Daily Archives: януари 10, 2019

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ с малка преднина пред БСП за евроизборите

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ с малка преднина пред БСП за евроизборитеПрезидентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от 3 месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение). Категоричната подкрепа от широки социални групи, на която се радваше в първите две години от своя мандат, намалява и се съсредоточава предимно сред симпатизантите на БСП и ДПС. Това сочат данните от обобщаващото за 2018 г. проучване на „Алфа Рисърч“.

В края на една година, маркирана от успешното Европредседателство, но и от вътрешнокоалиционни напрежения и скандали, регистрираме нарастваща критичност към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки. Стабилно зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ, докато намалелите симпатизанти на „Обединените патриоти” имат силно поляризирано отношение към него, в зависимост от това, коя от партиите в малката коалиция подкрепят, сочат данните на социологическата агенция.

След юни 2018 настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Въпреки запазващото се по-високо лично доверие в сравнение с това към коалиционния кабинет, тази тенденция вещае напрегнати месеци за правителството, което се нуждае от рестарт на общественото доверие. Оценката за работата на министрите, включително за част от определяните като най-успешни, следва същата повишена обществена критичност.

Лидер сред членовете на кабинета остава вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки че гасенето на няколко правителствени пожара в късната есен, водят до първи от началото на мандата спад в индекса за дейността му (от 20.3 до 16.7). Макар че запазва втората си позиция, намалява одобрението и за спортния министър Красен Кралев (индекс от 14.5). Съществена ерозия е налице и при двама доскоро рейтингови министри – военният Красимир Каракачанов, бележи спад от почти 9 на сто в резултат от конфликтите между лидерите на „Обединените патриоти” и скандала около Агенцията за българите в чужбина. Аналогична е тенденцията в оценката за финансовия министър Владислав Горанов (спад от 7 пункта в индекса) след публичното тиражиране на информацията за ползваното от него жилище. Запазва позициите си министър Екатерина Захариева (индекс 8.9), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта (индекс 7.1) и през декември той заема вече 4-то място, непосредствено след външния министър.

Както показват и предишните проучвания, най-неудовлетворени остават българите от работата на парламента. Положителните оценки за дейността му се свиват до критичните 8 на сто, като дори симпатизантите на партиите от управляващото мнозинство не намират основание да смекчат силното си неудовлетворение.

Дефицитът на сигурност и справедливост намира отражение в устойчиво ниските оценки на съд, прокуратура и полиция: главен прокурор 9% одобрение срещу 42% неодобрение, съд – 11% одобрение срещу 50% неодобрение, полиция – 22% одобрение срещу 38% неодобрение.

Личното доверие към политическите лидери е един от най-големите капитали в политиката, фокусиращ променливата динамика на обществените настроения. В този смисъл, определено може да се каже, че в края на 2018-а капитал губят почти всички политически играчи – и тези от управляващото мнозинство, и тези от опозицията. Бойко Борисов остава най-одобрявания лидер на политическа партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32.8% до 30.1%). Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20 на сто (от 22.2% на 19.4%). Логично, предвид ожесточените скандали и взаимни обвинения, най-силна е ерозията на доверието към лидерите на „Обединените патриоти”: Красимир Каракачанов губи 7 пункта (от 23.4% на 16.3%), Валери Симеонов 6 пункта (от 11.1% на 5.1%), Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%. Повишението на цените на горивата в края на миналата година и възродената активност на ВеселинМарешки по тази тема, го връща обратно в публичен оборот и му носи одобрение от 13.8%.

При цялостния отлив на доверие към парламентарно представените партии и техните лидери, все по-важен става въпросът успяват ли водещите политици от извънпарламентарните формации да привлекат подкрепата на разочарованите. Проучванията все още не открояват партия или лидер, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания. Същевременно обаче, част от тях получават одобрение, идентично с това за парламентарно представени партии. Доверие в съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов заявяват 11.3% от пълнолетните българи. Положителното отношение към другите двама съпредседатели на коалицията е 5.7% за лидера на ДСБ Атанас Атанасов и 5% за лидера на „Зелените“ Владислав Панев. Други десни лидери като Николай Ненчев на БЗНС (6.1%) и Румен Христов на СДС (5.5%) се ползват със сходни нива на подкрепа. Може да се предполага, че разединени, също както и партиите от „Обединените патриоти“, тези формации имат доста по-ниска подкрепа, отколкото, ако изградят обща платформа и действат единно по решаването на значими проблеми, засягащи широки обществени групи. Вляво, лидерът на АБВ Румен Петков получава одобрението на 8.1% от избирателите.

Електорални нагласи за Европейски избори

Предвид предстоящите през май избори за Европейски парламент, „Алфа Рисърч“ започва проследяването на електоралните нагласи на избирателите именно за този вот. Данните от настоящото проучване не са сравними с предишни данни на агенцията, касаещи парламентарен вот, поради три основни причини: по-ниската активност на евроизборите; малкия брой мандати за България – 17, който формира по-висок праг (5.88%) за спечелване на мандат в сравнение 4%-та бариера в изборите за Народно събрание; неяснотата кои партии и в каква конфигурация ще участват в европейските избори. Имайки предвид тези ограничения, една ранна диагностика на състоянието на политическите сили преди ключовите за завършека на управленския мандат европейски избори, показва следната картина:

В края на декември готовност да гласуват за представители на България в Европарламента заявяват 48.2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи. По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ (16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите). Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент, но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на неговите разнородни избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат, анализира агенцията. БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция „Алфа Рисърч“. Представените данни са от проведеното в периода 14 – 19 декември 2018г. национално-представително проучване сред извадка от 1027 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране – пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ВИДЕО: Роналдиньо наистина ни забавляваше…

ВИДЕО: Роналдиньо наистина ни забавляваше…,,

програма

   <fieldset></fieldset>


     Няма мачове на живо.
   <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Ексклузивно разкритие на HotArena! Благо ВИП-а спестил 5 бона от връзката си със Златка!

Ексклузивно разкритие на HotArena! Благо ВИП-а спестил 5 бона от връзката си със Златка!

Благой Георгиев е склонен да даде точно 5 000 лева на някоя популярна дама, стига да е съгласна за пред медиите да се представя като неговото гадже, узна HotArena.

 

До този метод Джизъса е прибягвал в моменти, в които персоната му залязва изпод светските прожектори. Целта му била съвсем конкретна и ясна – да не спира да се говори за него в медийното пространство. Да бъде известен и позициите му да не се губят е нещо като негова фикс идея, за осъществаването на която отпускал щедри средства.

 

И ето каква схема прилагал: уговаря се с ВИП персона от женски пол да й даде 5 хилядарки, а в замяна искал да получи съгласието й ПР-ът му да пуска слухове, че екс футболистът и тя имат връзка. Доказано работещ метод, за да бъдеш непрекъснато в устите на хората и това да ти носи слава и дивиденти.

 

В подобен рекламен ход Благо инвестирал кинти и при „отношенията“ си с Гери-Никол преди да се залюби със Златка. Само че там много бързо се разбра, че връзка няма, въпреки че двамата не потвърдиха, но не и отрекоха, че са имали вземане – даване. Но така и никой не ги засече в ситуация, в която двамата са интимни, или изобщо да са заедно.

 

Джизъса действал по метода си не само сега, а от години. Затова мнозина се усъмниха в началото на връзката му със Златка, че двамата са се събрали по взаимна изгода и за да вдигат шум около себе чрез мнима връзка.

 

Там пламна любов. За сега. И Благо спести едни 5 бона, тъй като се хвана за една от най-скандалните ни популярни дами, която му осигури трайното място в медиите. Съвсем безплатно. А и общата им простотия в „Биг Брадър“ също ги направи доста актуални.

 

Стана ясно, че двамцата не са сами на почивка в Дубай. Към компанията им се присъединиха продуцентът на „ВИП и Биг Брадър“ Радо Тушев и Азис, за които се предполага, че имат интимна връзка. Преди години Райкова и Краля на поп фолка имаха спречкване в дискотека, при което той я нарече „селянка“, а тя му раздаде тупаници. Очевидно пререканията и омразата между тях са останали в миналото.

 

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

БДЖ: Всички бързи влакове се движат по разписание, за някои пътнически има минимални закъснения

БДЖ: Всички бързи влакове се движат по разписание, за някои пътнически има минимални закъсненияBDZh zimaДвижението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка, съобщават от БДЖ. За сега всички бързи влакове се движат по разписание. В ранните сутрешни часове на деня някои пътнически влакове са пристигнали в крайните си гари с минимални закъснения.
Железопътната инфраструктура в страната е проходима при настоящите зимни условия. Няма железопътни участъци, в които е прекъснато влаковото движение.
Националният железопътен превозвач призовава своите клиенти да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като например: незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.
Актуална информация за движението на влаковете клиентите на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Powered by WPeMatico

Вече можете да подавате годишната си декларация в НАП

Вече можете да подавате годишната си декларация в НАПdeklaracii2От днес, 10 януари 2019 г. физическите лица могат да подават годишната си декларация за облагане на доходите за 2018 г. Документът може да се подава чрез електронната услуга или на хартиен носител в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2019 година остава непроменен – 31 януари, напомнят от приходната администрация.
Подаването на декларации за облагане с корпоративни данъци за 2018 г. чрез електронната услуга на НАП също ще започне на 10 януари.

Powered by WPeMatico