Daily Archives: януари 18, 2019

Шокови сметки за парно в София

Шокови сметки за парно в СофияСтудът и поскъпването на топлинната енергия с почти 50 процента сметките за парно за декември 2018 г. спрямо миналия отоплителен сезон. Това показа проверка на в. „Монитор“. Фактурите са от днес в касите и могат да се плащат.

176 лева ще плати домакинство за отоплението на двустайно жилище в квартал Лозенец, с 58 лева по-ниска или 118 лева е била фактурата му за декември 2017 г.

За просторен двустаен в полупразна кооперация в центъра на София декемврийската сметка излезе 250 лв. или с трийсетина лева повече на годишна база. За двустаен, чиито обитатели не ползват топла вода сметката за декември 2018 г. е само 123 лв.

За отоплението на по-голям апартамент разликата е още по фрапираща и е с близо 200 лева по-висока.

През миналия отоплителен сезон семейството се е платило 420 лева за топлоенергията за последния месец на 2017 г. , а за декември 2018 г. сметката удря 616 кинта.

Скокът на фактурата спрямо по топлия ноември е още по-голям – стига до 68%. За топлото на двете стаи и кухнята през ноември 2018 г. сметката е била 105 лева или със 71 лева по-ниска отколкото за декември.

Средната месечна температура за декември 2018 г. в София е била +0,2 градуса, а година по-рано плюс 2,6 градуса. По-големият с почти 2,4 градуса студ е довел до по-голямо потребление. Междинно отчитане на общите топломери в абонатните станции на топлофикация показа, че към 20 декември консумацията на топлинна енергия е била с 14% по-голяма.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Социалната бомба на ромите засяга националната сигурност

Социалната бомба на ромите засяга националната сигурностПоредният случай на агресия между роми и българи в с. Войводиново ни върна в действителността, в която разделението и омразата служат от една страна за рейтинга на псевдопатриоти и популисти, от друга – за сплотяване на ромите зад ромски лидери на кланов принцип. Това пише в официалната позиция по случая на ПП МИР.

Ето какво още заявяват от МИР:

И в двата случая това е спекулация, насочена срещу интересите на България и нейните граждани. Това се казва в позиция на Политическа партия „МИР“, в която се посочва още, че „безнаказаност и страх водят до политически и икономически дивиденти за едни, но до слаба държава за всички нас,
останалите“.

„В тази нагнетена ситуация, в кризисните райони има само едно общо виждане между българи и роми – никой не вярва на държавата! Никой не вярва, че ще бъде въздадена справедливост; никой не вярва, че ще бъде защитен; никой не вярва, че ще има ред; никой не вярва, че ще има социална политика, нито икономическо развитие. Време е някой смело да каже, че медалът има две страни и има нужда от дългосрочна политика, засягаща и двете страни“, допълват още от партията.

Експертният екип на политическата формация предлага пакет от конкретни мерки и политики. Трябва да се спрат социалните плащания на всеки гражданин, ако детето му не посещава училище. Необходимо е прекратяване на практиката за селектиране на изцяло етнически еднородни паралелки в училищата. Тази политика изисква разбиране и работа и с двете страни.

Предлагаме създаването на смесени патрули на Полицията в районите с концентрирано ромско население. Това означава реформа и в МВР. Искаме еднакво третиране на всички граждани при кражбите на ток и вода. Нужно е строго спазване на закона при раждания от непълнолетни. За това ще
помогне провеждането на съвместни образователни кампании с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за рисковете от ранен секс, мерките за безопасен секс и хигиена.

Ще е от полза и организирането на специални програми за социализация и приобщаване към училището през спорт и спортни дейности на подрастващите в местата с концентрирано ромско население. Предлагаме съвместна кампания между Министерство на образованието и Българската православна църква за ограмотяване и духовно израстване на желаещите граждани от
ромски произход в съответните епархии. Осигуряване на регионални програми за облагородяване на средата, инфраструктурата и насищане с улично осветление на ромските квартали доказано ще намали престъпността.

Една от мерките е ангажиране на социално декласирани представители на ромската общност в държавни програми, изискващи ниско квалифициран труд. Необходимо е и изработване от Народното събрание на специална дългосрочна програма да ресоциализация на ромската общност в рамките на
обществото с хоризонт от 20 години, чийто ресурс да бъде насочен към възрастовата категория деца от общността между 8 и 16 години.

„Политическа партия МИР приема сегашното състояние на проблема за естествен конфликт в обществото, който носи огромни материални и духовни щети и директно засяга националната сигурност на България“, категоричен е председателят на партията Симеон Славчев.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Моу: Не трябва да сравняваме Меси и Роналдо

Моу: Не трябва да сравняваме Меси и Роналдо,,

Вече бившият наставник на Ман Юнайтед Жозе Моуриньо даде мнението си по темата „Кристиано Роналдо срещу Лео Меси“.

Двете суперзвезди разделиха десет „Златни топки“ помежду си и подобриха куп рекорди в последните години.

„Не е честно и за двамата, когато някой определя единия за по-добър от другия. Те са просто различни.“

„Не е честно да бъдат сравнявани. Единственото нещо, което мога да кажа е, че, когато имах Роналдо, бях изключително щастлив.“

„И когато трябваше да играя срещу Меси или срещу Роналдо, трябваше да помисля много сериозно, за да помогна на отбора си да спечели.“

„Нещото, което заслужава уважение е, че те останаха на върха толкова дълги години. Винаги съм казвал едно – случва се да спечелиш веднъж, но да печелиш през цялото време е изключително трудно.“
Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico