Daily Archives: януари 21, 2019

ЦОП – Червен бряг с инициатива по повод Международния ден на прегръдката

ЦОП – Червен бряг с инициатива по повод Международния ден на прегръдката

Днес по повод Международния ден на прегръдката ЦОП – Червен бряг съвместно със своите доброволци раздаваха ‘’Безплатни прегръдки’’. Инициативата бе организирана и стартира в 10 ч. от Градската градина. Екипът на Центъра и доброволците бяха изготвили флаери, с които показваха на случайни граждани, че раздават прегръдки!
„Всички се нуждаем от прегръдки. Те ни помагат да се почувстваме по-добре, ценени и обичани. Важно е не само да получаваме, но и да даряваме такива. Понякога всичко, от което се нуждаем, е прегръдка. която да направи деня ни по-усмихнат и стопли сърцата ни’’! Това сподели екипът на ЦОП – Червен бряг в края на своята инициатива.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ограничен брой свободни места за продажба на мартеници останаха в Плевен

Ограничен брой свободни места за продажба на мартеници останаха в ПлевенmartenichkiЗасилен интерес към заявяване ползването на места за продажба на мартеници от страна на търговците е регистриран в Община Плевен. От общо 109 места заети вече са 83, останалите свободни 26 са на ул. „Цанко Церковски” /бившата Улица на цветята/. Изчерпани са местата до оградата на къща музей „Цар Освободител Александър II” /27 бр./ и на пл. „Свободата” /56 бр./.
Желаещите могат да подават заявления за свободните маси, като с предимство да избират места ще са подалите документи по-рано.

Powered by WPeMatico

АФИС: 70% имат кола, но 25% са си купили винетка

АФИС: 70% имат кола, но 25% са си купили винеткаЕдна четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 година. А една пета са онези, които са опитали да сторят това, но не са успели.

Това показва изследване на АФИС.

Над половината от водачите на МПС обаче изобщо не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка – било защото не се нуждаят от такава, било защото още не е изтекла валидността на предишните винетни стикери, показват данни от национално представително проучване на Агенция АФИС, проведено между 14-19 януари сред 1010 души.

За неразборията с новата система за контрол върху движението по националната пътна мрежа хората най-често обвиняват изпълнителната власт, а не фирмата-изпълнител. Делът на изпълнителната власт и фирмата-изпълнител измежду посочилите главен виновник за проблема е близо 40 на сто.

55 на сто от пълнолетните български граждани декларират, че шофират, а с 3 на сто повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. В номинална стойност това са приблизително 3,250 хил. души. О тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.

Данните показват, че мъжете-шофьори са двойно повече от жените, както и, че столичани по-често управляват колите си, отколкото жителите на останалите населени места. И още, че най-голям дял са шофьорите между 30 и 60 годишна възраст, че работещите българи в активна възраст, независимо от социалния статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и особено в сравнение с пенсионерите.

56 на сто от домакинствата притежават по едно МПС, а 13,4 на сто – повече от едно. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства. Разпределението обаче включва и отговорите на хората в пенсионна възраст, които не са чак толкова мобилни.

Хипотетично тези факти означават, че почти всеки ден по пътищата у нас се разминават, условно казано, около 2,5 млн. души, управляващи МПС, без да броим преминаващите чуждестранни превозвачи. Важна подробност е, че около една четвърт от тях шофират само в рамките на населените места, в които живеят, тъй че те не са засегнати от кризата с винетките.

Накратко – българите имат коли и твърде често се придвижват с тях. Това се приема като нещо естествено и е част от общоприетата норма и стандарта на живот. Особено в столицата и още няколко по-големи градове, където за мнозина жители на практика е по-евтино да отидат на работа с личната си кола, отколкото с обществения транспорт.

На пряк въпрос – „Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?“, 22 на сто отговарят „Всекидневно“, а други 23 на сто – „Почти всеки ден“. 43 на сто пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Павел Колев: Приех заради новото ръководство на Левски

Павел Колев: Приех заради новото ръководство на Левски,,

Колев уточни, че стратегията на „сините“ ще бъде налагането на повече български играчи. Той увери, че Дерменджиев няма да има никакви притеснения относно лиценза и всички задължения ще бъдат погасени навреме.

„Ситуацията в „Левски“ не се е променила от последния път. Спряхме се на Георги Дерменджиев, защото той е един от най-добрите, ако не и най-успешният български треньор на клубно ниво през последните 10-15 години. За нас е добре, че залагаме на български треньор, защото като цяло концепцията на „Левски“ от тук нататък е да работи с български футболисти и, разбира се, най-добрият вариант за тях ще бъде да имат български треньор.“, каза Колев пред журналистите.

„Бях потърсен от следващите собственици на „Левски“ и разговорите ги водих с тях. Новите собственици ще ги разберете, когато мине Общото събрание. До края на този сезон вероятно няма да има спортен директор. Ще търсим човек за тази позиция. Работим по организационната структура, която започва почти от нулата.“, добави той.

„Господин Дерменджиев може да бъде абсолютно спокоен, че ще си върши работата, има пълната подкрепа на клуба. Опасност за европейския лиценз на „Левски“ няма“, заяви още Павел Колев.

Също така досегашният заместник-изпълнителен директор на БФС разкри, че е разговарял със Станимир Стоилов за треньорския пост.

Източник: https://btvnovinite.bg

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Криско отрече годежа! Новите му проекти били най-големият му приоритет

Криско отрече годежа! Новите му проекти били най-големият му приоритет

Рап изпълнителят Криско не е сгоден за приятелката си Цвети противно на слуховете, че й е предложил брак в Дубай, научи HotArena.

 

 

В Дубай бяхме последно преди 4 месеца, а сега чак излезе, че сме се сгодили. Моля ти се, това са глупости. Аз ако има такава хубава новина, ще я споделя, няма какво да крия. Пръв ще се похваля“, заяви Криско пред камерата на „Папараци“.

 

 

На въпрос дали сватбата или бебето са на преден план Кристиан беше категоричен: „Нова песен.“

 

 

Преди дни пък Гала в „На кафе“ го попита дали не е в трепетно очакване на бебе. Криско се възмути и отвърна: „Някъде да съм написал в личната си страница: Здравейте, аз ще ставам татко?“.

 

 

В крайна сметка именно от фотоси от страницата му и от тази на Цвети идват всичките съмнения и предположения.

 

 

 

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico