Daily Archives: януари 12, 2019

Джамбазки: Отиваме при циганските барони

Джамбазки: Отиваме при циганските барониДържавната администрация не желае да се справи с проблема с гетата. Това каза заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Незаконните цигански катуни трябва да бъдат премахнати. Трябва да бъдат съборени и отнети тези огромни имения на бароните. Трябва да бъде разрушено гетото. Има липса на справедливост в обществото, има малки наказания, има гетоизация и това трябва да бъде прекратено, защото чупи самата основа на българското общество“, каза той.

Джамбазки заяви, че от ВМРО са събрали необходимата документация за десетки къщи и палати на барони. „Отиваме при бароните. За десетки къщи и палати на барони съм извършил всичко, което е необходимо като административна дейност – питал съм НАП, Прокуратура, ДНСК, Агенция по приходите, но отговорите са безумни, те са измиване на ръцете. Сега вече ги имаме всичките и започваме да ги показваме”, заяви той.

Според него премахването на незаконните постройки във Войводиново трябва да бъде повод да се продължи решаването на проблема по този начин. „За да не каже някой, че това е отмъщение, сега трябва да се отиде при бароните и трябва тяхното имущество да бъде отнето, за да започне действително решаването на циганския въпрос. Това трябва да продължи”, подчерта Ангел Джамбазки.

Евродепутатът коментира и протеста на българските превозвачи и техните колеги от Литва, Полша и Унгария в Брюксел против т.нар. Пакет „Макрон”. Според Джамбазки не е постигнат успех: „Да кажем, че отложихме лошо решение, но това е, което можехме да направим в този момент. Истината е, че българските правителства са проспивали този въпрос, поради комплекса да слушаш „Големия брат” по червения телефон. Навремето слушаха Съветския съюз, сега слушат Брюксел. Политическата логика и честност изисква пакетът да бъде изтеглен и преосмислен в новия състав на следващия Европейски парламент”.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ВИДЕО: Рамзи се разсмя, след като стана жертва на техниката на Фелипе Андерсон

ВИДЕО: Рамзи се разсмя, след като стана жертва на техниката на Фелипе Андерсон,,

програма

      <fieldset></fieldset>


          <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Фики с охрана след покушението, пазят го дори от феновете

Фики с охрана след покушението, пазят го дори от феновете

Фики тръгна с охрана след опита за покушение над него, научи HotArena.

Любимецът на пуберите е придружаван от здраво момче по време на участията си, което зорко следи кой се приближава и кой иска да се снима с изпълнителя. След инцидента, при който Фики и съпругата му бяха нападнати пред дома си, прибирайки се от кино, певецът ходи на участия с охрана.

На една от последните си изяви фолкаджията пак се появи със здравеняк, който не допускаше фенове да се качват на сцената при любимеца си. След това той с широка усмивка реши да поотпусне мерките за сигурност. И феновете веднага го налазиха, без да се стигне до ексцесии, пише „България Днес“.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Собствениците на либийския танкер: Пристанище Бургас се контролира от подземния свят

Собствениците на либийския танкер: Пристанище Бургас се контролира от подземния святНе получихме правосъдие в България, заяви за Дарик представителят на либийската компания собственик на арестувания в пристанище Бургас преди около година моторен танкер Махамед Ил Ахраш.

Пристанище Бургас и морската администрация там се контролира от подземния свят, изтъкна той. Как изглежда истината според либийската страна, разказа Мохамед Ил Ахраш, ръководител на отдел „Застраховане и искове“ в „Либиан Навигейтор ЛТД“, държавната либийска компания собственик на задържания в Бургас танкер.

Каква е вашата гледна точка в този заплетен случай?

Случаят е съвсем ясен, но за съжаление ние не получихме справедливост в България. От първия ден в продължение на повече от година всички в България знаят, че тази предполагаема морска ипотека върху танкера е придобита по незаконен начин, с фалшиви документи. Имаме показание от 24 ноември от нотариуса, чийто подпис и печат е използван. Тя казва, че не е изготвила ипотеката, че подписът и печатът са изфабрикувани. Разполагаме с истинската книга на нотариуса, имаме съдебно решение. Всичко е в наша полза, но, както знаете, плавателният съд не напусна териториалните води на България. Независимо от факта, че имаше съдебно решение в наша полза на 29 януари 2018 година от Върховния касационен съд. Според него „Булгаргеомин“ не се явява правосубектна, няма право да предявява съдебен иск и затова танкерът е свободен да отплава. Моля, забележете, че решението на Върховния съд в София е окончателно и не подлежи на обжалаване. Какво се случи? „Морска администрация“ в сериозно нарушение на местните регулации и международната Конвенция за арест на кораби арестува танкера, въпреки че нямаше никакво право да се подчини на частния съдия изпълнител, за да го направи.

„Морска администрация“ и „Гранична полиция“ казват, че са имали всички необходими документи?

Интересувате ли се и действително ли искате да знаете истината? Защото ние не получихме нищо друго от българските власти, освен лъжи и конспирации. Това е истината. Не ме разбирайте погрешно. Знам, че в България има много почтени хора. Истината е обаче, че след опита ни в продължение на повече от година, след това, което видяхме – не само аз – един либиец, а адвокатите ни от Великобритания, от Гърция, сме на едно мнение – това е нещо като художествена литерaтура, като филм – пристанище Бургас е доминирано от подземния свят, хора, които очевидно контролират пристанището, морската администрация.

Ще ви дам един пример. Те се сдобиха с изпълнителна заповед на базата на същите фалшиви документи, докато чакахме за решението на съда. Когато получихме решението на съда, те дойдоха с тези документи и казаха имаме изпълнителна заповед. Ние обжалвахме това пред съда и на 6 февруари получихме решение номер 914 от окръжния съд. Какво казва съдебното решение? Казва, че изпълнителна заповед и действията по прилагането й от частния съдия изпълнител е спряно.

Но какво се случи? Два дена по-късно, независимо от факта, че съдът спря изпълнителната заповед, съдия изпълнителят, очевидно заради съучастничество с тези хора, а няма друга причина да не се придържа към решението на съда, продължи с процедурата по оценяване на плавателния съд. След това продължи с призовка за публична продан, за да продаде танкера, въпреки че изпълнителната заповед е спряна официално със съдебно решение. След това ние заведохме няколко дела, обжалвахме няколко пъти. В крайна сметка получихме решение от Окръжния съд в Бургас, че всяко действие на съдията изпълнител се отменя. Това е последното решение от декември.

Г-жо, на какви доказателства се позовавате? Защото ние разполагаме със съдебно решение, което спира всякакви действия и постановява, че това е незаконно. Имаме доказателства. Отправили сме жалба до прокуратурата. Заради това сега частният съдия изпълнител е разследван. Защото за да смени името и собствеността на плавателния съд, той издаде официално постановление, предоставящо танкера на опонента ни на базата на публичната продан и посочването на Булгаргеомин за избран купувач на 11 април. А това е отменено. И не само това. Съдията изпълнител е използвал фалшив номер в постановлението. Съдът каза – ние никога не сме издавали това. В резултат съдията изпълнител е отнесен към дисциплинарната комисия, за да бъде разследван. Така че на какви документи се позовавате?

Не се позовавам на документи, а цитирам българските власти. А въпросът ми е какви са следващите стъпки, които ще предприемете?

Ще предприемем различни международни стъпки, които не можем да оповестим. Предприемаме различни действия срещу българската държава, срещу „Морска администрация“. Срещу всички, участващи в тази измама и нарушение. Освен това, в момента ние сме законният собственик. Основанията за задържането на танкера са, че „Морската администрация“ на базата на указанията, получени от частния съдия изпълнител, издаде заповед за задържане на 31 януари, за да предотврати отплаването му и да не изпълни съдбното решение на Върховния административен съд от 2 януари с решение номер 1. Това решение отменя единствената пречка танкерът да отплава. Технически той е свободен да отплава в съответствие с българските и с международните регулации.

