Daily Archives: януари 15, 2019

Мапекс е изборът на Община Плевен за изработване на геоинформационна система на града

Мапекс е изборът на Община Плевен за изработване на геоинформационна система на градаGISБългарската геоинформационна компания Мапекс е избраният от Община Плевен изпълнител на обществена поръчка за изработване и инсталиране на географска информационна система (ГИС) на град Плевен. Процедурата беше проведена през м. декември 2018 г. Срокът на подписания договор е 151 дни. В резултат на изпълнение на договора, Община Плевен, респективно и нейните граждани, ще получат географска информационна система, с която ще може да се поддържа в цифров вид информацията за градоустройствените планове. За целта ще бъдат инсталирани над 10 броя лицензи от ГИС Тобел – единна среда за поддържане на данни за територията на общината.С помощта на тази система се предоставят услуги, свързани с географска информация при проектирането, благоустройството, строителството и управлението на активите.
Крайната цел на изпълнението е получаване на единен цифров модел на устройствените планове, който ще служи за решаване на широк спектър от задачи в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и др. Внедряването на системата ще доведе до значително облекчаване на работата на администрацията, както и възможност за предоставяне на електронни услуги за гражданите и бизнеса.
Проектът е насочен към подобряване и улесняване на работата с данни, поддържани от Общината, тяхното лесно управление, използване и предоставяне. Община Плевен ще оптимизира времето и процесите по изпълнение на административните дейности, ще повиши удовлетвореността на своите граждани от ползването на услуги, които ще се предоставят по-бързо и по-качествено.
С цифровизацията на данните местната администрация ще има достъп до актуална, достоверна и комплексна геопространствена информация за прозрачни управленски решения и отчетност, която ще подобри планирането и управлението на територията.

Powered by WPeMatico

Сделката за Ф-16 мина в две парламентарни комисии

Сделката за Ф-16 мина в две парламентарни комисииПарламентарната комисия по отбрана е подкрепила проекта на решение за разглеждане на предложенията и мотивите за тях, посочени в доклада на Министерския съвет относно закупуването на изтребителите Ф-16.

Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след заседанието на комисията, което продължи повече от три часа.

Преди седмица правителството изпрати в парламента предложения съгласно Примерен план – приложение номер 3 към Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с решение на НС, и за възлагане на министър – председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет.

Две парламентарни комисии – военната и тази по бюджет и финанси, одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

Само БСП и Воля не са подкрепили предложението на кабинета. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов след края на тричасовото заседание на военната комисия.

Заради класифицираната информация суми на сделката не бяха оповестени, но според министъра отклонението от досегашната най-скъпа оферта нямало да е повече от 300 млн., отбелязва „Канал 3“.

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно с ДДС и всички останали харчове покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от НС в размер на 1,8 млрд. Такива суми заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда, което било 3 на сто от БВП. Затова и социалистите били против, защото не искат повече от 2 % от бюджета да се заделят за въоръжение. Велков изтъкна и другия аргумент на БСП да гласува против, а именно, че има отклонение от параметрите на първото решение на НС от миналата година за финансовата рамка, сроковете и начина на плащане.

Велков обаче разкри, че по време на заседанието министърът на отбраната е гарантирал, че дори и да ни излезе по-скъпо покупката на изтребителите, това няма да ощети по никакъв начин планираните средства по другите два проекта за патрулни кораби на Военноморските сили и за бойни машини за Сухопътните войски.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Челси иска 112 млн. за Азар

Челси иска 112 млн. за Азар,,

Бъдещето на суперзвездата на Челси Еден Азар все още е неясно. Белгиецът все още не е преподписал договора си със „сините“, а интерес към него има от страна на Реал Мадрид и Барселона. 

Контрактът на Азар изтича през 2020-та и „сините“ рискуват да го изгубят без пари. 

Според информациите в английските медии, от Челси са сложили цена на звездата си и ще искат 112 млн. евро. 

Както е известно, английският тим привлече Кристиан Пулишич от Борусия Дортмунд, който ще облече фланелката на тима след края на сезона. 

През ноември Азар заяви, че все още не е решил дали ще преподпише. 

„През януари ще ми остава още една година от договора и ако не подпиша нов, трансфер ще е възможен. Възможно е да премина в друг клуб, но искам да стана легенда на „Стамфорд Бридж“ като Лампард или Дрогба“, коментира Азар през ноември. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ексклузивно в HotArena! Пиян Цецо Андреев звънял да Емилия да й иска обяснение защо го е отрязала! На следващия ден гримьорът се скрил в тоалетната от страх! (Вижте защо)

Ексклузивно в HotArena! Пиян Цецо Андреев звънял да Емилия да й иска обяснение защо го е отрязала! На следващия ден гримьорът се скрил в тоалетната от страх! (Вижте защо)

Майсторът на четките, както Цецо Андреев нарича себе си, не стига, че добре се е погрижил за това да не работи повече с поп фолк певицата Емилия, но й търси и обяснение защо е прекратила използването на услугите му, узна HotArena.

 

Докато той бе в къщата на „Биг Брадър“ през месец ноември, наяве лъсна как е прецакал съпругата на Жорж Башур. Четири пъти й обещал, че за снимките на поредното й видео той ще бъде на снимачната площадка, за да я приведе в подходящ вид, но в крайна сметка не спазил договорката и не се явил. Заради неговата несериозност се наложило на певицата да отмени снимките за друг ден, докато намери екип, на който да довери красотата и визиите си в лентата.

 

Вероятно заради това Емилия е прекратила работните си взаимоотношения с Цецо. Въпреки това тя посещава салона, в който той се изявява и който е собственост на колегата му – фризьор Момчил Спасов. Само че пайнерката спирала там само за да й барнат прическата, а макиажа доверявала на друг човек от друг салон…

 

Андреев се напил една вечер и решил да безпокои блондинката по телефона, за да й търси сметка защо игнорира както него, така и работата му. Емилия не обърнала особено внимание на обаждането му, но пък Джордж Башур решил да вземе отношение по казуса. Той изпратил един от охранителите си в салона със заръката да предаде на гримьора, че не му прави чест да звъни по нощите виновен и търсещ обяснения в неадекватно състояние.

 

Андреев щом чул кой човек го търси и от кого е изпратен, се скрил в тоалетната и не излязъл от там дълго време.

 

Последният им съвместен ангажимент е бил по клипа на „Завинаги“, песента, която пайнерката посвети на покойния син на Жорж – Феди. Ако там Цецо се е издънил, намесата на Башур в разпрата е напълно уместна.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Ще се разглежда предложение за отпадане от разписанието на автобуси до Буковлък, Върбица и Бохот

Ще се разглежда предложение за отпадане от разписанието на автобуси до Буковлък, Върбица и Бохотavtobus patnitsiПредложение за промени на маршрутни разписания на автобусни линии от общинската транспортна схема е внесено за разглеждане в постоянни комисии на Общински съвет – Плевен. Предложението е за отпадане на неефективни маршрутни разписания, спирки и корекция в разписанията в празнични и почивни дни.
„В изпълнение на Наредба №2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси, комисия предлага на Общинския съвет да утвърди промени в транспортната схема на Община Плевен. Това предложение касае промени в наше решение от 25.08.2016 г. и се отнася за маршрутните разписания на три междуселищни автобусни линии: Плевен – Буковлък, Плевен – Върбица и Плевен – Бохот. Първо предстои обсъждане на предложението в ПК по „Стопанска политика и транспорт“. Становища по него са представили и кметовете на селата Буковлък, Върбица и Бохот, тъй като предлаганите промени в разписанията на междуселищните автобусни линии засягат на практика тези три населени места“, информира председателят на Общинския съвет Мартин Митев.
В материалите, публикувани за обсъждане в ПК по „Стопанска политика и транспорт“ за януари, се посочва, че със заповед от 22.11.2018 г. на кмета на Община Плевен е свикана комисия, сформирана съгласно цитираната по-горе Наредба №2. Пред комисията е представено писмо-становище от Палушка Георгиева – председател на Управителния съвет на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен, в което се посочва, че: „…Във връзка с увеличените цени на дизелово гориво, гуми, масла, авточасти и други експлоатационни разходи и подготовката за провеждане на процедура за обществена поръчка, предлагаме да бъдат оптимизирани автобусните линии от общинската и областна транспортна схема, като отпаднат неефективни маршрутни разписания, спирки и намаляване на разписания в празнични и почивни дни.“ От Сдружението предлагат конкретно: по линиите Плевен – Буковлък и Плевен – Върбица да отпаднат сутрешни и вечерни курсове в събота и неделя; по линията Плевен – Бохот да отпаднат курсовете в 5.32 ч. и 19,10 ч. в празнични и почивни дни /събота и неделя/; по линията Плевен – Рибен да отпаднат маршрутни разписания в неделните дни; по линията Плевен – Байкал да отпадне маршрутното разписание в 7,30 ч. в събота и неделя.
Във връзка със становището на Сдружението е изискано мнението на кметовете на населените места, за които предлаганите промени се отнасят пряко. За линиите на територията на община Плевен към преписката, внесена в деловодството на Общински съвет – Плевен, кметовете на селата Буковлък Росен Русанов и на Върбица Леонид Балинов са заявили, че нямат възражения по предложението. В становището си кметът на с. Бохот, Цветан Кънев посочва, че предложението не засяга само жителите на Бохот, а и живущите в селата Тученица а Радишево, тъй като автобусът преминава и през тези две населени места. „Желателно е да изисквате не само моето становище, но и становищата на кметовете на селата Тученица и Радишево“, пише Цветан Кънев и изразява несъгласие по маршрута Плевен – Бохот да отпаднат през почивните дни /събота и неделя/ първият курс на автобуса в 5,32 ч. и последният в 19,10 ч.: „ Не съм съгласен, тъй като повечето фирми в гр. Плевен работят в събота, а има пътуващи работници от селото. Моето предложение е в събота двата курса на автобуса да се запазят, а да отпаднат само в неделя, когато няма пътуващи работници.“

Powered by WPeMatico