Daily Archives: януари 14, 2019

Димитър Делчев: Цената на тока ще скочи с 15-20% през юли

Димитър Делчев: Цената на тока ще скочи с 15-20% през юлиЦената на тока за бита може да се повиши с 15-20 % през юли, ако Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не заработи по прозрачен и либерализиран начин. Това съобщи председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев на пресконференция днес. Партията е подготвила сигнал за манипулации при продажбата на ток и нарушаване на свободната конкуренция на БНЕБ ще подаде ДБГ до Европейската комисия.

В него описваме манипулациите на пазара на електроенергия в България, които водят цените в началото на 2019 г. да са с 200% над цените за същия период на миналата година, заяви Делчев. Според него производителите манипулират пазара през задържане на количества,

изкуствено завишаване на цените и по-голямо търсене. Има сделки на изненадващо ниски цени за определени дружества на фона на базовите, които са „подарък към тези дружества“. Пазарът е непрозрачен, на което между 15% и 20% от търговците на електроенергия вече са го напуснали, на път са да фалират множество малки и средни предприятия, защото цената започва да ги унищожава, каза още Делчев.

Вървим към увеличение на цената на тока за бита, а при липса на увеличение на доходите, цената ще е невъзможна за плащане за някои хора.

Всички българи ще пострадат от това – уверен е той.

От ДБГ призовават за пълна прозрачност на енергийната борса, за законодателни промени с цел стимулиране пазара на свободната електроенергия. Само тогава може да разчитаме, че ще имаме евтин предвидим ток, с който може да произвеждаме продукция и да отглеждаме децата си, каза Делчев.

„Искаме да ви уведомим за нарушаване на европейските правила за поддържане на прозрачен и либерализиран пазар на електрическа енергия в България – пише в сигнала Делчев до еврокомисарите за конкуренцията Маргрете Вестагер и за климата и енергетиката Мигел Канете. – Налице са редица факти и обстоятелства, които показват манипулации при продажбата на електрическа енергия в страната, както и несанкционирани от държавните органи практики на производителите на електроенергия във вреда на свободната конкуренция на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Липсата на съществена информация на онлайн платформата на БНЕБ като данни за продавач, купувач и цена на всяка сделка допринасят за ниското доверие в пазара.“

През 2013 г. ЕК препоръча на България да осигури достатъчно на брой търговски участници на свободния пазар, за да се гарантира ефективна конкуренция. Шест години по-късно тази препоръка не е изпълнена – основният производител и продавач на електрическа енергия на БНЕБ е държавата, която предлага над 85% от търгуваното електричество на пазара, отбелязват от ДБГ и заключават, че „правителството играе почти напълно монополна роля в продажбата на електрическа енергия на българската борса“. Последствията са „отсъстващ или занижен контрол“ върху държавните дружества от КЕВР и „регулярно осъществяване на нелоялни търговски практики“.

Въпреки че енергийната борса работи вече 3 г., тя все още не предоставя съществена информация за направените сделки – на платформата на БНЕБ не се качва информация за продавача, купувача и цената за всяка сключена сделка и потребителите не могат да се запознаят с основни параметри на сделките, а само да следят движението на цената. С други думи – не може да се упражнява контрол за непазарно поведение. Крие се и информацията кога са приети търговите предложения и не може да се следят случаите на „мигновено“ приетите, което пък говори за търговия с вътрешна информация – пише още в сигнала.

В сайта на БНЕБ липсва публична информация за средната цена на тока на европейските пазари, както и архив на средни цени на дневна база за период, по-стар от януари 2018 г. Това отнема възможността да се направи пълноценно проучване на пазара.

През последните месеци цените на сегмент „Ден напред“ на БНЕБ отчитат огромни отклонения с постоянна тенденция за необосновано висок ръст – алармират от партията.

„Почти двойно по-скъпа е електроенергията на борсовия сегмент „Ден напред“ за първите 10 дни на 2019 спрямо последните на 2018 г. Данните показват, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията е 147.56 лв./мВтч., като на 8 януари тя е най-висока 207 лв./Мвтч. За сравнение, нивата от последните десет дни на декември са 78 лв./МВтч.

Или за този кратък период има поскъпване на електроенергията с близо 90%“, се казва в сигнала.

Дава се и пример със сделка от 3 декември на цена от 280 лв./Мвтч., което е скок на цената с близо 350%, в сравнение със същия часови диапазон на предишния ден. Отбелязват, че от 2 до 4 декември са регистрирани „аномалии“. Например на 2 декември 20178 г. БНЕБ обявява средна цена за Мвтч 113.44 лв., на 3-ти – 207.14 лв., а на 4-ти – 171.06 лв.

Извеждани са и конкретни примери за съмнителни според ДБГ сделки: „На 12 декември 2018 г. търговецът „Загора Енерджи“ предлага да закупи 103 мегавата базова мощност за периода 1 януари – 31 март 2019 г. на цена от 86.03 лв. за мегаватчас. Сделката се осъществява същия ден за общо количество от 222 377 МВтч, което е продадено за 19.1 млн. лв. (по 86.03 лв./МВтч). Името на продавача не е известно.

Сделката е съмнителна поради факта, че един ден по-рано, на 11 декември, ТЕЦ „Марица Изток 2″ продава пакет на цени между 106 лв./МВтч и 116 лв./МВтч. Показателно е, също така, че в периода на посочената по-горе сделка 10-14 декември 2018 г. базовата цена на електроенергията се е движила в диапазон от 130-140 лв. на МВтч“.

В сигнала се подчертава, че „към момента на пускането на сигнала горепосочените сделки и движения не са проверени от държавните органи“.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Сливнишки герой тръгна само с един нов

Сливнишки герой тръгна само с един нов,, Героя започна своята подготовка за пролетният дял на шампионата в ЮЗ Трета лига сезон 218/2019 само с един нов в състава, който бе изведен на заснеженият терен на базата на отбора в Сливница от треньора Петър Малинов и помощника му Георги Гайдаров.

Направи впечатление, че почти всички от отбора, които се представиха великолепно през есента бяха на линия, като отстрани тренировката изгледа само капитанът на отбора Виктор Георгиев, който страда втора седмица от вирусно заболяване а полузащитникът Георги Кузовски пък бе пратен за час във фитнеса.

Момчетата с отлично настроение приеха обичайните физически натоварвания, основно тичане 4х12 минути.

Пред нашият сайт Малинов заяви, че е радостен, че е запазена цялостта на отбора и вярва, че тепърва потенциала им ще се прояви напролет. Вижте интервюто на малинов ТУК.

Очаквайте пълният списък с контролни мачове на отбора през януари и февруари.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Скандално! Появи се сайт, който предлага професионални хакерски услуги! (Обещават лесен достъп до чужди Фейсбук профили и телефони)

Скандално! Появи се сайт, който предлага професионални хакерски услуги! (Обещават лесен достъп до чужди Фейсбук профили и телефони)

Появи се сайт, който предлага професионални хакерски услуги, видя HotArena.

 

 

На страницата hacker-bg.com всеки може да си наеме хакер, който да изпълни определена задача. Това ставашо съвсем лесно и анонимно. Специaлистите там предлагали голям брой услуги, срещу не много високо заплащане.

 

 

Какво е хакер – Под хакер обикновено се разбира някой, който разбива определена компютърна система най-често с цел облага – независимо дали това е придобиването на информация, данни, присвояване на данни, създаване на неоторизирани / непозволени или изискани от поддържащите системата специалисти промени в системата, които често водят до нейния срив, недобра функционалност и т.н.

Накратко в този сайт всеки може да намери помощ за:

 

– Достъп до чужд фейсбук профил
– Разбиване на АБВ и/или Gmail
– Разпечатка на Виваком, А1, Теленор
– Хакване на Viber, Instagram, WhatssApp
– DDOS атака на сайт
– DOS на мобилен или стационарен телефон
– Изчистване на име в интернет пространството
– Корпоративен шпионаж

 

 

В природата на всеки човек е да иска да надникне там, където му е забранено. Наемането на хакер вече е по-лесно от всякога със създаването на този сайт. С използването на услугите на хакерите вие можете да сте сигурни във верността на вашата половинка,  да изчистите името си, ако някой е публикувал лъжи по ваш адрес или да получите информация за вашите конкуренти.

 

 

Всички поръчки и услуги се изпълняват с гарантирана анонимност, пишат на страницата.

 

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Днес е публичното обсъждане на проектобюджета на Община Червен бряг за 2019-а

Днес е публичното обсъждане на проектобюджета на Община Червен бряг за 2019-а

На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси и чл. 29, ал. 3 и чл. 31 от Наредбата за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местни дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Червен бряг, ръководството на Община Червен бряг кани всички кметове на населени места от общината, бизнес организации, неправителствени организации и граждани от общината за провеждане на публично обсъждане на проекта за бюджет за 2019 година.

Публичното обсъждане ще се проведе на 14.01.2019 г. от 16:00 часа в ритуалната зала на гр. Червен бряг.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Манолова дава на КС „единната цена“ на водата

Манолова дава на КС „единната цена“ на водатаОмбудсманът Мая Манолова депозира днес жалба в Конституционния съд срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите. Това съобщиха от пресцентъра на застъпника за правата на хората.

Позицията на обществения защитник, че разпоредбата „ВиК операторите да прилагат принципа на единна цена на ВиК услуга на обособената територия“ противоречи на конституционните принципи на правовата държава и дължимата от законодателя защита на потребителя.

„В случая, чрез заложеното в чл. 14, ал. 2 от закона правило за определяне на единна цена на обособена територия, подходът на законодателя е неоправдан социално и небалансиран, не отчита обществения интерес и правата на потребителите на услугите и не задоволява изискването за справедливост“, пише Манолова в жалбата до КС.

Становището на омбудсмана, изразявано нееднократно, е, че увеличението на цената на водата е несправедливо, защото то не води до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата. Гражданите, по думите ѝ, спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби и течове, защото потребителите са тези, които плащат сметката.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico