Daily Archives: януари 19, 2019

Швеция подобри офертата си за „Грипен“

Швеция подобри офертата си за „Грипен“Швеция отново рекламира изтребителите си „Грипен“ и твърди, че е готова да даде на България 10 самолета, и то с необходимото въоръжение и оборудване за заложената от българската страна сума от 1.5 млрд. лв., или 1.8 млрд. лв. с ДДС, разкрива в. „Сега“.

В официалната позиция на директора „Експорт и международни отношения“ към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин се казва: „Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България“, се отбелязва в нея. Шведската страна и фирмата „СААБ“, която произвежда изтребителите „Грипен“, обявява и готовността си за „допълнителни разговори, в случай че България би искала да проведе такива”.

Шведската позиция беше разпространена ден след като парламентът разреши на правителството да преговаря със САЩ за купуване на F-16. 130 депутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС дадоха мандат на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи да проведат разговори с американската страна за придобиването на 8 самолета с включено оборудване и въоръжение. НС разреши и отклоняване от заложените изисквания към доставчика, включително цена, срокове на доставки и начин на плащане. Според досегашната информация американската оферта включва по-скъпи самолети, по-дълъг срок за доставка на първите машини и плащане наведнъж, а не разсрочено. Българските власти обаче твърдят, че всичко подлежи на промяна и договаряне.

Работните групи и правителството предложиха преговори със САЩ, а не Швеция с аргумента, че тяхното предложение включва и оръжие и оборудване. Те твърдят, че при „Грипен“ не се предлага многоцелеви изтребител, а по-скоро машини за „Еър полисинг“. Това от своя страна щяло да наложи да се купува въоръжение и оборудване, както и лицензи, а това зависело от трета страна, която отново била САЩ. И ако се вземат „Грипен“, това частично ще означава чакане на американско съгласие за част от оборудването и за въоръжението. Според военния министър Красимир Каракачанов това се било получило в други две страни. Тезата на управляващите за избора на американски машини включва и твърдението, че става дума за геостратегически и политически избор.

Каракачанов няколко пъти обяви, че започват преговори със САЩ и ако те не отговарят на изискванията – финансови и икономически, тогава можело да се стигне до преговори със следваща страна. При сегашната ситуация обаче това би означавало нужда от ново решение на Народното събрание, което изобщо не е сигурно, че може да мине при сегашната конфигурация и след всичко изговорено през последните месеци.

От „Локхийд Мартин“ – производител на F-16, реагираха в четвъртък, като обявиха пред Канал 3, че сделката за американските изтребители може да бъде финализирана в следващите 6 до 9 месеца.

„Грипен” е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро”, посочва Йоаким Валин. „Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България“, казва той.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Първият отбор на Нафтата разгроми юношите

Първият отбор на Нафтата разгроми юношите,,

Нефтохимик победи с 5:0 юношеската формация на клуба до 19 години в двустранна игра на стадион Българово. В спарингa наставниците на двата тима – Диян Петков и Милен Христов, дадоха шанс за изява на всичките си футболисти. За първия отбор игрови минути записаха юношите Асан Ахмед, Васил Ангелов и Мартин Ставрев.

Първото полувреме завърши при резултат 4:0, след точни попадения на Георги Радев, Кристиян Мирославов и две на Деян Христов. За 5:0, през втората част, се разписа Боримир Карамфилов.
През следващата седмица предстоят две проверки за първия отбор. В сряда (23 януари), в 12:00 ч., „шейховете“ ще се срещнат с Черно Море (Варна) U19, на стадион Българово. В събота, отново на Българово, ще изиграят приятелски мач с тима на Несебър, за който допълнително ще бъде обявен часът.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Защо опитаха да съсипят бизнеса на Миньо Стайков и Арабаджиеви? Вижте разтърсващия текст на един силен човек, който се бори с ужасна съдба и не се предава!

Защо опитаха да съсипят бизнеса на Миньо Стайков и Арабаджиеви? Вижте разтърсващия текст на един силен човек, който се бори с ужасна съдба и не се предава!

Настъпи новата 2019 г.  Най-напред да си я честитим! Да сме здрави, че иначе с настоящата здравна система, ако се разболее някой… няма никакви гаранции за бъдещето.Е, то и здрави да сме, пак няма гаранция за каквото и да е, но винаги е по-добре човек да е здрав, отколкото болен. На второ място, исках да си пожелаем да сме щастливи. Замислих се обаче, дали това ми пожелание би било реалистично. Не знам. Ако е възможно да сме щастливи, то го желая от все сърце. Аз се опитвам постоянно да бъда щастлив и трябва да си призная, че доста често ми се получава. Но имам една незаобиколима пречка – трудно ми е да бъда щастлив сред нещастни хора. Ако може някой да ми даде акъл, как да преодолея това препятствие, ще бъда задължен до края на дните си. Пожелавам си да има повече щастливи хора. Но не глуповато щастливи, а истински щастливи.

Няма как да не сте чували за плацебо ефект. Най-често се ползва при здравеопазващи манипулации, в които се разчита на доверието на пациента. Тоест, важното е той, пациентът, да повярва, че лечението, което му се прилага е адекватно, нищо, че това не е така. И по този начин на психическа основа понякога има подобрение, защото вярата е от водещо значение при възстановяването на всеки болен човек. Иначе плацебо означава лъжлив, симулиращ, въображаем. Ето защо и настоящата статия, реших да я именувам тъкмо така. Надали ще ми зададете въпроса защо, но въпреки това, ще кажа, че животът, който водим тук, в нашата, иначе прекрасна родина е плацебо или псевдо, което и да си изберете, няма да сбъркате. И надали някой ще тръгне да ме опровергава, освен ако тази статия не бъде прочетена от някой, който се ползва от благата (разбирай парите) на сегашната върхушка. Върхушка, сътворена в преобладаващата си част от бездарници и примитиви. И това не го пиша под емоция, да не си помислите, че съм развълнуван или ядосан. Не, това е възможно най-спокойната констатация, въз основа на последното управленско десетилетие у нас. Говори се, че Калигула (12-41), управлявал през първия век от нашата ера, е искал, а според някои, е успял да направи любимия си кон Инцитат сенатор. Дали Инцитат е станал сенатор или си е останал само кандидат, това едва ли има кой знае какво значение, освен това, че разюзданият Калигула е вярвал, че стои над всичко и над всички. Също е смятал, че сенаторите не са достойни нито за неговото уважение, нито за това, че са способни да управляват древния град. Но да оставим сенатор Инцитат там, преди две хиляди години и да пуснем от него един паралел, който да ни отведе в родния парламент. Сегашните депутати също не се радват на уважението на най-силния човек, наричан от някои падишах. Дори той им нарежда какво да направят, а не ходи в парламента, защото не могъл да си губи времето там.

Примерите са многобройни, но има достатъчно следовници на Бойко Борисов, за да си губя излишно и аз времето, да описвам неговите управленски „иновации“. И все пак, Калигула дали е успял да направи сенатор благородното животно, мненията са противоречиви, но факт е, че Бойко успя да направи депутати, не коне, а говеда. Говеда, които разсъждават именно като такива и правят поразия след поразия, защото да не забравяме, че законите се приемат именно там, в българския парламент. Горкият Калигула, за един кон го разнасят две хиляди години, а не знам нашият властелин колко би следвало да му се отдели историческо място, затова, че вкарва в парламента екземпляри, които твърде малко имат общо с интелигентността и човеците.

И да не кажете, че съм голословен, ще приведа следния пример.

В българския парламент се прокара закон за т. нар. гражданска конфискация. Да, знам, че звучи абсурдно и направо идиотски, но това е положението, съдът може да те оправдае и да постанови, че имуществото си е твое, но държавата след това идва и хоп, завзема каквото си  хареса от твоето имане, нищо, че може да е едно жалко апартаментче или хотели, дай Боже всеки му! Имам предвид хотел за всеки от Вас, а не да Ви го вземе оная комисия, която уж се бори против корупцията и прочее глупости. А друг закон, който също беше прокаран от мнозинството, дава право на властите да задържат всеки гражданин и 48 часа да не уведомяват никой, че са го задържали. Децата са на промоция. За тях този срок е 24 часа. Нали си представяте, ако детето ви е прибрано от полицията, а вие не знаете, какъв стрес ще преживеете за тези 24 часа. Стрес, който може да ви донесе един куп болести, но какво от това. С колкото и юристи да говорих за тези два закона, всички са на мнение, че това е абсурдно, това е против всяка юридическа логика. А някои, определят това законодателство като фашистко. И като имаме предвид някои от управляващите, сякаш думата „фашистко“ си е съвсем на място.

Та като поменах Калигула и като така ми тръгна мисълта, ще се наложи да разровя още по-назад в Рим и да Ви кажа, че нашите управляващи са привърженици и на още един римлянин – Сула (138-78 пр.н.е.).

Сула, който не се е церемонил нито с враговете си, нито с приятелите си, който е пролял безчет литри човешка кръв, който е завзел безчет имоти без съд и присъда, благодарение на проскрипциите – списъци на римляни, чиито имоти биват отнемани, а техните притежатели убивани и убийците получавали част от плячката. Сега също сме свидетели на проскрипции, но те не се обнародват, за да ги види целия народ, а някъде тайно се обсъждат и се вземат решенията за отнемане на бизнеси.

За пример веднага посочвам Миню Стайков – собственикът на „Винпром Карнобат“.

Разбира се, че това е проскрипция от най-сулска проба. Първо се съсипва един невероятно успешен бизнес, а после този бизнес ще бъде даден в „наши ръце“. Но там работят най-обикновени хора, които всеки месец получават своите заплати, с които отглеждат своите семейства, само че това, кой го интересува? И винпромът беше ударен точно, когато се подготвя новото производство, а новата реколта с грозде, нямаше кой да я обработи, защото заводът беше затворен за известно време, а камионите, пълни с грозде чакаха дни наред. Толкова за обективното разследване и борбата с корупцията.

Друга проскрипция, която се извършва е отнемането на хотелския бизнес, може би на най-големите хотелиери у нас – сем. Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Но или те постъпиха по-умно, или имаха късмет, това не знам. Но за разлика от Миню Стайков, който и до момента търка нара в килията, сем. Арабаджиеви, които не бяха в България, когато бяха атакувани хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив. След това успяха да се укрият, защото очевидно е, че знаят с какво си имат работа и, че нямат шанс за честно разследване. Спомням си как един прокурор, на когото бяха лепнали прозвището „спец“ обясняваше разпалено, че в хотел „Маринела“ били открили много милиони кеш, както и лъскави возила за не знам си колко милиона. И това трябваше да звучи страшно, това трябваше веднага в съзнанието на целокупния ни народ, да е обстоятелство за престъпление от най-висша степен. Докато го слушах този „спец“ се сетих за ефекта „Дънинг-Крюгер“ – при този ефект, тези, които са на ниско ниво и неспособни, смятат, че са изключително начетени и и способни наопаки – тези, които са подготвени, имат занижена себеоценка. Този „спец“, христоматиен пример за ефекта, никъде в своята логорея не каза, по кой член е престъпление да имаш луксозни коли за милиони левове и да имаш милиони кеш, след като си богат човек. Той гордо обяви, че те, колите и парите се изземат, без да има за него значение, че съдът не е постановил подобно нещо. Но на кого му пука, че съдът не е отсъдил, ако потрябва, вероятно ще отсъди. Дано да не съм прав! Имам предвид, да не съм прав, че съдът отсъжда така, както му се нареди.

Факт е, че 21-годишният син на сем. Арабаджиеви Вълчо, който си е бил дошъл за малко у нас и до момента се намира в килията и е държан като заложник, тоест чрез него се изнудват майка му и баща му.

Мафиотски похвати, но на държавно ниво. А иначе, всеки, който е престъпил законите, трябва да носи своята отговорност, по това няма спор. Но тук виждаме, че дали си виновен или не, няма значение, биваш изтипосан на публичния стълб на позора, а някои медии, очевидно по подадени насоки, започват да бълват срещу съответните персони кал и мръсотия. И така, после защо умните, интелигентните и можещите бягат. Бягат, защото нямат надежда, че ще се спре потъването, а да не говорим за оправяне. Не искат да пилеят живота си, както и този на децата си за подобна кауза, която според тях е пердута. Това е жалко, много е жалко, защото държавата ни по този начин все повече бива обрамчена от туморните метастази. Все повече, мафия и държава започват да се синонимизират.

Апропо, само да кажа, че по моя информация, която случайно дочух, в хотелите на сем. Арабаджиеви работят пет хиляди души.

Представяте ли си колко хора си вадят хляба там, а с каква лека ръка държавни институции съсипват един меко казано успял бизнес. И да не забравяме, че по време на европредседателството ни, хотел „Маринела“ се пръскаше по шевовете и едва успяваше да поеме всички събития и гости. Хотел „Маринела“ беше основният хотел на България за председателството. И какво стана два месеца след това, което не се е знаело преди това? Риторичен въпрос. Преди време написах в личния си фб-профил, че се надявам хотел „Маринела“ да продължи да се казва именно така.

Автор на текста: Иван Янев, Председател на съюза на слепите спортисти   

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

„Зелената“ ненавист удари и Банско

„Зелената“ ненавист удари и БанскоКоментар на Стефан Джендов за сайта „Гласове“

Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени. Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива. В същото време, за да поддържат огъня сред онези, които смятат, че всяка планина е за лична употреба, но в никакъв случай не бива да се инвестира в нея като в източник на приходи, зелените продължават да размахват фалшифицирани във фотошоп „документи“, които „планират“ грандиозно застрояване. Част от реакциите са на открита ненавист: „Хайде тези, дето строихте хотелите, сега да видим какво ще ги правите!“. Подобно на тумор образувание от ненавист и ярост към хората, които може би биха спечелили от инвестицията си, е по-силно от всяка здрава логика. Вероятно е всеобхватна болест, която няма допирна точка с природата – омразата е насочена към всеки, който търси развитие.

Нов лифт на стойност 43 млн. евро, десетседалкови кабини и капацитет от 3800 души на час ще бъде издигнат това лято на мястото на предишната кабинка. Това съобщиха от курорта Шладминг, който беше домакин на Световното първенство по ски през 2013 година. Новата кабина на хълма Планай ще осигурява комфорт на десетина скиори през зимата или на двама колоездачи с велосипеди за спускане през летния сезон, когато черните писти за слалом се превръщат в най-голямото предизвикателство за вертикално каране по надолнището.

Именно в Шладминг премиерът Бойко Борисов предаде домакинството на председателството на Европейския съюз на австрийския премиер Себасиан Курц. По това време Австрия планираше да кандидатства за домакин на Зимни олимпийски игри. По-късно страната се оттегли от проекта, но въпреки това сегашната 6-седалкова кабинка, с потенциал да качва 2200 скиори на час ще бъде изцяло подменена.

Курортът Шладминг се намира австрийската област Щаермарк, наречена още Зеленото сърце на Австрия.

Управляващият директор на ски зоната Планай Георг Блейм коментира пред австрийската преса, че през 2020 г. ще бъде подновена и кабинката на съседния на Планай хълм – Рормос. Общият брой на лифтовете в курорта Шладминг е 45, а дължината на пистите е 130 км.

Причината за подмяната е, че в последните три години на основният лифт в курорта вече се събират опашки, на които може да се чака и по 25 минути в най-натоварените сутрини, както и когато учениците са във ваканция.

Общото между всички курорти, които отговарят на търсенето на туристите, е, че те обновяват своята инфраструктура по начин, който отговаря на потребностите. Нещо като туристически комунизъм – всекиму според потребностите, цени за всеки според джоба.

Подновяването и увеличаването на капацитета на всеки лифт е свързано с пълно премахване на съществуващите колони и въжета и изцяло ново инженерно решение, за да е гарантирана безопасността на хората. Увеличаването на броя на хората, които се качват нагоре по ски пистите, не означава претрупване, защото същите скиори ще могат да се пуснат повече пъти и по-бързо, отколкото преди.

Разширяването на ски зоните с нови писти винаги е обвързано с категоричното становище на експерти еколози, чиято кариера е преминала в оценяване на проекти, свързани с природната безопасност при всяка строителна дейност.

В Австрия не съществува проблем между зелените и инвеститорите в ски курортите. В същото време всеки собственик на хотел или къща за гости дължи процент от приходите си за поддръжка на околната среда.

Втората причина в този дял на огромния ски регион Амаде с общо над 800 км. писти и стотици лифтове, е пряката конкуренция на Доломити супер ски, които със своите 450 лифта и 1200 км. писти са разположени на територията на национален парк под егидата на ЮНЕСКО и чието основно достойнство и най-привлекателна реклама е феноменалната гледка, която предлагат. Тя върви и със значително по-високи цени.

Какво предлага Пирин и курортът Банско?

Първо: лифт за осем скиори с манекенски мерки (никой да не е повече от 80 кг), който работи от 2003 г. и е с капацитет от 2000 души на час;

Второ: една-единствена кабинка за скиорите за целия курорт;

Трето: опашка в натоварени дни, на която се чака между 3 и 5 часа;

Четвърто: автомобилен хаос и мръсотия от автомобилите, които се качват в планината, защото стотици хора нямат дори физическата сила да чакат на студ и в некомфортните ски обувки с часове. В резултат в натоварените дни в Пирин се качват до 4000 автомобила дневно;

Пето: Ръст на оплакванията от страна на туристи, които губят над една трета от активното си време за каране на ски в чакане на опашка.

Какво поиска местният бизнес, след като регионът зависи пряко именно от туризма? Ясно и недвусмислено, с подкрепата на кмета и на общинския съвет на Банско, искането бе и продължава да бъде за изграждане на втори кабинков лифт – модерен, с достатъчно брой места, отопление и всички екстри, които днес предлагат лифтовете в модерните курорти.

Туризмът в наши дни е може би най-конкурентният бизнес, чиито достойнства и оценки се променят със скоростта на борсови индекси. От една страна са световните платформи за обмяна на впечатления, а от друга – курорти, които се борят за своя дял от платежоспособни гости.

Към 2018 г. най-активните скиори в Европа са германците, които са над 14 милиона по данни на статистическия портал „Статиста“, който обработва информационните данни от 22 500 източника.

От декември 2017 г. до края на сезона през 2018 г., у нас за зимен туризъм са пристигнали около 14 хил. германци по данни на Националния статистически институт (НСИ). Останалите 13 милиона и 986 хиляди явно избират други места.

Над 8 милиона са французите, запалени от зимни спортове, но нашата страна са избрали под 5500 от тях.

От британците за същия период у нас са дошли 28 хил. човека и в голяма степен заради редовно публикуваните статии за изгодността на ски курортите в Европа, където Банско винаги води с цена.

Като брой запалени от зимните спортове, пред нас са чехите, словаците, румънците, унгарците. Турците са над два пъти повече, отколкото българите, които карат ски!

И причината за това е на първо място в националната култура, в стойността, която намират обикновените хора в това да спортуват редовно, да споделят страстта си със семейството, с близките и приятелите.

Българите, които се интересуват от зимни спортове, са 349 хиляди. Зад нас са Сърбия, Португалия (дори е изненадващо, че все пак и португалци карат ски), Гърция, Македония и в дъното на класацията – напълно очаквано – е Лихтенщайн.

Истината е следната: хората пътуват все повече, сравняват все повече детайли, изискват все по-високо качество, търсят все по-голямо разнообразие и когато дадено място може да се открои единствено с ниската си цена, то е защото компромисите са твърде много.

В протестите срещу втори кабинков лифт на Банско няма екология.

Ако някой мислеше за екологията, протестите би трябвало да са срещу хилядите автомобили, които ежедневно изорават планината и съсипват въздуха й. Но това не се случва. Напротив! Българите точно това искат – да стигат навсякъде с личното МПС, да намират изобилие от паркинги и ако ги няма – достатъчно място край пътя.

Пример за подобно нагло нашествие е нещастната Витоша. Макар Столична община да пусна редовна автобусна линия от чисто нови рейсове, които приличат по-скоро на луксозен междуградски транспорт, народът напъва да си паркира возилата точно, абсолютно точно срещу ресторантчето на Златни мостове, за да могат от централната си позиция да си изпушат цигарата и да си хапнат кебапчето.

И там, където лифтът стига – точно на Алеко, отново е пълно с коли – само тъпите селяни се качват на тъпия Симеоновски лифт.

В Швейцария курортите, които напълно са забранили достъпа с автомобили са девет и сред тях са легендарните Венген и Цермат. Средната цена за нощувка за Венген e 500 лева и над 600 лева за Цермат. На цената на две швейцарски нощувки британците идват за ваканция у нас с включен самолетен билет, храна и ски карта.

И докато всички европейски ски курорти се развиват ежегодно и по решение на местното управление се влагат нови и нови средства за модернизация на инфраструктура, издигат се лифтове, разширяват се писти, градят се водни резервоари за изкуствен сняг, пътища, предлагат се нови услуги,

у нас голямата цел е Банско да престане да съществува.

И това ще стане, защото ненавистта на българите, които не умеят да правят нищо, освен да имитират дейност, плюс глупостта на българите, които не желаят да мислят, а се хващат на елементарни въдици, като лъжата, че един лифт ще застрои 48 на сто от цялата планина, води до неминуема разруха и упадък.

Банско е курорт с неоспорими качества. Не съществуват нито връзки, нито пари, с които Световната ски федерация да бъде убедена да проведе някъде кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, ако организацията, подготовката и редът за провеждането не отговарят на всички световни стандарти.

След Световната купа за жени през 2015 г., Банско успя да осигури три поредни години за провеждане на Световна купа на своите писти, като първото състезание ще е още през февруари тази година. Най-великите скиори в света ще бъдат у нас! Всички спортни канали ще показват кадри от Банско, което се гордее именно с красотата и гледките си.

По Евроспорт вече върви промоционален клип на който емблемите на световните ски, включително и машината за победи Марсел Хиршер, казват на целия свят: „Аз ще бъда в България!“

За първи път от 1986 г. насам, само преди две седмици, българският скиор Алберт Попов успя да достигне 16-то място на състезание за Световната купа в Мадона ди Кампильо при това със 72-ри стартов номер и на първи манш изостана едва на малко над секунда зад водещия Хиршер. По време на втория манш Хиршер не успя да завърши, докато нашето момче се спусна блестящо.

Единственият засега скиор на България претърпя страховита катастрофа в една от най-страшните урви край ледника Зьолден през 2015 година. Треньорът му загина, той самият се възстановява дълго време.

„Изключително предизвикателство е да се върнеш на пистата след подобно преживяване и да вдигаш висока скорост, да бъдеш концентриран и смел! То остава в човека за цял живот, а Алберт е истински боец!“, каза за нашия състезател един от най-големите скиори в света, Марк Жирардели, известен вече и като собственик на ски курорта Банско.

В промо клипа, който тече по Евроспорт, лицето на Марк се появява накрая и макар да е сложил скиорската каска, той казва на колегите си: „Момчета, не се тревожете – този път аз няма да се спускам!“

Всичко под слънцето, което може да бъде направено за авторитета, успеха на Банско и ските в България, вече е направено.

По думите на Жирардели, ако Банско успее да спечели домакинството на финали за Световната купа, това е крачката преди организиране на Световно първенство.

Но между прогреса на ските в България, бъдещето на страната ни като елитна дестинация за зимни спортове и възможността и у нас за подготовка да идват най-добрите в света стои… един липсват лифт.

Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени.

Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива. В същото време, за да поддържат огъня сред онези, които смятат, че всяка планина е за лична употреба, но в никакъв случай не бива да се инвестира в нея, като в източник на приходи, зелените продължават да размахват фалшифицирани във фотошоп „документи“, които „планират“ грандиозно застрояване.

Част от реакциите са на открита ненавист: „Хайде тези, дето строихте хотелите, сега да видим какво ще ги правите!“

Подобно на тумор образувание от ненавист и ярост към хората, които може би биха спечелили от инвестицията си, е по-силно от всяка здрава логика. Вероятно е всеобхватна болест, която няма допирна точка с природата – омразата е насочена към всеки, който търси развитие.

По думите на кмета на града Георги Икономов пред БНТ и БНР, Висшият административен съд (ВАС) е казал не само на жителите на Банско, а на целия регион, че те не бива да се развиват повече. Според него решението на ВАС представлява спирачка за бъдещото развитие на зимния туризъм в България.

Поради явната липса на ефективен министър на туризма, чиято работа е създаването на дългосрочни политики в бранша; поради пълната абдикация на правителството от ангажимента държавата да създаде условия за развитието на най-перспективния бранш в България – туризма,

топката отново е в ръцете на жителите на Банско.

Съществува законова възможност те да направят местен референдум с който да потвърдят желанието си да бъде построена още една кабинка; да бъде спрян достъпът на автомобили до планината; да бъдат създадени условия за екологичното й използване.

Факт е, че именно управата на ски зоната в Банско за първи път у нас въвежда политика на нулево употреба на изделия от пластмаса и на разделно събиране на боклука във всяко заведение. За производството на изкуствен сняг са създадени целево самостоятелни басейни, които по никакъв начин не пречат на околната среда. Именно поради многобройните сигнали, целият регион, който обхваща ски зоната, е обект на постоянни и обстоятелствени проверки от всевъзможни експерти. И до ден днешен не е открито накриво поставено клонче.

Банско е отлично място за любителите на ски спорта от Турция, Гърция, Македония, Сърбия. Банско притежава всички дадености, за да бъде сред най-ефектните и красиви европейски ски курорти.

Когато звездите на мъжките алпийски ски дойдат у нас през февруари, те няма да спрат да се хвалят с условията, които са създадени за състезанието, но и никога няма и да разберат на какви опашки чакат през това време хилядите, които ще искат да ги гледат наживо.

Какво казват основанията на петчленния състав на ВАС?

Ключово за решението им е тълкуването на разпоредбата за строежите в защитените територии в Закона за защитените територии (ЗЗТ): „В националните паркове се забранява строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващния за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.“

Според ВАС е възможно да бъде извършен ремонт на съществуващия лифт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Оттук следват два въпроса: Как на територията на природния парк Доломити, под егидата на ЮНЕСКО, са построени 450 лифта – 449 повече от онова, с което разполагаме ние – и 1200 км писти, обединено от Доломити супер ски? Ето и текстът от тазгодишната реклама на ски зоната:

„Впуснете се в зимната приказка на Доломити супер ски насред обекта от световното наследство на ЮНЕСКО – перфектно подържани писти, заобиколени от красивата природна гледка! 12 ски зони с повече от 1200 км писти, 450 лифта и 30 фънпарка, свързани помежду си.

Втори въпрос: Как ВАС не разрешава строителство на кабинка, но в собствените си основания „допуска строителство в планината на хижи, заслони, а също и пречиствателни съоръжения“? Хижа може да бъде и на четири етажа, заслоните обикновено са самостоятелна масивна сграда, която може да притежава и ресторант с тераса и гледка, а пречиствателни съоръжения се изграждат там, където се генерират отпадни продукти и води, плод на човешка дейност – ресторантска или хотелска.

Оказва се, че по същество строителството на масивни обекти не е проблем за екологията, но изграждането на модерен лифт, признат за най-екологичният и щадящ природата транспорт (на такива методи разчитат в тузарските Венген и Цермат), се същинският проблем за околната среда.

На този етап с изключително активната дейност на зелените,

Витоша е превърната в загиваща планина –

една единствена работеща писта, лифт толкова стар, че служителите на мускули задържат кабинките, за да не се блъскат една в друга; мъртви гори от корояд, изкорубени пътеки, препречени от паднали дървета, които гният върху тях с години, издънени и пустеещи хижи.

Там несъмнено зелените са удържали победа. Планината се предаде на тяхната ненавист.

Иде ред на Банско, чиято кончина е предприета с необоримо съдебно решение. И вместо да градим достъпен, екологичен, модерен ски център, в който редом със скиорите да тренират и млади надежди от балканските страни, ще продължим да се надяваме, че Алберт Попов ще намира финансиране, за да тренира извън България. Ще се намери кой да се надсмее и над неговата смелост и амбиция.

Социалните мрежи преливат от майтапи как Марк Жирардели си е купил предприятие на 8 септември. Да уточним, че Жирардели е жива легенда в световния ски спорт, който е надскочил далеч по-проклети бюрократи и ще представя на първо място себе си, където и да стъпи по света. Досега той работеше за България с лицето, името, авторитета, мъжката си дума, че може да направи от един български курорт място със световна класа.

Сега следва бурна радост, че Марк може би няма да успее.

Бурна радост, че банскалии са дружно ударени в лицето – да не се надяват на развитие!

През февруари целият свят, който се вълнува от ски спорта, ще гледа Банско и всички най-велики имена в този спорт ще се гордеят, че са на българските писти.

Да пожелаем успех на Алберт – за щастие него ВАС не може да го спре.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ВИДЕО: Нойер напомни за себе си със страхотно спасяване срещу Хофенхайм

ВИДЕО: Нойер напомни за себе си със страхотно спасяване срещу Хофенхайм,,

      <fieldset></fieldset>

  <p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>