Въпреки това „Морска администрация“ по много странен и подозрителен начин нареди танкерът да бъде задържан. Решението на Върховния административен съд е публикувано, официално преведено и изпратено до различни институции – Международната морска организация и т.н. Така че плавателният съд е отвлечен. Това е пиратство. Имаме и друго доказателство. Тези хора на базата на фалшиви документи, получени от Гърция, на базата на фалшиво и незаконно постановление за присъждане на кораба, направени с съдействието на частния съдия изпълнител, успяха незаконно да променят правото на собственост върху плавателния съд.

На това основание са кандидатствали в Панама за временен Международен сертификат за регистрация. Такъв временен сертификат е много лесно да се получи. Той не доказва нищо, тъй като не е постоянна регистрация. За да се направи постоянна регистрация, трябва да се заличи предишната регистрация. Това никога няма да се случи и не се е случило. В резултат ние сме законният собственик. Наред с това, с официално писмо от Панама посочиха, че освен искането от либийските морски власти да се отмени това, тъй като танкерът очевидно все още е регистриран в Либия, посочиха че по време обработката и преразглеждането на документите на Булгаргеомин, са открили, че документите, използвани за регистрация са фалишиви. В резултат в момента там тече процедура за отмяна на временния сертификат.

Каква е стойността на танкера?

Застрахователната стойност на плавателния съд е 33 милиона долара плюс 8 милиона, така че общо около 40 милиона долара.

Какви са загубите Ви заради задържането на моторния танкер?

Надвишават 10 милиона долара.

Очаквате ли, че застрахователят ще предприеме някакви действия по случая?

Нямаме информация за това. Работим от различна страни. Аз мога да говоря само от името на законния собственик „Либиан навигейтър“.

В контакт ли се с либийските морски и пристанищни власти и директора им Омар Ал Джауши? Какво знаете за заповедта български кораби или кораби с български собственици да бъдат арестувани в либийски териториални води?

Да, има официално писмо, разпространено до различни пристанища в Либия, за да се задържи и арестува всеки български плавателен съд. Не можете да обвините либийските власи, които знаят, че повече от година имаме съдебно решение, имаме доказателства, имаме изявление от г-жа Андреадаки, нотариусът в Гърция, имаме всякакви документи и доказателства, а танкерът не е освободен. В момента той е само на метри от пристанище „Бургас“ и имаме съдебно решение, което отменя заповедта за арест от 31 януари 2018-та, а българските власти не правят нищо.

Позицията им е, че това е частен спор между две компании.

Няма спор и няма компания, тъй като решението на Върховния административен съд казва, че Булгаргеомин не е правонаследник на предишната компания Булгаргеомин, няма право на съдебни действия. И ако трябва да отидем по-нататък, ако искате да знате още подробности – този Булгаргеомин не е Булгаргеомин, който е работил в Либия, а Булгаргеомин, която работеше в Либия през 80-те и 90-те година обяви фалит, заведе дело в либийски съд и получи решение да й бъдат платени 1 240 000 либийски динара. Либийската държава и министерството на финансите търсеха тогавашната Булгаргеомин да дойде и да си събере парите. Но Булгаргеомин не отговори на писмото, което беше изпратено и причината е проста – тя има неплатени данъци и заплати и те са сума, надвишаваща сумата, която трябва да получи според съдeбното решение.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Tuttosport: Дибала сменя Икарди в Интер

Tuttosport: Дибала сменя Икарди в Интер,,

Според медиите в Италия от ръководството на Интер ще се опитат да привлекат звездата на Ювентус Пауло Дибала.

Аржентинецът е спряган за заместник на нападателя Мауро Икарди, който отказва да подпише нов договор. Контрактът на футболиста изтича през 2021 година, а интерес към него има от страна на Челси, Ман Юнайтед и Реал Мадрид.

Според последните информации, от Юве искат 100 млн. за Дибала, към когото са се насочили и тимовете на Байерн Мюнхен, ПСЖ и Ман Сити.

„Нерадзурите“ са се опитали да привлекат Дибала още преди трансфера му в Юве, но аржентинецът е избрал „старата госпожа“.

От Юве привлякоха Аарън Рамзи от Арсенал, а сега искат да си осигурят услугите и на Иско от Реал Мадрид и Дибала може да се окаже ненужен в отбора.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico