Daily Archives: януари 30, 2019

25 са приемните родители на територията на община Червен бряг

25 са приемните родители на територията на община Червен бряг

25 са приемните родители на територията на община Червен бряг, информира Вергиния Василева, заместник-кмет по образование, култура, здравеопазване, спорт и социални дейности. Някои от приемните родители бяха заличени, тъй като осиновиха деца и приключиха дейността си, като професионални приемни родители, обясни зам.-кметът. Тя отбеляза, че най-голям е броят на приемните родители в село Глава и допълни, че в момента е в ход кампания за набиране на нови приемни родители. Кандидатите не трябва да са поставени под запрещение, да не са с отнети родителски права, неосъждани, да няма образувано срещу тях наказателно производство. Одобрените приемни родители получават месечно възнаграждение, издръжка и помощи за детето, настанено в семейството.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ДФЗ преведе втори транш от над 9 млн. лева за намаления акциз върху газьола

ДФЗ преведе втори транш от над 9 млн. лева за намаления акциз върху газьолаgorivaДържавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 9 217 841 лева на 9 429 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Средствата представляват остатъка от индивидуалния размер на държавната помощ за всички земеделски стопани по схемата. В края на 2018 г. на 9 429 земеделски стопани бяха преведени близо 73 000 000 лв., представляващи 88,77% от одобрения размер на държавната помощ.
Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. Отстъпката за литър гориво е определена в размер на 0,38 лева.
На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ. Фермерите, отглеждащи животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Powered by WPeMatico

От 11 февруари се приемат заявления за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.

От 11 февруари се приемат заявления за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.dfz logoОт 11 февруари до 31 август ще се приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P. Държавната помощ в размер на 100 000 лв. беше утвърдена на заседания на УС на ДФЗ в началото на януари. Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия – земеделски стопани и към признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“ за „ново участие“ в стандарта GLOBALG.A.P.
Паричните средства се отпускат с цел подпомагане на земеделските стопани при въвеждане на  стандарта GLOBALG.A.P. Държавната помощ ще съдейства за оптимизиране на процеса по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“. Заедно с това ще се намали използването на химически суровини и се минимизира вредното въздействие на земеделските операции върху околната среда.
Финансовите средства ще бъдат използвани за подпомагане на малки и средни предприятия – земеделски стопани, признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“. Парите трябва да ги стимулират за „ново участие“ в стандарта GLOBALG.A.P.
Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 200  лв. с включено ДДС, на бенефициер годишно и до 5 000 лв., с включено ДДС на група или организация годишно. Данъкът върху добавената стойност (ДДС) не е допустим за подпомагане, освен в случаите, когато не подлежи на възстановяване съгласно законодателството в областта на ДДС.
Производителите на селскостопанска продукция ще получават средствата на годишна база. Като задължително условие за отпускане на субсидията е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P. 
След приключила успешно сертификация земеделският стопанин или организацията предоставят в ДФЗ необходимите документи, подробно описани в указанията по схемата. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.

Powered by WPeMatico

Само една от 15 проверени държави спазва изискванията за качество на въздуха

Само една от 15 проверени държави спазва изискванията за качество на въздухаИзискванията на международните и европейски стандарти за качество на атмосферния въздух не успяват да постигнат 14 от проверените 15 държави. Нещо повече, много правителства не са предприели ефективни мерки за подобряването на качеството на въздуха и опазването на здравето на населението, споделиха от пресцентъра на Сметната палата.

Това са изводите от осъществения съвместен одит на 15 Върховни одитни институции, включително българската Сметна палата, и Европейската сметна палата. Качеството на атмосферния въздух е в съответствие с всички изисквания на европейските стандарти единствено в Естония.

Основната цел на извършения съвместен одит от върховните одитни институции от 14 европейски държави, одитната институция на Израел и Европейската сметна палата, е да се установи дали правителствата на държавите, включени в одита, са предприели мерки за подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Големи несъответствия

Съвместният одит е разкрил големи несъответствия между събраните данни от 15 страни, включени в обхвата на одита. В едната крайност е Естония, която е изпълнила всички изисквания на съответните стандарти. В другата крайност са страните, срещу които Европейската комисия неотдавна е завела дела в Европейския съд, заради продължителното надвишаване на допустимите прагове на замърсяване.

Основният извод от доклада на българската Сметна палата е, че държавната политика за опазването на качеството на атмосферния въздух е в съответствие с изискванията на законодателството и в изпълнение на изискванията към Република България, поставени с европейските директиви и международни споразумения. За периода 2009-2017 година в България няма приета национална стратегия за опазване на околната среда, която да включва основните цели и принципи от Закона за опазване на околната среда.

Причините за влошеното качество на въздуха в България имат социално-икономически характер и са вследствие на енергийната бедност на населението, тъй като основен източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон. Предвидени са социални мерки като помощи за отопление на хора с ниски доходи, но не се предвижда осигуряването на екологични горива и подобряването на качеството на атмосферния въздух в големите градове. Мерките на национално и местно ниво не са насочени към основния източник на замърсяване – битовото отопление с твърдо гориво, остарелият автомобилен парк и инфраструктурата, което представлява предизвикателство за ефективността и ефикасността на предприетите мерки за борба със замърсяването на въздуха.

Директива на ЕС

През 2008 г. от ЕС са определени прагови стойности на голям брой замърсители на атмосферния въздух. Основните замърсители са фините прахови частици (произвеждани от консумацията на енергия и транспорт), азотни оксиди (източник: транспорт) и серен диоксид (източник: горене на въглища). Съгласно изискванията на европейска директива, страните-членки са задължени да анализират качеството на въздуха на своята територия и да докладват резултатите на Европейската агенция за околна среда, както и да съставят планове за подобряване на качеството на въздуха за замърсителите, които надвишават установените прагови стойности. Европейската комисия разполага с правомощия да предприеме действия, ако страна-членка не изпълни изискванията на директивата. Ако не се постигнат очакваните резултати, Комисията има право да инициира съдопроизводство в Европейския съд.

Преждевременни смъртни случаи

Замърсяването на въздуха предизвиква най-висок риск за човешкото здраве в света измежду всички видове замърсявания на околната среда. В доклад на Европейска сметна палата, публикуван през септември 2018 г., е констатирано, че замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 400 000 души годишно и мерките, предприети от ЕС за борба с проблема, не са постигнали очаквания ефект. Анализирани са също глобалните ефекти от замърсяването на въздуха. По време на първата международна конференция за замърсяване на въздуха и човешкото здраве, проведена през есента на 2018 г., Световната здравна организация обяви, че един от всеки девет смъртни случаи в света се дължи на замърсяване на въздуха.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Локо (ГО) обърна Марица

Локо (ГО) обърна Марица,,

Отборът на Локомотив (ГО) се наложи над Марица с резултат 5:3 в контролна среща, която се състоя в Мъглиж. 

 
Пловдивчани поведоха с два бързи гола на Янъков в 13-та минута и Ангелов в 18-та. Жак Пехливанов върна едно попадение за „Локо” в 30-та минута и така завърши първото полувреме.

 

През втората част обаче новото попълнение на „Локомотив” Иван Колев се развихри и се отчете с три гола. Той имаше възможност да се разпише още през първата част, но пропусна от бялата точка. В 58-та минута обаче Колев беше точен и изравни 2:2. Само пет минути по-късно той изведе отбора си напред, а след още пет минути четвърти гол за „Локо” вкара и Иван Пенев. М. Танчев намали за „Марица” в 70-та минута. Но Иван Колев стигна до хеттрик в 84-та минута и оформи крайното 5:3 за „Локомотив”.

 

Старши треньорът Красимир Мечев започна със състав Александров, Т. Трифонов, Минков, Николов, Сандов, Попов, Славков, Пехливанов, Иванов, Юруков, Колев. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico