Daily Archives: януари 8, 2019

31 март е срокът, в който търговците трябва да сменят софтуера за управление на продажбите

31 март е срокът, в който търговците трябва да сменят софтуера за управление на продажбитеkasov aparatОт Националната агенция по приходите (НАП) напомнят на регистрираните по ДДС търговци, че остават 80 дни, през които да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.
С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Въвежда се изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.
От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Производителите на подобен софтуер, от своя страна, са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, като публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП на адрес https://inetdec.nra.bg/. До момента в списъка има 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по ДДС, ползващи софтуер за управление на продажбите, са длъжни да подадат в НАП информация за използвания от тях софтуер и данни за неговия производител. Това ще става единствено по електронен път с електронен подпис чрез електронна услуга, достъпна на сайта на приходната агенция.
Допълнителна информация за промените е достъпна в специално създадената рубрика на сайта на НАП http://nap.bg/page?id=744 и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.
Според заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров всеки търговец трябва да се свърже с производителя на софтуера за управление на продажбите и производителя на фискални устройства, които използва, за да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени. Срокът е изпълним, ако не се чака последният момент, е категоричен Димитров.

Powered by WPeMatico

Откриха труп в столичен хотел

Откриха труп в столичен хотелТруп на мъж бе намерен в известния столичен хотел „Монтесито“. По информация на Блиц мъжът е намерен в безпомощно състояние в една от стаите на хотела, който се намира на столичния булевард „Цариградско шосе“.

Причините за смъртта на мъжа, който бил около 40-годишен, все още не са ясни. На този етап самоличността му и причините да бъде в хотела все още не са установени.

Починалият не е от София, а от град в Северозападна България. Според първоначалния оглед на медиците и униформените, които били извикани на място, не са установени следи от насилствена смърт. Тялото на мъжа е откарано за аутопсия.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Марадона отново с критика към Меси: Той не е лидер!

Марадона отново с критика към Меси: Той не е лидер!,,

Легендата на Аржентина Диего Марадона за пореден път разкритикува лидерските качества на суперзвездата на Барселона Лео Меси. 

Нападателят на „каталунците“ има около 660 гола на национално и клубно ниво, но според Марадона той не е лидер на терена. 

Още през октомври Марадона направи коментар за качествата на Меси: 

„Меси си е Меси, когато играе за Барселона и друг Меси, когато носи фланелката на Аржентина. Той е невероятен играч, но не е лидер. Безполезно е да се опитваш да направиш лидер от човек, който ходи по 20 пъти до тоалетната преди мач.“ 

Сега Марадона направи още един коментар свързван с футболиста на Барселона. 

„Обичам го с цялото си сърце, той е феномен, но те искат да го направят лидер, а той никога няма да бъде такъв.“ 

Съгласни ли сте с мнението на Дон Диего? 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Алекс Сърчаджиева, близки и приятели изпратиха Иван Ласкин (СНИМКИ)

Алекс Сърчаджиева, близки и приятели изпратиха Иван Ласкин (СНИМКИ)

Разтърсващи снимки на Алекс Сърчаджиева, която плаче неутешимо до ковчега на Иван Ласкин, трогнаха социалните мрежи, видя HotArena.

 

Над час продължи сбогуването с актьора Иван Ласкин, който си отиде едва на 48 години в неделя.

 

Поклонението започна в 12.30 в църквата „Свети Седмочисленици“. Да отдадат последната си почит дойдоха двама министри на културата-бившият Вежди Рашидов, сегашният Боил Банов, Ники Кънчев, Ути Бъчваров, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, двамата директори на театри – на Сатирата Калин Сърменов, и на Народния – Мариус Донкин, разказва „ПИК“.

 

Дълга опашка се изви пред храма, а дори времето се смили над Ласкин, защото силният вятър спря, а слънцето стопли десетките опечалени, които търпеливо чакаха с цветя в ръце на открито. Един от последните на опашката бе един от най-добрите приятели на Иван-Фънки, който бе със семейството си. До него търпеливо чакаше и Ивайло Караньотов с жена си Аня Пенчева, а да уважи колега дойде дори наскоро преживелият инфаркт Славчо Пеев.

 

Съболезнования приемаха съпругата на Ласкин Алекс Сърчаджиева, майка му и двамата му братя.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Пуснаха движението по временния мост над Искър при Чомаковци

Пуснаха движението по временния мост над Искър при Чомаковци

Временният мост над река Искър при село Чомаковци вече е пуснат, съобщават от пресцентъра на Община Червен бряг. Товароносимостта на съоръжението е до 20 тона. По него вече се движат автомобили, а от днес и училищни автобуси. Съоръжението ще остане до завършване на новостроящия се мост, което се очаква да се случи през м. Май.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico