствената пресслужба. В площ „Теди“, разположена в землището на с. Телиш, област Плевен, „Кварц 5“ ЕООД ще търси и проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали за срок от три години. За това време дружеството ще вложи минимум 44 хил. лв. в търсещо-проучвателните дейности.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Автомобилите над 3,5 т ще могат предварително да плащат тол такса за заявен маршрут

Автомобилите над 3,5 т ще могат предварително да плащат тол такса за заявен маршрутtol systemПри предварително плащане на тол такса ще се издава маршрутна карта, която позволява на тежкотоварното превозно средство да премине еднократно разстояние в обхвата на платената пътна мрежа от начална до крайна точка, с допълнителни, предварително посочени междинни точки, които не могат да бъдат повече от четири. Това предвижда приетата от правителството Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Маршрутна карта могат да използват водачите на автомобили с тегло над 3,5 т, които не разполагат с бордово устройство или такова за спътниково позициониране, с което да се проследи изминатото разстояние, и не са сключили договори с доставчик на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние или с доставчик на декларирани данни. Маршрутна карта може да бъде купена не по-рано от 7 календарни дни преди датата на пътуването, като е валидна за срок от 24 часа от декларираната начална дата и час на пътуването. Тя ще може да се купи по електронен път, чрез картово разплащане на терминали за самотаксуване или в пунктовете за продажба.
От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни, като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12 часа в петък до 23:59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август следващата година досегашната винетка ще се ползва от водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.
Размерът на тол таксата ще се определя въз основа на заявените начални, междинни и крайни точки на пътуване. Така ще се позволява и преминаването по платените републикански пътища при временна невъзможност да се ползва вече монтирано бордово устройство. Системата ще изчислява автоматично дължимата такса за изминат участък, която ще се плаща предварително, според данните за превозното средство, маршрута и планираната дата на пътуване.
Тол таксата за автомобили с тегло над 3,5 т ще се начислява в зависимост от действително изминатото разстояние, което ще се определя с точност до 100 метра. В случай, че е установено, че дадено пътно превозно средство се е намирало последователно в две отделни точки на платената пътна мрежа, се приема, че е изминало разстоянието между тях, преминавайки по най-краткия маршрут. Нивата на тол таксите ще се променят според екологичните категории на моторните превозни средства.
Предвижда се възможност при промяна на регистрационния номер на лек автомобил тя да бъде заявена в централното или в областните управления на Агенция „Пътна инфраструктура“, или по електронен път до 3 работни дни. В срок до 2 работни дни от получаване на заявлението новият регистрационен номер се отразява в електронната система за издадените електронни винетки след справка в Националния регистър на пътните превозни средства.

Powered by WPeMatico

Утре режат лентата на обновения път Плеве-Ловеч

Утре режат лентата на обновения път Плеве-Ловечpatja za lovechУтре – 6 декември, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов ще открие рехабилитирания близо 12-километров участък от път II-35 Плевен – Ловеч.
Събитието ще е от 15 часа.
Отсечката е в лот 7 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., която се съфинансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Второкласният път осигурява най-кратката връзка между Плевен и Ловеч и е основна пътна комуникация към фериботния комплекс „Никопол – Турну Мъгуреле“ на река Дунав.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 7 е „Автомагистрали Хемус“ АД. Стойността на договора е 6 427 766,89 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 196 881,6 лв. с ДДС. Авторският надзор е от „ВИА ПЛАН“ ЕООД по договор за 17 880 лв. с ДДС.
Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0011 „Лот 7 Път II-35 Плевен – Ловеч от км 13+600 до км 25+384, с обща дължина 11,78 км, област Плевен”, е 6 769 696,49 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 5 743 956,17 лв. с ДДС, националното съфинансиране е 1 013 639,33 лв. с ДДС, а собственият принос е 12 100,99 лв. с ДДС.

Powered by WPeMatico

Вдовицата на Маймуняка купила империята на Георги Илиев

Вдовицата на Маймуняка купила империята на Георги ИлиевПоследен пирон в ковчега на ВИС-2 заби вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая Илиева, пише „България Днес“. След серия разпродажби на имоти и закриване на фирми Илиева се отърва и от последното парче на страховитата в миналото групировка, която тя наследи след убийството на съпруга си, като продаде прочутата марка „ВАИ Холдинг“. Фирмата до последно беше свързвана с борческата групировка.

В тон с традициите в подземния свят купувач на „ВАИ Холдинг“ е вдовицата на друг висаджийски бос Димитър Димитров-Маймуняка. Подобно на Мая Илиева след смъртта на Димитров богатството му, натрупано като зам.-шеф на групировката и водач на силовите бригади, е наследено от официалната му приятелка Надя Иванова. Чаровната дама вече 16 години успешно развива легалния бизнес на Маймуняка, за да се стигне и до придобиването на „ВАИ Холдинг“.

Емблематичното дружество е пряк наследник на скандалната застрахователната компания ВИС-2 и предшествалата я охранителната фирма ВИС. Чрез холдинга през годините бяха инвестирани милионите, изкарани от рекет, силово застраховане и трафик на дрога от Васил и Георги Илиеви, спомнят си криминалисти. След убийствата на двамата братя едноличен собственик на висаджийската структура стана Мая Илиева.

Вдовицата на Илиев продължи да върти многомилионния бизнес на групировката. Без много шум бившата манекенка с помощта на доверени помощници управлява десетките фирми от елитния си фризьорски салон в центъра на София.

Схемата действа безотказно до лятото на миналата година, когато Илиева взема решение окончателно да скъса с мутренския имидж. Повод за радикалното решение е нейният нов приятел, с когото градят планове за преселение в Париж, твърдят запознати. За да осъществи мечтите си, вдовицата на Главния стартира план за разпределение на богатството. Част от наследството е прехвърлено на сестрата на основателите на групировката – Мариана Илиева, и дъщерята на Васил Илиев – Ивона.

Отделно от това Мая Илиева закрива част от фирмите, наследени от покойния й съпруг. Сред тях и някогашният „ВАИ Холдинг“. Вместо него е регистрирано ново дружество със същото име, което от своя страна е собственик на три дъщерни фирми – „ВаиДО 17“, „ВаиСМ“ и „ВНЛ 17“. В холдинга и трите поделения са прехвърлени активи за милиони левове.

Сложната схема е завършена до лятото на тази годна. Малко след това Илиева продължава с ликвидацията на някогашната ВИС-2. Следващата и стъпка е продажбата на новосъздадения „ВАИ Холдинг“. Сделката с вдовицата на Маймуняка става факт на 28 септември тази година. Срещу едва 10 000 лв. Надя Иванова става едноличен собственик на холдинга. В замяна на дребната сума тя придобива дружество с активи за стотици хиляди левове и солиден бизнес с ресторанти и счетоводни услуги.

Вдовицата на Маймуняка придобива от Мая Илиева и дъщерната фирма „ВНЛ 17“. В замяна на платените 50 000 лв. тя става собственост на дружество с бизнес и пари по сметките, оценявани на над 1,2 млн. лева, става ясно от финансовия отчет.

Останалите две дъщерни дружества и милионното им имущество са запазени за Мая Илиева. Вдовицата на Главния запазва за себе си фирма „Съни Сенд“, чрез която тя е собственик на хотелите „Гладиола“, „Гладиола стар“ и „Акация“ в курорта Златни пясъци.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ScaptoCup2018! С теб сме!

ScaptoCup2018! С теб сме!,,

За втора поредна година под егидата на Фондация “Скапто”, град Благоевград става домакин на Благотворителен Коледен турнир по минифутбол в зала – “Скапто Къп 2018” . Турнирът ще се проведе между 21-23 Декември, в зала Скаптопара.

Ето какво споделиха организаторите:

В първото издание, през изминалата година, успяхме да накараме футболен Благоевград да повярва в нас и да ни удостои с участието си в мачовете. Мъжкият отбор на Пирин, легендата на благоевградския футбол, а и не само – Иван Цветков, настоящият треньор и водещ футболист Петър Златинов, бяха част от участниците. Истински празник за малки и големи. Успяхме да съберем 5,000лв, които предоставихме на “Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания”.

Тази година решихме да направим отново нещо, с което да създадем чудото – УСМИВКА. А какво по-хубаво от това да създадем УСМИВКИ в най-съкровения момент от нашия живот – даряването на живот!

В новото издание ще съберем възможно най-много средства, които да дарим на Родилно отделение и отделението по Патологична Бременност към МБАЛ Благоевград.

Сигурни сме, че ще ни попитате, как и защо решихме това да бъде нашата кауза…

Истината е, че изобщо не се затруднихме в избора си. Замислихме се върху това, как и от къде самите ние поехме по своя път? Къде вдишахме първата си глътка въздух? Кой бяха онези златни ръце, които сътвориха чудото наречено живот? Не е ли достатъчно!? Не е ли заслужено!? Да се върнеш там на същото място и да сътвориш ново чудо?

Изключително сме благодарни на всички хора от града и страната, които се отзоваха моментално и ни помогнаха да повярваме, че можем да създадем събитие с доста по-голям мащаб от предходното. Редица спортисти, музиканти, артисти и културни дейци застават твърдо зад нас и ни подкрепят.

Очакват ни 3 дни ФУТБОЛЕН празник с много забавления – културна програма, танци, музика, игри и какво ли още не ! Футболните звезди на града отново ще бъдат двигател на събитието, но този път ще имаме подкрепата и на детските школи, които от своя страна ще начертят бъдещето на футбола ни. Иван Цветков, Станислав Манолев, Петър Златинов, Станислав Костов… са малка част от спортистите, които ще покажат умения на Скапто Къп 2018.

Коледа е!

Ние вярвяме, че на Коледа стават чудеса.

Виждали сме ги! Ние вярваме, че с вашата подкрепа, можем да сътворим още по-големи чудеса.

Ние вярваме, че има хора!

За да помогнете на фондация “Скапто” да осъществи своята мечта и да събере максимално много средства, които да предостави на Родилно отделение и отделението по патологична бременност към МБАЛ Благоевград, моля използвайте посочената по-долу банкова сметка.

*Всички дарители ще получат грамота за извършеното дарение и последващ отчет на дарените средства.

*Можете да направите дарение чрез превод или на място по време на събитето.

Титуляр на сметката: Фондация “Скапто”

Банка: ПИБ

IBAN: BG10FINV91501217252364

“Основание за плащане” – дарение благотворителен турнир “Скапто Къп 2018”

За да получите документ, който удостоверява дарението пред данъчни институции, моля изпратете контакти и данни на адрес: foundation@gmail.com

Благодарим ви, че подкрепяте Благотворителен Коледен Турнир по Минифутбол – ”Скапто Къп 2018”.

С поздрав,

Екип на Скапто Къп 2018

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico