Daily Archives: февруари 21, 2019

Контрол при лов и върху нерегламентираното отглеждане на свине

Контрол при лов и върху нерегламентираното отглеждане на свинеsvine afrikanska chumaОбщинските епизоотични комисии имат срок от една седмица, за да проведат заседания във връзка със заболяването Африканската чума по свинете. Това реши областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова. Поводът за свикването й бе констатиран случай на заболяването в землището на Повеляново, област Варна.
На територията на област Плевен няма случай на Африканска чума по свинете, категорични бяха от БАБХ. На заседанието на областната епизоотична комисия бяха приети превантивни мерки за недопускане на заболяването с оглед актуалната епизоотична обстановка. Те касаят свиневъдни промишлени и тип „А” обекти с доказана биосигурност, и свиневъдни обекти от т.нар. тип „заден двор”.
В първата категория обекти е задължително отглеждане на свинете в затворени помещения, контрол на всички моторни превозни средства на входа на фермата, дезинфекции, отразяване във входящ дневник на превозното средство, както и на влизащи и излизащи лица. В свиневъдни промишлени и тип „А” обекти с доказана биосигурност не се допускат лица, които са били в контакт с диви свине, прави се пълен ежедневен контрол и проверка за здравословното състояние на свине от обслужващ ветеринарен лекар. Фуражът се съхранява в затворени помещения и се осъществява контрол на внесения фураж. Стриктно се извършват дезинфекциите при освобождаване на помещенията. При евентуално съмнение за заболяването има изрично задължение да се информира обслужващия ветеринарен лекар към ОДБХ – Плевен.
Особено внимание трябва да се обърне на свиневъдните обекти от т.нар. тип „заден двор”, призова д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ – Плевен. Мерките, които са разписани за този вид обекти са абсолютно задължителни. Кметовете на общини и населени места следва да осъществяват контрол върху нерегламентираното отглеждане на свине. Животните трябва да бъдат в затворени помещения и да не се допуска свободното им движение по пътища, пасища и бунища. Много важно е фуражът да се съхранява в затворени помещения. Стопаните не трябва да имат контакт с диви свине и месо от отстреляни диви прасета, предвиждат още мерките. Наред с това всички стопани, отглеждащи свине за лични нужди трябва да имат сключен договор с регистрирани ветеринарни лекари и да изпълняват изискванията на българското законодателство. От ключово значение е биосигурността по време на лов. Важно е да се осъществява и полицейски контрол върху незаконната търговия и превоз на свине, предвиждат мерките във връзка със заболяването африканска чума по свинете.
Новото, което касае ловците е, че отпадат преференциалните цени за изследване на месото на отстреляните диви прасета след края на ловния сезон, но задължението да се осъществява такъв контрол на месото и съхраняването на труповете до излизането на лабораторните резултати остава в сила, подчерта д-р Иван Йорданов.
Всички общински кметове на територията на област Плевен своевременно ще бъдат информирани за решенията на областната епизоотична комисия.

Powered by WPeMatico

Касабов за идеята на Каракачанов: Няма да стане, това е безумие

Касабов за идеята на Каракачанов: Няма да стане, това е безумиеДепутатът и заместник на Валери Симеонов в НФСБ Валентин Касабов отхвърли възможността водачът на листата на „Обединени патриоти“ за евроизборите да бъде избран чрез вътрешни избори, каквато идея лансира Красимир Каракачанов във вторник.

„Няма да стане, това е безумие. Нашето предложение за водач е Валери Симеонов, заяви пред korektno.bg Касабов.

Във вторник Каракачанов предложи водачът на евролистата на „Обединени патриоти“ да бъде определен чрез вътрешни избори. В тях право да гласуват да имат не само членовете на ВМРО, НФСБ и „Атака“, а всички симпатизанти и привърженици на трите формации. Защото той припомни, че на президентските избори за двойката на патриотите гласуваха над половин милион българи, а членската маса на трите партии е в пъти по-малка. Идеята на Каракачанов е във всяка структура да се поставят урни, като на място да има представители на трите партии, за да няма никакви съмнения за честността на вота.

„Симпатизантите на ВМРО, НФСБ и „Атака“ да гласуват и да определят кого искат за водач. Нека го направим с тези вътрешни избори – чисто, културно, демократично и патриотично. Както в Съединените щати двете основни партии провеждат вътрешни избори и който победи става кандидат-президент“, заяви лидерът на ВМРО в предаването на Цветанка Ризова по БТВ.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Гарет Бейл изживява последните си месеци в Реал

Гарет Бейл изживява последните си месеци в Реал,,

Това е първият сезон за Гарет Бейл на „Сантяго Бернабеу“ след напускането на Кристиано Роналдо и атакуващият полузащитник със сигурност не впечатлява с изявите си.

Според много специалисти точно португалецът е действал като преграда пред Бейл да изпъкне, но изглежда причината е другаде.

През последните месеци Бейл дори не попада в титулярния състав на наставника Сантиаго Солари, който предпочита Винисиус и Лукас Васкес пред него.

Бейл се завърна от контузия на 27 януари и оттогава е започнал само два двубоя като титуляр – срещу Аякс и срещу Алавес. 

От ръководството на „белия балет“ вече са взели решение да се разделят с Бейл и на негово място да бъде привлечен Еден Азар. Уелсецът дори ще бъде използван като разменна монета на най-вероятно в сделката за белгиеца.

„Кралският клуб“ проявява интерес и към Кристиан Ериксен от бившия клуб на Бейл Тотнъм.

[embedded content]

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Продават имотите на мъжа на Наталия Гуркова! Но Мис България остава без наследство

Продават имотите на мъжа на Наталия Гуркова! Но Мис България остава без наследство

Майката на убития Джордже Михалевич, съпруг на Мис България 1998 Наталия Гуркова, усилено разпродава имотите му в ЮАР, узна HotArena.

 

Репортер на „Уикенд“ разкри, че Мира Михалевич пуснала за продажба къща в африканската държава. Оказа се, че това не е домът на Наталия и Джордже, защото е прекалено скромен, а къща, която семейството отдавало под наем.

 

Ергенска къща, на разположение веднага. Обзаведена и готова за наем или продажба. От собственик, сигурен парк и комплекс с басейн. Минимум 6 месеца договор за наем плюс депозит“, пише в обявата майката на разстреляния черногорец.

 

Според слуховете черногорският бизнесмен оставил голямо богатство, което обаче не може да достигне до наследниците му – съпругата Наталия, двете им деца и майка му Мира. Семейството му го кара на спестяванията, които имат в личните си сметки, но засега не могат да вземат нищо от парите на Джордже.

 

Според едната версия мафията принудила Гуркова да се откаже от всичко, което трябвало да получи като вдовица, защото иначе рискува живота и този на децата си. Според други сметките на Михалевич били запорирани, защото в ЮАР тече разследване на атентата. Разследващите проверяват дали имуществото му е придобито по престъпен начин и дали мръсни пари не са повод за екзекуцията.

 

„Ергенската къща“ е от малкото имоти, които се водят на името на опечалената родителка Мира Михалевич. Предвид ситуацията почернената майка решила да си осигури някакви доходи, като я пусне под наем или, ако се намери сериозен купувач, да я продаде.

 

След трагедията красавицата Наталия Гуркова се върна в бащиния си дом в столичния квартал „Младост“. Вдовицата на показно убития диамантен бос вече живее повече от скромно при родителите си. Именно липсата на пари я принуди дори да започне работа – водеща на предаването „Те са“.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Нарушено ще е водоподаването в Пети квартал в Червен бряг

Нарушено ще е водоподаването в Пети квартал в Червен бряг

По повод Деня на влюбените – Свети Валентин, който отдавна се е превърнал в един от най-обичаните зимни празници, доставчикът на оптичен интернет TheZone Fiber ще зарадва плевенчани със специални предложения, които ще са актуални до края на февруари.

В …Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico