Daily Archives: февруари 6, 2019

Утре се отварят офертите за рехабилитацията на 17 км пътища в Северна България

Утре се отварят офертите за рехабилитацията на 17 км пътища в Северна БългарияI-1 Vraca-Montana 2Утре – 7 февруари, се отварят офертите на участниците в обществената поръчка за избор на изпълнители при рехабилитацията на 17 км пътища в Северна България, съобщи пресцентърът на АПИ. Със средства от програма Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020 г. и държавния бюджет основно ще се ремонтират 7,7 км от второкласния път II-81 Берковица – Монтана (от км 86+289 до км 94+000) и 9,3 км от третокласния път III-118 Гулянци – Долна Митрополия (от км 14+786 до км 24+150). Индикативната стойност на поръчката е 10 361 134 лв. без ДДС.
На третокласния път III-118 Гулянци – Долна Митрополия, в отсечката Долна Митрополия – Победа – Подем, ще бъде изцяло подменена пътната настилка, хоризонталната маркировка, пътните знаци и ограничителните системи. Ще бъде ремонтиран и мостът над р. Барата в град Долна Митрополия, който е с дължина 10 м. Индикативната стойност на ремонта е 5 928 230 лв. без ДДС.
Основният ремонт на път II-81 Берковица – Монтана, в участъка Боровица – Благово, включва подмяна на пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителните системи и пътните знаци. Габаритът на тесен участък от пътя, с дължина 35 м, ще бъде разширен и ще се ремонтира мостът над р. Бързия, който е 102 м. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е 4 432 904 лв. без ДДС.
Второкласният път II-81 София – Петрохан – Лом е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом. Подобряването на състоянието на път II-81 е сред приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ и в момента по Оперативна програма „Региони в растеж“ се рехабилитират още 43 км от пътя на територията на област София. С успешното завършване на обекта ще бъде обновен целият проход „Петрохан“, тъй като отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 г. по програма „Транзитни пътища V“.

Powered by WPeMatico

Кога ще съдят Борисов, Цветанов и Овчаров, спорят ГЕРБ и БСП

Кога ще съдят Борисов, Цветанов и Овчаров, спорят ГЕРБ и БСПДепутатите от мнозинството в 44-то народно събрание приеха предложението за годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г.

Приемането на доклада беше предхождано от дискусия, в която ГЕРБ и БСП отново намесиха историята на страната. На обсъждането отсъстваше правосъдният министър Цецка Цачева. Ведомството бе представено от зам.-министър Николай Проданов.

Според БСП докладът на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България не е нито формален акт, нито просто поредният доклад.

„Този документ засяга основите на обществените ни отношения и един дълбок проблем на правовата държава“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Нинова призова обществото да бъде смело, да си пази правата си и да не се страхува.

„Когато спечелим властта ще заведем исковете срещу тези, които ви отнеха правата и които продължават да рушат стабилността на обществените отношения в България“, увери Нинова и се закани, че тогава независимо кой от коя партия е, ако не спазва закона, ще бъде наказван.

Отговорността на виновните спрямо държавата за изплатени обезщетения се осъществява в пълен размер“, обясни председателят на БСП.

Корнелия Нинова бе категорична, че когато един политик или държавен служител погази правата на гражданите, но знае, че трябва да си плати от джоба, ще се замисли дали ще го направи.

„Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по дело за 55 хил. евро? Кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов? Кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро?“, обърна се лидерът на опозицията към премиера.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отговори на критиките на социалистите. Той се обърна към Нинова и заяви, че тези дни тя била в правна ескалация на правни тези.

„Когато вие осъдите Румен Овчаров за АЕЦ „Белене“ , тогава питайте кога Борисов ще съди Цветан Цветанов“, каза Кирилов на Нинова.

В защита на Борисов се изказа и депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

„Вие (БСП – б.р.) сте наследници на БКП и българският народ е видял как са управлявали вашите предци. Три пъти червен картон получавате и на бяла, и на червена могила да се качите, пак ще паднете“, каза Спас Гърневски. Той запита кой ще потърси отговорност за банковата и политическата криза от 90 година на миналия век.

„Крадецът вика дръжте крадеца“, заяви депутатът, който е бивш кмет на Пловдив.

Гърневски се обърна към Нинова, заявявайки, че ще я върне в първи курс на Юридическия факултет, а не на Историческия.

Той призова социалистите да спрат популизма, защото народът видял как са управлявали те.

„Когато видите трол на тази трибуна, моля да му отнемете правото да говори“, призова председателстващите парламента Явор Божанков от БСП.

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов посочи, че след такива ярки политически изказвания му е трудно да разбере нормалното функциониране на един политически документ.

В доклада представен от Министерство на правосъдието се посочва, че България трайно следва устойчивата тенденция по намаляване броя на висящите жалби пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), като през изминалата 2018 г. слиза с още две места в класацията и се подрежда на 17-та позиция с 514 бр. жалби след Румъния, Русия, Турция, Украйна, Италия, Азербайджан, Армения, Грузия, Полша, Сърбия, Молдова, Унгария, Босна и Херцеговина, Гърция, Албания и Хърватска. Това сочи официалната статистика, която бе публично обявена и публикувана на сайта на ЕСПЧ в края на януари 2019 г.

Една от основните причини за този напредък са усилията, които се полагат в последните години по изпълнението на решенията на ЕСПЧ, въвеждането на ефективни правни средства за защита на национално ниво и в частност успешното изпълнение на три пилотни решения, които въведоха ефективни средства за обезщетение на пострадалите от прекомерната продължителност на гражданските и наказателните производства по Закона за съдебната власт и Закона за отговорността на държавата за вреди и от лошите условия в местата за лишаване от свобода.

Според данните България отстъпва и с две позиции в негативната класация на най-осъжданите държави пред ЕСПЧ през 2018 г., като заема осмо място с 27 осъдителни решения, установяващи най-малко едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. За сравнение, през 2017 г. страната ни заемаше шесто място по този показател.

Постановените решения срещу България са 55. От тях 27 са осъдителни решения, в които Съдът е намерил поне едно нарушение на Конвенцията: 2 решения по същество, в които няма нарушение; 12 решения за допустимост, с които ЕСПЧ, след като е разгледал подробно аргументите на страните, е възприел позицията на правителството на България и е отхвърлил жалбите поради неизчерпване на вътрешноправните средства за защита или поради явна необоснованост; 1 решение за недопустимост, постановено, без да се иска становище на държавата, 13 решения на Съда, с които жалбата се заличава от списъка на делата след постигане на приятелско споразумение, представяне на едностранна декларация или дезинтересиране на жалбоподателя. Част от решенията, макар и осъдителни в една част, са оправдателни по отношение на някои от оплакванията.

Положителните тенденции в практиката на ЕСПЧ срещу България за 2018 г. са че както и през предходната 2017 г. липсват решения, констатиращи сериозни нарушения на членове 2 и 3 от Конвенцията поради неефективно разследване на посегателства върху личността.

Годишният доклад за 2018 г. на министъра на правосъдието Цецка Цачева с подробните данни по изпълнението на решенията на ЕСПЧ, ще бъде изготвен до края на месец март т.г.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ВИДЕО: Млад футболист от ниските нива на Аржентина изпълни пряк свободен удар като Роберто Карлош

ВИДЕО: Млад футболист от ниските нива на Аржентина изпълни пряк свободен удар като Роберто Карлош,, програма

   <fieldset></fieldset>


     <table readability="2"><tr readability="4"><td>
      Евертън       </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2019/02/everton.png" alt="Евертън"></td>
      <td>
      21:45  
     </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2019/02/ManchesterCityFCbadge.png" alt="<Манчестър Сити"></td>
     <td>
      Манчестър Сити       </td>
    </tr></table><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Десислава закъса с участията! Фолк певицата няма концерти от месец, Галена я вади от финансовата дупка

Десислава закъса с участията! Фолк певицата няма концерти от месец, Галена я вади от финансовата дупка

Една от най-талантливите певици в „Пайнер“ Десислава, за съжаление, е сред най-ниско оценените от публиката и собствениците на нощни заведения, узна HotArena.

 

Блондинката с ангелски глас сериозно го е закъсала за пари, защото няма никакви участия. Справка в профила на звездата в социалната мрежа показва, че последната й изява е била на 28 декември в столична дискотека, писа „Галерия“.

 

Оттогава Десислава не е обявила да има нито едно участие. Фолк певиците винаги съобщават къде и кога ще пеят, за да могат да съберат повече хора и така да си гарантират, че ще бъдат викнати отново в заведението. Десислава не фигурира в списъка за предстоящи изяви в каталога на „Пайнер“ и е изненадващо, че няма никакви ангажименти дори за почивните дни, когато абсолютно всички нощни заведения канят изпълнители.

 

За сравнение някои от колежките й имат уговорки за месеци наред. Галена и Преслава вече са със запланувана програма за целия март. Анелия и останалите популярни имена на „Пайнер“ не могат да се оплачат от липса на участия и успяват да изкарат доста добри пари.

 

Деси обаче не може да се похвали с ангажименти, а още по-малко с хитови песни. След месеци затишие в края на 2018 тя пусна ново парче, което обаче не се прие много добре от феновете и далеч не е най-въртяното по нощните заведения.

 

Последният истински хит на блондинката е отпреди две години, а останалите песни могат да бъдат определени по-скоро като посредствени. Десислава направи няколко красиви балади, в които ясно се отличава гласът й, но по дискотеките никой не иска да слуша тъжни песни и така продукцията на певицата не й носи никакви финансови дивиденти.

 

За да успее да изплува от кризата, тя най-вероятно ще помоли за помощ своята дружка и баджаначка Галена. Преди няколко години двете направиха дует, който се превърна в хит. Нищо чудно съвсем скоро певиците да направят още една обща песен, с която Десислава да излезе от творческата дупка.  

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Как можеше да се предотврати жестоката катастрофа на АМ „Струма“?

Как можеше да се предотврати жестоката катастрофа на АМ „Струма“?Един човек загина, а 13 други бяха ранени при тежката верижна катастрофа с 30 коли, станала на автомагистрала „Струма” във вторник. Един от пострадалите все още е с опасност за живота.

Наложи се екипи на пожарната да вадят пострадалите от смачканите коли. В отсечката между село Дамяница и Сандански магистралата остана затворена през целия ден. Движението беше възстановено късно вечерта.

Прокуратурата разследва причините за сериозния инцидент. А в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия Мартин Костов от Института за пътна безопасност каза, че през последните два месеца са станали около 10 тежки верижни сблъсъка с 6 жертви.

„Ако интелигентните табла по магистралите работеха, щяха да се предотвратят по-сериозните последствия”, каза още Костов.

Той коментира, че ако загиналият на АМ „Струма” мъж е бил останал в колата си, вместо да се опитва да предупреждава идващите отзад шофьори за опасността, сега щеше да е жив.

„Този човек е постъпил доблестно, но по принцип е по-добре при подобен инцидент да останеш в автомобила”, каза Костов.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico